avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiune obligatia de a face Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiune obligatia de a face Asociatie de proprietari

locuiesc la et. 4 al unui imobil (ultimul etaj) si de-a lungul timpului, datorita ploilor, s-a infiltrat apa prin izolatie si mi-a distrus peretii apartamentului. Am sesizat de mai multe ori asociatia de proprietari insa aceasta a facut unele reparatii minore la terasa blocului insa fara niciun rezultat. Intentionez sa formulez actiune pentru "obligatia de a face" . Pe cine chem in judecata doar asociatia prin presedinte sau asociatia si locatarii blocului?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:56, 23 Mai 2014
Ce am comentat anterior este din experienta scarii de bloc pe care locuiesc.
Dupa 4-5 ani de taraganare din partea asociatiei, locatarul de la et.4, dupa ce a trecut anual prin 3-4 reprize de inundatii, a procedat exact cum am scris. O singura greseala a facut presedintele asociatiei - nu a luat aviz scris de la toti proprietarii si unul dintre acestia nu a vrut sa plateasca cand s-a facut imparteala pe apartamente.
A fost actionat in judecata de catre asociatie si de 1 an de zile se plimba prin instante. In final, rau platnicul va plati cu dobanzi si penalizari cu tot plus cheltuielile de judecata.
Daca doriti sa va ploua in continuare inca ceva ani, de acum inainte, puteti tine cont de parerea utilizatorului legalmgm.
Asociatia de proprietari nu are parghii legale, sa stranga bani de la rau platnici, in avans, pentru a pune in aplicare o hotarare a instantei, chiar daca aceasta este "obligatia de a face". Cum sa faca daca nu are bani stransi in avans de la locatari/ proprietari. Neaducand la indeplinire hotararea instantei, asociatia poate primi amenzi judiciare. Ghici cine la va achita ? Greu de crezut ca altcineva decat tot locatarii/ proprietarii.
Presedintele asociatiei, pentru a nu plati personal banii de amenda, din buzunaruil propriu, se va acoperi cu hartii (convocare adunare generala, hotarari ale adunarii generale, adrese peste adrese trimise celor care nu vor sa plateasca in avans, etc.).
Poate ca aveti dreptate, ca asociatia nu are bani pentru ca sunt unii rau platnici... Poate momentan dar nu in permanenta sa fie o asemenea situatie. Asa cum spuneti, cadrul legislativ este, legea obliga... dar trebuie sa o mai si puna in aplicare presedintele si comitetul executiv.
Asa ca asociatia trebuie si poate sa-si constituie niste fonduri (de rulment, de rreparatii, alte fonduri din penalizari, din exploatarea proprietatii comune...).
Noi am avut un restantier profesionist vreo 10 ani. Era actionat in instanta si procesul dura intre 2 si 3 ani. Cand asociatia ajungea la executor si atunci mai prelungea 1-2 luni pentru ca facea contestatie la executare... Apoi platea. Dar in acesti 2-3 ani se acumula alta datorie si asociatia o lua de la capat cu alt proces inca 2-3 ani.
La a treia actiune a fost executat si apartamentul vandut la licitatie. Asa a recuperat asociatia debitele care la aceasta ultima executare au ajuns la peste 30000 lei.
In aceasta perioada asociatia a avut multe de facut, inclusiv reparatii costisitoare ale teraselor. S-a facut fata la toate (cu unele intarzieri) pentru ca asociatia a constituit fond de rulment, fond de repartii iar majoritatea proprietarilor au platit. Apoi asociatia a inchiriat toate spatiile comune (boxe, uscatoare, pereti exteriori, peretii liftului... ) obtinand luna de luna bani din acestea. Acum vreo 10 ani asociatia avea restante mari la furnizori, dar treptat, recuperand bani prin procese, acumuland din fonduri asa cun spuneam mai sus, acum vreo 5 ani a lichidat orice datorie si-a trecut "pe plus".

Pentru o reparatie a terasei noi nu solicitam acordul fiecarui proprietar. Inregistram la asociatie sesizarile de la cei afecatati (1-2 proprietari). Mergem si verificam sesizarea care de regula se face in sezonul rece. Discutam in comitet si cum se face vremea buna cautam firma specializata si efectuam lucrarea.
Dar in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat in adunarea generala, in fiecare an prevedem cheltuieli pentru hidroizolatia terselor. De regula stabilim toate cheltuielile cu reparatiile in BVC la acelasi nivel ori ceva mai mari decat am cheltuit anul precedent.
Acest BVC fiind aprobat de adunarea generala nu mai cerem acordul nimanui, ci, atunci cand se iveste necazul, decidem in comitet.
Afisam pe lista doar diferenta de plata daca nu ajunge fondul de reparatii pe care-l are fiecare proprietar, fond pe care-l completam din 6 in 6 luni cu veniturile din chirii, sponsorizari, penalizari...
@legalmgm
culpa civila proprie si personala a celor din conducere

Cei din conducerea asociatiei de proprietari nu sunt responsabili pentru nevotarea executari de lucrari de reparatii la partea comuna de imobil
De altfel,temeiul legal de impunere c/v costuri individuale il reprezinta hotararea adunari generale
Daca participantii la adunare nu apreciaza necesar sa voteze executia reparatiei parte comuna,
presedintele si comitetul executiv ,nu pot fi trasi la raspundere
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2014
ynocentta, utilizator
niculaucarmen a scris:
Am sesizat de mai multe ori asociatia de proprietari insa aceasta a facut unele reparatii minore la terasa blocului insa fara niciun rezultat. Intentionez sa formulez actiune pentru "obligatia de a face" . Pe cine chem in judecata doar asociatia prin presedinte sau asociatia si locatarii blocului?

Sigur ca puteti apela la instanta, asa cum s-a spus mai sus. Dar ce solicitati instantei, adica ce inseamna "obligatia de a face" in acest caz? Sa-i dea o sentinta instanta prin care sa oblige conducerea asociatiei sa repare...?
Daca dumneavoastra, membrii asociatiei vedeti ca cei din conducere nu-si faca treaba, alegeti altii care sa faca si nu mai apelati la instanta.
@ynocentta,

Cei din conducerea asociatiei de proprietari SUNT responsabili pentru ca apeleaza la votul proprietarilor pentru reparatii. Reparatiile se executa, nu se voteaza!
Temeiul legal de repartizare a costurilor il gasim in HG 1588/2007 si nu in "hotararea adunari generale" asa cum spuneti dumneavoastra.
Daca participantii la adunare nu aproba prin vot bugetul de venituri si cheltuiele propus de comitetul executiv, acesta se mai poate modifica chiar si in aceasta adunare generala. Iar cel care conduce adunarea generala (presedintele de regula) nu trebuie sa puna la vot ceva ce este obligatoriu prin lege a se face. Iar pentru neaplicarea prevederilor legislatiei, "presedintele si comitetul executiv, POT fi trasi la raspundere", indiferent ce vor proprietarii. Dar, in situatia in care, de exemplu, la presiunea unui grup ce nu cunoaste legea, adunarea
generala ar vota ceva ce nu corespunde cu legislatia, presedintele si comitetul au la indemana DEMISIA. Sa-i lase pe cei ce voteaza aiurea sa rezolve problemele, sa fie apoi atenti la ceea ce fac, sa solicite sprijinul primariei care poate aplica amenzi celor din conducerea asociatiei pentru incalcarea legislatiei.
Adriantot suna frumos ce scrieti. Uitati sa spuneti ca aveti un administrator care se pricepe la astfel de activitati si care isi justifica functia pe care o detine. Greu de gasit astfel de administratori.
Daca inlocuirea acoperisului (schimbarea solutiei constructive) pentru evitarea acelorasi deficiente de ctie., initiale, costa undeva pe la 45.000 lei si pe scare exista 8 apartamente, cam in cat timp credeti ca se poate strange fondul de rulment ?
Sprijinul acordat de primarie asociatiilor de proprietari consta in a-i atentiona pe administratori/ presedinti de asociatii, sa imparta consumul de apa (pierderile) si de energie termica, pe membrii asociatiei (peste valoarea citita pe contoarele/ Gigacalorimetrele din fiecare apartament), sa avizeze administratorii, dintre cei aflati pe lista primariei si sa dea sfaturi cum poti obtine in instanta banii de la rauplatnici.

Alte discuții în legătură

Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc acoperisul? amiali amiali Buna ziua, Va deranjez deoarece am o nedumirire: locuiesc la parterul unui bloc de proprietari si vecinul de la et.4 de pe tronson cu mine si-a reparat ... (vezi toată discuția)
Poate comitetul asociatiei de proprietari contrazice hotararea adunarii generale? husseincudop husseincudop Sunt proprietarul unei garsoniere situata la ultimul nivel .Timp de 2 ani am avut probleme cu acoperisul , acesta fiind spart iar asociatia a refuzat ... (vezi toată discuția)