Codul fiscal:
ART. 125 indice 1
Semnificatia unor termeni si expresii
(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
4. activitate economica are intelesul prevazut la art. 127 alin. (2). Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta;
12. factura reprezinta documentul prevazut la art. 155;
18. persoana impozabila are intelesul art. 127 alin. (1) si reprezinta persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica;
19. persoana juridica neimpozabila reprezinta persoana, alta decat persoana fizica, care nu este persoana impozabila, in sensul art. 127 alin. (1);
20. persoana neimpozabila reprezinta persoana care nu indeplineste conditiile art. 127 alin. (1) pentru a fi considerata persoana impozabila;
ART. 127 Persoane impozabile si activitatea economica
(1) Este considerata persoana IMPOZABILA orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
(2) In sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
ART. 155 Facturarea
(5) Persoana IMPOZABILA trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situa?ii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, in condi?iile art. 132 alin. (2) si (3);
c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in condi?iile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre opera?iunile mentionate la lit. a) si b).
(6) Prin excep?ie de la alin. (5) lit. a) si d), persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru opera?iunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) si (2).
(9) Prin excep?ie de la prevederile alin. (5) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele opera?iuni, cu excep?ia cazului in care beneficiarul solicita factura:
a) livrarile de bunuri prin magazinele de comer? cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonan?ei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a), furnizate catre beneficiari persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fara nominalizarea cumparatorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozi?ii;
c) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a) si b), furnizate catre beneficiari, persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite. Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie sa le intocmeasca in vederea determinarii corecte a bazei de impozitare si a taxei colectate pentru astfel de opera?iuni.
Buna seara,
Am solicitat facturi asociatiei de proprietari, de la care am un spatiu mic inchiriat. Am primit facturi sporadice. Nu am primit facturile lipsa, am solicitat acest lucru instantei de judecata dar, mi/a fost comunicat ca nu este obligata asociatia sa emita facturi. Pana acum au fot emise mai multe facturi catorva firme.
...Am castigat procesul in instanta iar Asociatia de Proprietari este obligata sa-mi elibereze facturile. Pentru o chestiune de rahat m-a plimbat Asociatia prin tribunale 3 ani. In final a pierdut.
Orice persoana juridica (inclusiv asociatiile de orice fel), indiferent ca este in scop patrimonial sau nu, indiferent ca este platitoare de TVA sau nu, este obligata sa emita factura la cererea clientului, a celui care plateste, indiferent ca acesta este persoana fizica sau juridica.
Cand asociatia de proprietari inchiriaza spatii comune, cf. alin (2), "exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate", aceasta desfasoara o activitate economica devenind persoana IMPOZABILA. In acest caz asociatia de proprietari POATE emite facturi.
ART. 15 Scutiri
(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
.........
h) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune
~ final discuție ~