In blocul in care locuiesc, toate apartamentele au centrale termice. Blocul este debransat de la reteaua comuna de termoficare si gaz. La asociatia de proprietari platim doar apa rece, ca nu putem incheia contracte individuale cu societatea care ne furnizeaza apa rece.
Este corect sa platim cheltuielile administratve la asociatia de proprietari la fel ca si locatarii pentru care asociatia administreaza consumul de energie termica, si de gaz, si cu intretinerea acestor instalatii? Noi platim la asociatie mai mult admistrarea serviciului de apa rece decat consumul in sine. Curatenia pe casa scarii o platim separat.
Repet, administratorul isi face treaba lui, indiferent ca unii au CT sau altii n-au. Salariul lui se repartizeaza pe cota-parte indiviza.
In topicul aceasta nu avem ce discuta despre cheltuieli pe beneficiari. Salariul nu este o cheltuiala pe benefiari. Ati intrebat de salariul administratorului. Inteleg ca ati dori sa fie repartizat diferit in functie de diverse aspecte care ii separa pe unii proprietari de altii. Nu se face asa, ci conform art.44.
N-am auzit ca prestatorii de servicii sa returneze asociatiei vreun procent, adica acel 2%. Mai interesati-va si spuneti-ne si noua cine returneaza asociatiei dv. acel 2%. Poate aflam si noi ceva interesant pe care l-am putea aplica in asociatiile noastre.
Fondurile speciale sunt alimentate din diverse surse - chirii, dobanzi bancare, tichete cadou etc si se folosesc pentru lucrari de intretinere, reparatii si modernizari ale proprietatii comune.
Nu se repartizeaza proprietarilor si nici nu se platesc indemnizatii din acest fond, ca de altfel din niciun fond cu destinatie identica rezervata proprietatii comune.
Daca vreti sa dati asociatia in judecata este suficient sa cereti in instanta documentele care sa vina in sprijinul reclamatiei dv., iar instanta le va cere asociatiei pentru prezentare. Adica nu trebuie sa va duceti dv. cu documentul in instanta.
Art. 10 prevede dreptul de consultare, nu obligatia asociatiei de a copia documente si a le da proprietarilor, asa cum vi s-a spus si la primarie.
In judetul meu, societatea de termoficare cat si cea de apa, returneaza asociatiilor, lunar, 2% din suma datorata, daca plata se face la timp, si aplica penalizari pentru intarzaiere. Suntem o asociatie relativ mica (in jur de 550 apartamente si cam 40% societati comerciala) si cum plata se face la timp, avem mai mult benrficiul acela de 2%. Banii intra in fondul special care se foloseste pentru urgente. Acum, un presedinte, din februarie si pana in august a cheltuit aproape toti banii pe nimicuri, asa cum fac primarii cu panselultele.
Foarte interesant! Ce bine-ar fi daca si in Bucuresti s-ar aplica acest 2%!
Acum, deh! Poate pentru dv. cheltuiala acelor bani s-a facut pe nimicuri, iar pentru altii ar fi o cheltuiala binevenita.
Acest aspect trebuie lamurit in cadrul asociatiei, eventual pe blocuri sau scari de bloc, pentru ca inteleg ca sunteti o asociatie foarte mare, nu foarte mica.