avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj divort

Buna Ziua,

As dori sa ma ajutati cu cateva informatii despre partajul bunurilor in urma unui divor amiabil. Am divortat amiabil si urmeaza sa facem partajul. Ca bunuri care trebuiesc impartite sunt 1 apartament cu 3 camere, 1 masina si bunurile din casa. Avem un copil minor in varsta de 16 ani si un copil major in varsta de 21 de ani.
Fosta mea sotie deja a inceput cu "mizerii" daca le pot spune asa, in sesnul ca a luat din casa si a dus la maica-sa o parte din bjiuterii si ce este mai grav este ca am aflat cu aceasta ocazie ca are o suma de bani consistenta stransa in timpul casatoriei(peste 10000 euro), bani stransi in timp ce tot ce insemna cheltuieli de intretinere a casei, masina si altele erau platite de mine. Intrebarea mea este cum o pot obliga sa introduca suma de bani pe care a strans-o pe ascuns in ceea ce se imparte in urma partajului. Mentionez ca banii nu sunt in vreun cont, sunt bani cash si sunt in casa fostei mele soacre.
Daca ea solicita partajul in instanta pot fi obligat sa imi vand partea mea de apartament?
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
liviuclv, utilizator
Partajul conventional este mai avantajos, din punct de vedere financiar.

Suma de bani poate fi cuprinsa in masa partajabila.


Solutia poate fi cea de atribuire a bunului unuia dintre coproprietari , existand obligatia de a plati celuilalt o sulta .( o suma de bani cu titlu de despagubiri, raportat la cota-parte ideala, abastracta, matematica , din dreptul de proprietate ).

Instanta de judecata va avea in vedere sumele de bani investite la plata pretului, situatia locativa a fiecaruia, actele de administrare efectuate, care au condus la sporirea valorii de circulatie a bunului proprietate devalmasa.


Sotia poate fi avantajata, daca se va ocupa de cresterea si de educarea copilului ce a rezultat din casatorie.


Conform conventiei incheiate la notar eu platesc 1000 lei lunar pensia de intretinere pentru minor. Tot in conventie scrie citez "pe perioada cat parintii vor locui impreuna cu minora la adresa......., in imobilul proprietate comuna a sotilor, acestia vor suporta in mod legal, cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a minorei, obligatia urmand a se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si scolarizarii minorei; dupa ce tatal se va muta la o alta adresa ,va contribui la intretinerea minorei cu suma de 1000 lei suma ce va fi achitata personal mamei incepand cu prima luna in care se va muta la alta adresa..."
Avand in vedere textul de mai sus va intreb daca in caz ca eu nu ma mut din apartamaentul comun si ea se muta, sunt obligat sa platesc acea pensie de intretinere?
Pensia de intretinere trebuie platita.Obligatia legala de intretinere nu trebuie eludata.

Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.

In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie.


Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.

Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.

Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.

Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.




Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.
Cand ai peste 100 gr aur nu poti sa spui ca avea si femeia o bratara un cercel etc!!!

Ce solutie ar fi sa includ aceasta suma in masa partajabila?
Atata timp cat adresa fostei sotii este acceasi cu a mea, in speta cu cea a apartamentului comun, nu cred ca pot fi obligat sa platesc pensia de intretinere de 1000 lei, aceasta facandu-se in natura.Gresesc?
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
gi-jane2, moderator
nu ati scris la inceput despre ce valoare a bijuteriilor e vb, deci nu aveam cum sa ghicesc ca e vb de 100 gr aur, apoi ziceti ca a luat o parte din bijuterii.. deci nu pe toate.
referitor la pensie .. platiti-o deocamdata in natura, n-are motiv de plangere penala. la modul cum ati incheiat tranzactia, nici n-o poate pune in executare. Va fi nevoita sa se adreseze instantei, iar cererea ar putea fi respinsa daca dvs va indepliniti obligatiile in natura.
Puteti cere impartirea sumei in masura in care puteti dovedi existenta ei. Daca nu sunt acte, nu cred ca spusele martorilor sunt de ajuns cand e vb de 10 mii euro.
Cum probati ca pe langa cheltuielile casei, masinii, copiilor a putut strange si 10 mii euro ?


:offtopic:
Pentru a completa in mesaj, folositi cu incredere functia editeaza, nu mai postati mesaje consecutive.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Partajul si copilul jericho jericho Asi dorii o lamurire in ceea ce priveste partajarea bunurilor in cazul in care din casatorie a rezultat un copil. Ce ma intereseaza: ce influenta are asupra ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MisteriosulDCO MisteriosulDCO Buna ziua! Povestea mea incepe cu fosta nevasta, cu care am fost casatorit 7 ani, in urma casatoriei a rezultat o fetita. in urma cu 2 ani jumatate am ... (vezi toată discuția)
Divort + partaj ContSters264846 ContSters264846 Buna ziua! Am nevoie de cateva sfaturi, va rog. In cele ce urmeaza, voi prezenta situatia mea. De curand, am primit acasa actiunea de divort intentata de ... (vezi toată discuția)