avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modificare act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modificare act donatie

Buna ziua,

Intre bunicii mei, eu si mama mea s-a incheiat un contract de donatie cu privire la un apartament aflat in proprieteatea bunicilor.
In acest contract este prevazut dreputl lor de uzufruct viager, daca asta e relevant.
As vrea sa stiu daca se poate modifica acest act pentru a ma include doar pe mine( nepotul lor ) ca beneficiar al apartamentului dupa moartea lor si daca da, o aproximatie de taxa.
Multumesc
Sigur. Este vorba de vointa donatorului. Spuneti-ne cand anume a fost incheiat actul de donatie si cati ani are bunica ca sa stim daca poate solicita in nume propiu rezilierea contractului de donatie fara sa se incalce cota rezervatara ( sunt niste aspecte foarte interesante si delicate care tin de cunoasterea aplicarii codului civil). De altfel, spuneti-ne cati ani aveti si dumneavoastra.
Donatar "Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana care, prin efectul unui contract de donatie, dobandeste de la o alta persoana, numita donator, dreptul de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri determinate, in principiu fara contraprestatie.

Donatarul trebuie sa aiba capacitatea de a primi cu titlu gratuit. In cazul in care donatarul este minor sau interzis, acesta poate accepta valabil donatia prin parinti sau prin tutore, precum si prin oricare din ascendentii sai, chiar daca respectivul ascendent nu are calitatea de tutore". Va rugam dati mai multe amanunte
Actul a fost incheiat acum aproximativ 2 ani jumatate. Nu am o copie dupa el la indemana acum, voi avea de saptamana viitoare.
Bunica mea are 82 de ani, eu am 28.
Orice alte informatii aveti nevoie va stau la dispozitie.

Multumesc
Nu prea inteleg la ce se refera d-na avocat, din moment ce donatia s-a incheiat la notar, clar ca ati avut capacitatea unii de a da si altii de a primi, nu inteleg nici la a cui rezerva se refera :(
Dv. sunteti proprietar pe o bucata din acel apartament, corect? Cum vi s-ar parea sa nu fie relevanta dorinta dv.?
E absurd...
Daca se poate desfiinta actul se analizeaza la un avocat sau 3, cu actul in fata si cu ce alte acte si conditii au mai stat la baza lui.
Aici, din ce ati spus, nu vad sanse. Nu se reziliaza oricum... se revoca, se rezolutioneaza, se anuleaza, dupa caz si situatie. Insa, repet, nu vad motive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie imobil helena76 helena76 Bunicii vor sa doneze unui nepot imobilul,in posesia caruia sa intre dupa moartea lor.Notarul a solicitat bunicilor copie dupa certificatul de nastere si carte ... (vezi toată discuția)
Act donatie locuinta mama-fiica Miniki Miniki Buna ziua ! Mama doreste sa imi faca act de donatie pentru locuinta a carei proprietara este (presata fiind de catre bunici si de catre fratele sau/unchiul ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)