avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Intreruperea cursului de prescriptie?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Intreruperea cursului de prescriptie?

Platile partiale catre firma de recuperare, in lipsa unui angajament de plata, intrerup cursul prescriptiei?

Cel mai recent răspuns: ancut75 , utilizator 21:10, 22 Mai 2014
In cazul in care in instanta se admite exceptia nulitatii absolute a contractului de cesiune, respectiv a clauzelor abuzive - ale contractului de credit, platile efectuate catre recuperatori, mai intrerup termenul de prescriptie?

Care sunt consecintele admiterii exceptiei nulitatii absolute a contractului de cesiune?

Contractul de credit a fost cesionat pe data de 1 martie 2010. Au fost efectuate cateva plati pana in septembrie 2011(la o luna, apoi la 3 ...aleatorii)

Va multumesc mult!
Daca ati recunoscut o datorie catre recuperator, ati recunoscut datoria care decurge din contractul dvs de credit, dvs neavand o datorie fata de recuperator ca persoana. Recuperatorul v-a cerut banii in baza contractului incheiat de dvs cu banca, dvs i-ati dat lui si nu bancii in baza contractului de cesiune.
Apoi, de ce ar fi nul acel contract de cesiune ?
Termenul de prescriptie se calculeaza de la ultima plata in cazul dvs.
La ce clauza abuzive va referiti ?


Nulitatea clauzelor abuzive - constatate si declarate abuzive deja in practica:

1.Clauze care permit bancii modificarea in mod unilateral a cuantumului dobanzilor/comisioanelor clauze care au fost deja constatate si declarate ca abuzive in diferite procese asemenatoare cazului meu.

2.Clauzele care reglementeaza plata unui comision de administrare calculat la valoarea initiala a creditului sunt abuzive

3.Clauzele care reglementeaza plata unui comision de urmarire riscuri calculat la valoarea initiala a creditului sunt abuzive

4.care reglementeaza plata unui comision de acordare a facilitatii constituie clauza abuziva

Nulitatea ctr de cesiune:

Nulitatea absoluta a contractelor de cesiune, in ceea ce ma priveste rezulta si din incalcarea dispozitiilor imperative prevazute de art.948.cod civ, respectiv cele care se refera la obiectul contractului.
Astfel potrivit art.948 C.Civ pentru ca o conventie sa fie valabila si sa produca efecte intre parti ea trebuie sa se refere la un obiect determinabil, obiect ce trebuie sa existe in circuitul civil la momentul semnarii conventiei. Fata de modalitatea in care contractele de cesiune au fost incheiate, apreciez ca creanta cesionata de catre BANCA SA catre S Sarl si mai departe catre Kuk Sa, nu are caracterul de creanta certa, lichida si exigibila avand in vedere ca titlul executoriu, respectiv contractul de credit este lovit de nulitate absoluta, continand o serie de clauze abuzive.

Va rog sa constatati lipsa calitatii procesuale a :

BANCA
FIRMA POLONIA
FIRMA LUXEMBURG
RECUPERATOR - MANDATAR 1 - srl
RECUPERATOR - MANDATAR 2 - srl

In temeiul articolului 11.alin 1 Legea 58/1998 privind activitatea bancara, operatiunea de cumparare a unui portofoliu de creante nu este legala, deoarece ea nu poate fi desfasurata decat de catre o societate bancara sau o insituitie financiara specializata, acesteia din urma in limita autorizatiei acordate de BANCA NATIONALA A ROMANIEI ori nici una din societatile mai sus mentionate nu indeplineste conditiile legale de cumparare de portofolii de creante.

nu sunt avizate de BNR sa efectueze operatiuni bancare deci nu pot avea calitatea de cedent, acestea de mai sus nu au probat conform art.1169 C.Civ faptul ca au fost autorizate de BNR sa efectueze astfel de operatiuni.

De asemenea - recuperatorii sunt srl uri si au domeniu de activitate Alte intermedieri financiare care sunt legate in principal de distribuirea fondurilor, altele decat cele care fac obiectul imprumuturilor:
- Activitati de factoring
- Consemnarea/scrieriea schimburilor, optiunilor si a altor aranjamente de limitare a riscurilor
- Activitati de limitare a riscurilor
- Activitati ale firmelor de reglementari testamentare
- Activitati de investitii pe cont propriu
Aceasta exclude leasingul financiar
6491 – gestionarea portofoliilor in contul tertilor

Sunt lipsite de CAPACITATE DE FOLOSINTA derivata din incalcarea drepturilor specializarii capacitatii de folosinta a persoanelor juridice.

De asemenea Institutiile de credit ar savarsi acte juridice civile numai cu caracter ocazional respectiv cu titlu de exceptie. In cazul in care, asa cum se intampla acum, cesionarea creantelor din contractele de credit a devenit o activitate curenta a institutiilor de credit, consider ca operatiunea nu mai are temei legal intrucat, la realizarea cesiunii, se incalca principiul specialitatii capacitatii de folosinta al institutiilor de credit. Cu alte cuvinte cesiunea de creanta realizata de institutiile de credit capata un caracter comercial dar nu figureaza printre activitatile prevazute in obiectul de activitate al acestora, autorizate in conditiile legii.

Caracterul comercial al operatiunii de instrainare, in mod curent, a creantelor rezultate din contractele de credit, este cu atat mai evident in conditiile in care cesiunea are loc intre doi comercianti, dintre care unul, respectiv S.R.L.-ul care cumpara creanta, nu are, in mod expres, prevazut in obiectul de activitate desfasurarea unor astfel de activitati.
Pe cale de consecinta consider ca executarea silita a unei astfel de creante de catre S.R.L.-ul cesionar nu poate fi realizata intrucat lipseste caracterul cert al creantei

creanta este discutabila din punct de vedere juridic pe considerentul ca operatiunea cesiunii dintre institutia de credit, in calitate de cedent si S.R.L.-ul cesionar nu are temei legal, fiind desfasurata in afara activitatilor permise de lege institutiilor de credit si respectiv neautorizata de catre autoritatea competenta

raportul juridic de obligatie dintre cesionar si debitorul cedat, nascut dupa notificarea cesiunii debitorului cedat, precum si titlul cesionarului sunt anulabile pe temeiul incalcarii principiului specialitatii capacitatii de folosinta al cedentului la momentul savarsirii operatiunii de instrainare a creantei pe calea cesiunii de creanta.


De asemenea, o persoana juridica nu poate fi reprezentata de o alta persoana juridica, ci doar de un avocat sau consilier. Activitatea de asistenta juridica nu poate fi exercitata decat de avocati sau consilieri juridici.
O societate comerciala nu poate avea in obiectul de activitate prestarea de servicii juridice, un astfel de obiect de activitate trransforma scopul societatii intrunul ilicit.

O persoana juridica (cum ar fi recuperatorii - srl) nu poate avea un scop ilicit, in caz contrar actul sau constitutiv fiind nul absolut.

Cesiunea creditelor neperformante poate fi considerata ilegala mai ales in cazul contractelor de credit de retail, in care debitorul este un consumator in raporturile cu banca, calitate pe care si-o pierde in raporturile cu colectorul de creante. De aici concluzia ca normele de protectie a consumatorului contra clauzelor abuzive, spre exemplu, sunt eliminate de la aplicare, fara voia consumatorului.

Un credit isi pastreaza denumirea si caracteristicile de credit doar daca o Banca sau un IFN este parte in contract; acesta este un contract intuitu personae in raport cu Banca, fiindca numai bancile pot da credite (in aceasta materie, suntem in prezenta unui monopol legal).

Incalcarea unui monopol legal este caz de nulitate a actului juridic al cesiunii. In plus, prin faptul ca filiala/afiliata recuperator de creante nu mai este supus controlului BNR si nici legislatiei bancare, se comite o frauda la lege, care este o cauza ilicita, ce determina, si ea, nulitatea actului juridic al cesiunii.

Schimbarea Bancii din pozitia de creditor pune in discutie valabilitatea in continuare a contractului ca atare; prin cesiunea creditului, raportul dintre noul creditor si debitorul initial capata o alta natura juridica; de aceea, cesiunea, care modifica contractul initial, are nevoie de acordul debitorului; si, intrucat in cadrul acestor „cesiuni” succesive de creanta debitorul este complet ignorat (el este doar notificat ca are un nou creditor) am mai putea vorbi de inca un motiv de nulitate.


Ma scuzati daca am scris prea mult, totusi care sunt consecintele admiterii exceptiei nulitatii absolute a contractului de cesiune?
Daca contractul de cesiune ar fi nul, creditorul dvs ramane banca, iar contractul dvs cu banca nu e nul ca are clauze abuzive, ci se inlatura din contract. Ele au fost declarate abuzive mult mai tarziu, ulterior incheierii contractukui.
Cred ca sunteti pe un drum gresit.
Ce puteti obtine ar fi ca datorati o suma mai mica decat cea pretinsa.
ps. atentie de unde va alegeti materialele de unde va inspirati legea 58/1998 a fost abrogata inca din 2006 cand a intrat in vigoare OUG 99/2006
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Societate recuperari creante/debitor - raport juridic comercial sau civil? ContSters257414 ContSters257414 intr-o postare mai veche gasim urmatoarea opinie: [i]\\"Insa...parerea mea este ca o astfel de cesiune de creanta-catre o societate de recuperari creante ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creanta (contract de credit) stefanmihail stefanmihail Contractul de cesiune creanta dintr-un contract de credit credit este titlu executoriu , ca si contractul de credit? Adica , banca a cesionat creanta. ... (vezi toată discuția)
Executare silita firma de recuperare mariuss.i mariuss.i Speta suna in felul urmator: Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta ... (vezi toată discuția)