avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiune obligatia de a face Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiune obligatia de a face Asociatie de proprietari

locuiesc la et. 4 al unui imobil (ultimul etaj) si de-a lungul timpului, datorita ploilor, s-a infiltrat apa prin izolatie si mi-a distrus peretii apartamentului. Am sesizat de mai multe ori asociatia de proprietari insa aceasta a facut unele reparatii minore la terasa blocului insa fara niciun rezultat. Intentionez sa formulez actiune pentru "obligatia de a face" . Pe cine chem in judecata doar asociatia prin presedinte sau asociatia si locatarii blocului?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:56, 23 Mai 2014
Imi pare rau dar trebuie sa lamurim lucrurile, sa nu ramana asa.
gigipopa a scris:
..luati avizul de la asociatie (aceasta luand in prealabil avizul pentru plata de la toti locatarii/ proprietarii), intocmiti proiect printr-un proiectant autorizat ....

Daca nu obtineti avizul tuturor locatarilor veti avea probleme serioase cu recuperarea banilor si va trebui, sa recurgeti la instanta de judecata.

Gresiti poate din graba:
1. pentru efectuarea unei lucrari de hidroizolatie a terasei blocului nu este necesar nici un proiect printr-un proiectant autorizat.
2. nu este necesar "avizul pentru plata de la toti proprieatrii"

Apoi spuneti ca:
O singura greseala a facut presedintele asociatiei - nu a luat aviz scris de la toti proprietarii si unul dintre acestia nu a vrut sa plateasca cand s-a facut imparteala pe apartamente.

Continuati ideea cu avizul tuturor proprietarilor. Dar ca sa va convingeti ca gresiti luati Legea 230/2007 si HG 1588/2007 si cautati unde scrie ca presedintele trebuie sa ia avizul tuturor proprietarilor pentru a realiza o reparatie a unei terase sau orice lucrare de reapartie a unei parti sau instalatii comune.
Asociatia de proprietari nu are parghii legale, sa stranga bani de la rau platnici, in avans, pentru a pune in aplicare o hotarare a instantei, chiar daca aceasta este "obligatia de a face". Cum sa faca daca nu are bani stransi in avans de la locatari/ proprietari.
Asociatia are parghii legale pentru a crea fondurile necesare si aceste parghii sunt in legislatie, acordul de asociere, statutul, hotararile adunarii generale, deciziile comitetului...
Repet, nu are bani stransi acum, dar poate avea peste cateva luni, peste un an; important este sa faca ceva, sa inceapa a strange si nu de maine ci de ieri, alaltaieri... pentru ca ne povestiti de tergiversari de cativa ani. Pai daca se ajungea in fata unei hotarari a instantei, de la formularea cererii in instanta si pana la emiterea hotararii, trec multe luni sau un an. Ce facem in acest timp? Dormim si asteptam decizia instantei? Instante ne forteaza doar sa facem ceea ce spune legea. De ca sa nu aplicam legea si fara a astepta decizia instantei!?

Apoi spuneti ca:
Uitati sa spuneti ca aveti un administrator care se pricepe la astfel de activitati si care isi justifica functia pe care o detine. Greu de gasit astfel de administratori.

Aici aveti dreptate si va multumesc pentru aprecieri.

Daca inlocuirea acoperisului (schimbarea solutiei constructive) pentru evitarea acelorasi deficiente de ctie., initiale, costa undeva pe la 45.000 lei si pe scare exista 8 apartamente, cam in cat timp credeti ca se poate strange fondul de rulment ?

Poate ati gresit din graba: in subiectul discutat nu schimba nimeni acoperisul, ci repara terasa, o lucrare de hidroizolatie a terasei, acesta este subiectul . Apoi pentru reparatii se constituie si se foloseste fondul de reparatii si nu fondul de rulment.
Iar o asociatie de 8 apartamente cred ca este ceva asemanator cu o villa mai mare si nu bloc obisnuit de apartamente, adica cei ce au asa ceva cred ca sunt oameni cu ceva stare materiala si nu cu salariul minim pe economie. Noi suntem modesti si-avem doar 140 de apartamente in asociatie si spatii cu alta destinatie echivalente cu inca 80 de apartamente. Poate de aceea avem fonduri de reparatii suficiente, adunand cate putin de la mai multi. Daca va uitati pe listele noastre lunare o sa vedeti de pata fond de reparatii de 2-4-8 lei/luna sau chiar zero, iar media fondului de reparatii incasat, existent in sold este de aproximativ 160-180 lei/proprietar.
Spuneti ca:
Sprijinul acordat de primarie asociatiilor de proprietari consta in a-i atentiona pe administratori/ presedinti de asociatii, sa imparta consumul de apa (pierderile) si de energie termica, pe membrii asociatiei (peste valoarea citita pe contoarele/ Gigacalorimetrele din fiecare apartament), sa avizeze administratorii, dintre cei aflati pe lista primariei si sa dea sfaturi cum poti obtine in instanta banii de la rauplatnici.

Nu am fost atentionati de primarie vreodata cu privire la repartizarea cheltuielilor, a pierderilor, a facturilor..., nu ne-a avizat niciodata primaria administratorii ce i-am avut, nu ne-au dat niciodata sfaturi pentru instanta...
Am apelat la serviciul de asociatii din primarie odata sa ne dea cateva nume de administratori acum vreo 6 ani cand cautam administrator si ne-a dat o lista cu 7-8 persoane dar neoficial, spunandu-ne ca nu-si asuma raspunderea pentru ei... Apoi am mai apelat odata la sefa acestui srviciu cand un proprietar nu permitea accesul in apartament sa inlocuim o coloana de apa de la subsol pana la etajul 10. Lucrarea ajunsese la el (etajul 4), apa era oprita pe scara iar omul nu mai voia... Am discutat cu sefa serviciului, i-am dat numarul de telefon al proprieatrului, l-a sunat si i-a comunicat ca estre obligat sa pernita accesul pentru ca altfel o sa i se forteze usa si va primi si amenda. Cand a inchis telefonul, omul a deschis usa iar meseriasii si-au facut treaba in 20 de minute.
Asa am reusit in numai 5-6 ore sa inlocuim coloanele de la subsol pana la etajul 10 si sa dam drumul la apa imediat.
Scuze pentru amanunte dar vreu sa arat ca se poate si nu sunt de acord cu stransul din umeri si scuzele de genul ca "nu sunt bani", "un proprietar nu vrea", "repatatie supusa la vot"... adica motive care acopera neimplicarea, fuga de raspundere sau lipsa de curaj.
Adriantot a scris:

[
"presedintele si comitetul executiv, POT fi trasi la raspundere", indiferent ce vor proprietarii.


Am avut in imobil in trecut o situatie in care presedintele de asociatie a supus votului participantilor la adunarea generala dezafectarea instalatiei vechi colmatate si refacerea scurgerii generale a imobilului
Propunerea nu a fost votata
La un interval de 3-4 luni a avut loc inundarea apartamentelor de la parter
Unul dintre proprietari a sesizat oficial serviciul specializat din primarie care a raspuns ca presedintele nu poate hotari de unul singur ce lucrari se executa,numai adunarea generala este competenta sa adopte hotarari de executare reparatii la parti comune
Proprietarul nu a fost multumit de raspunsul primariei si a formulat actiune in instanta impotriva presedintelui de asociatie
In final a obtinut hotarare defavorabila -presedintele de asociatie este mandatat sa reprezinte interesele proprietarilor daca acestia dispun in adunarea generala executare de reparatii la parti comune acestea se executa -daca nu exista hotararea adunarii generale presedintele de asociatie nu are calitatea sa impuna lucrari de reparatii sau sa dispuna de fondurile asociatiei de proprietari

@ynocentta,
Ceea ce spuneti mai sus sunt doar povesti ca multe altele pe care nu aveti cum sa le probati.
Ca cineva undeva a avut o situatie apropiata de povestea dumneavoastra, este posibil si inatreste ideea ca atunci cand nu se respecta legislatia se poate ajunge si in situatia descrisa de dumneavoastra. Cine l-a pus pe presedintele dumneavoastra sa puna la vot efectuarae reparatiei? Nu exista baza legala pentru asta.

Eu va invit sa cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si o sa vedeti ca nicaieri nu se prevede ca efectuarea unei reparatii se supune votului adunarii generale, ci dimpotriva legislatia prevede ca asociatia este obligata sa intretina, sa repare... Si chiar sunt prevazute sanctiuni in cazul neefectuarii reparatiilor, asa cum puteti citi in Legea 230/2007:
Art. 56.(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la lit. a), b) şi c) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc acoperisul? amiali amiali Buna ziua, Va deranjez deoarece am o nedumirire: locuiesc la parterul unui bloc de proprietari si vecinul de la et.4 de pe tronson cu mine si-a reparat ... (vezi toată discuția)
Poate comitetul asociatiei de proprietari contrazice hotararea adunarii generale? husseincudop husseincudop Sunt proprietarul unei garsoniere situata la ultimul nivel .Timp de 2 ani am avut probleme cu acoperisul , acesta fiind spart iar asociatia a refuzat ... (vezi toată discuția)