avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie Proprietari platitoare de TVA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie Proprietari platitoare de TVA

Buna ziua,

Asociatia de proprietari are TVA...
Pana acum, toate facturile care erau emise catre asociatie aveau TVA (Enel,Rebu,Apa Nova...),automat noi facturam catre locatari cu tva intretinerea lunara,incidenta in privinta TVA-ului era zero.

Avem un nou contract cu o firma de prestari servicii...,societate fara TVA.
Eu catre locatari sunt obligata sa facturez cu tva.

chelt = venitul facturat, dar cum procedez cu diferenta de tva?
Trebuie platit catre stat? .....

va rog mult sa ma luminati...
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2014
ContSters322126, utilizator
@Adriantot, referitor la trimiterile dvs. din Codul fiscal, pe care vi l-am explicat in mesajul anterior mai "pe romaneste" ca sa inteleaga toata lumea, atasez baza legala, asa cum ati dorit:
Codul fiscal:
ART. 125 indice 1
Semnificatia unor termeni si expresii
(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
4. activitate economica are intelesul prevazut la art. 127 alin. (2). Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta;
12. factura reprezinta documentul prevazut la art. 155;
18. persoana impozabila are intelesul art. 127 alin. (1) si reprezinta persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica;
19. persoana juridica neimpozabila reprezinta persoana, alta decat persoana fizica, care nu este persoana impozabila, in sensul art. 127 alin. (1);
20. persoana neimpozabila reprezinta persoana care nu indeplineste conditiile art. 127 alin. (1) pentru a fi considerata persoana impozabila;

ART. 127 Persoane impozabile si activitatea economica
(1) Este considerata persoana IMPOZABILA orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
(2) In sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

ART. 155 Facturarea
(5) Persoana IMPOZABILA trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situa?ii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, in condi?iile art. 132 alin. (2) si (3);
c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in condi?iile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre opera?iunile mentionate la lit. a) si b).
(6) Prin excep?ie de la alin. (5) lit. a) si d), persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru opera?iunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) si (2).
(9) Prin excep?ie de la prevederile alin. (5) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele opera?iuni, cu excep?ia cazului in care beneficiarul solicita factura:
a) livrarile de bunuri prin magazinele de comer? cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonan?ei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a), furnizate catre beneficiari persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fara nominalizarea cumparatorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozi?ii;
c) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a) si b), furnizate catre beneficiari, persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite. Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie sa le intocmeasca in vederea determinarii corecte a bazei de impozitare si a taxei colectate pentru astfel de opera?iuni.

Deci: Facturile se emit obligatoriu sau la cerere NUMAI de catre persoanele IMPOZABILE ce desfasoara ACTIVITATI ECONOMICE. Operatia de determinare si repartizare a cheltuielilor de intretinere pe proprietari NU este activitate economica,ceea ce rezulta ca asociatia NU este persoana IMPOZABILA, NU are pt ce sa emita facturi.

Cand asociatia de proprietari inchiriaza spatii comune, cf. alin (2), "exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate", aceasta desfasoara o activitate economica devenind persoana IMPOZABILA. In acest caz asociatia de proprietari POATE emite facturi.

@Adriantot, mi-ati dat si un link catre o discutie asemanatoare pe forum, in care nu am gasit in plus decat ceea ce ati repetat si pe acest topic. Mi s-a parut interesant un comentariu:

IORGA Laurentiu a scris:
Buna seara,
Am solicitat facturi asociatiei de proprietari, de la care am un spatiu mic inchiriat. Am primit facturi sporadice. Nu am primit facturile lipsa, am solicitat acest lucru instantei de judecata dar, mi/a fost comunicat ca nu este obligata asociatia sa emita facturi. Pana acum au fot emise mai multe facturi catorva firme.

...Am castigat procesul in instanta iar Asociatia de Proprietari este obligata sa-mi elibereze facturile. Pentru o chestiune de rahat m-a plimbat Asociatia prin tribunale 3 ani. In final a pierdut.

In urma contractului de inchiriere (activitate economica), asociatia respectiva, in calitate de persoana IMPOZABILA numai pt acea activitate, putea si era indicat sa emita facturi.

Referitor la "celebra" Ordonanta 28/1999, ce legatura are cu asociatiile de proprietari? Fix niciuna! Ordonanta se refera la obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. De cand asociatiile de proprietari au devenit operatori/agenti economici?????

De fapt, acesta este paragraful din care reiese clar, de ce va aflati in aceasta eroare:
Adriantot a scris:
Orice persoana juridica (inclusiv asociatiile de orice fel), indiferent ca este in scop patrimonial sau nu, indiferent ca este platitoare de TVA sau nu, este obligata sa emita factura la cererea clientului, a celui care plateste, indiferent ca acesta este persoana fizica sau juridica.

Faptul ca asociatia de proprietari are PERSONALITATE JURIDICA va induce dvs. ideea ca este acelasi lucru cu persoana IMPOZABILA. TOTAL, ABSOLUT TOTAL GRESIT!!! Chiar si persoanele fizice pot emite facturi (ex. persoanele fizice care practica profesii liberale). In acelasi timp, autoritatile publice nu sunt persoane impozabile si nu emit facturi, insa in momentul in care desfasoara activitati economice devin persoane impozabile PARTIAL.

@Adriantot, faptul ca in asociatia dvs. procedati altfel si ati facut o practica din asta, nu inseamna ca procedati si corect. Tocmai de aceea v-am atras atentia sa nu incercati sa faceti o regula pe forum din practica dvs, mai ales ca aveti un cuvant cu greutate, iar cei mai multi utilizatori va pot crede "pe cuvant" si pot aplica o practica total gresita. Nicaieri in codul fiscal sau in legislatia asociatiilor de locatari sau proprietari, din 1960 toamna si pana acum, nu veti gasi o singura propozitie in care sa scrie negru pe alb ca asociatiile de proprietari emit facturi pt repartizarea cheltuielile comune de intretinere. Altfel, fac si eu ca @thran, ma sinucid si in direct si in reluare!!!
andrei_k a scris:

Cand asociatia de proprietari inchiriaza spatii comune, cf. alin (2), "exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate", aceasta desfasoara o activitate economica devenind persoana IMPOZABILA. In acest caz asociatia de proprietari POATE emite facturi.

In Codul Fiscal se spune:
ART. 15 Scutiri
(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
.........
h) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune

Asadar asociatiile de proprietari nu sunt persoane impozabile.... pentru ca sunt scutite de plata impozitului pentru activitati economice, in speta inchiriere de spatii
.... daca bine inteleg eu din textul Codului Fiscal.

Am intervenit in aceasta discutie interesanta cu aceasta subliniere tocmai pentru a nu induce in eroare utilizatorii ca asociatiile ar trebui sa plateasca impozit atunci cand isi inchiriaza portiuni din spatiul comun.
Nu de alta, dar periodic avem intrebari pe aceasta tema si vrem sa clarificam acest aspect, macar acest aspect.
A nu se confunda persoana impozabila cu persoana obligata la plata impozitului pe profit. Sunt notiuni distincte.

Definirea persoanei IMPOZABILE se regaseste DOAR in legislatia privind TVA.

In aceasta categorie se incadreaza orice persoana fizica, un grup de persoane, o institutie publica, o persoana juridica si orice entitate care desfasoara independent o activitate economica, indiferent de scopul sau rezultatul acestei activitati.

Persoanele impozabile pot fi inregistrate in scopuri de TVA sau pot fi scutite de la inregistrare in calitate de intreprinderi mici, in conditiile in care cifra lor de afaceri anuala este inferioara plafonului prevazut din Codul Fiscal.

Inchirierea de bunuri imobile este o activitate scutita de plata TVA.

Calitatea de persoana impozabila NU este conditionata de realizarea de profit.

Astfel, asociatia de proprietari este o persoana impozabila din momentul in care desfasoara o activitate economica, asa cum aceasta este definita in art. 127, din Codul Fiscal, efectuata cu plata, constand in livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii cu plata, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Pe de alta parte, PROFITUL reprezinta un venit, ca diferenta intre incasari si cheltuieli.

Codul Fiscal enumera printre persoanele scutite de plata impozitului pe profit si asociatiile de proprietari, in conditiile art. 15, asa cum bine ati precizat.

D-na Elga, asociatia de proprietari, in momentul in care inchiriaza spatii comune, devine persoana impozabila, scutita la plata impozitului pe profit.

Cu alte cuvinte, statul analizeaza in felul urmator:
- ai activitate economica? devii persoana impozabila in sensul TVA, scutit sau nu, cu sau fara drept de deducere
- ai realizat profit din activitati? esti obligat sau scutit la plata impozitului pe profit

Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
andrei_k, utilizator
Daca dumneavoastra vreti sa platiti TVA si impozit pe profit la asociatia dumneavoastra, sunteti liber sa o faceti.
Daca un membru al asociatiei va solicita factura si nu-i dati, e treaba dumneavoastra.
Dar nu e legal ceea ce sustineti.
Eu am incercat sa lamuresc ce este legal, dar fara succes. Este doar vina mea si ma opresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari-obligativitate facturare ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau ... (vezi toată discuția)
Factura de la asociatie timpuriu timpuriu doresc sa mi se elibereze factura fiscala pentru valoarea plati cotelor de intretinere mentionez ca presedintele si adiministratorul refuza eliberarea ... (vezi toată discuția)
Refacturare cheltuieli spatii comune toni1703 toni1703 Buna ziua. Locuiesc intr-un cartier rezidential. As avea si eu o intrebare referitoare la refacturarea si detaliile pe care ar trebuii sa le contina o ... (vezi toată discuția)