avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporuri la salariul de baza sau includerea in acesta ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporuri la salariul de baza sau includerea in acesta ?

Articolul de azi "Salariul si alte drepturi garantate fiecarui salariat" aminteste de dreptul la spor de vechime. Am doua intrebari:
1) care este legatura intre vechime si salariu, daca acesta este expresia valorii fortei de munca a unui individ, pe care o tranzactioneaza cu un angajator ?
2) cum se trateaza un astfel de spor, daca este inclus in salariu, asa cum recomanda tot cei care au negociat ccm la nivel national ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 10 Mai 2009
ghcar:
1. Din experienta va spun ca societatile comerciale private (in marea lor majoritate) nu acorda sporul de vechime (nici in salariul de baza nici separat). Negociaza cu viitorul salariat o suma care reprezinta salariul acestia, fara nici un spor.
De altfel nici CCMUNN nu obliga unitatile sa-l acorde ci lasa la intelegerea intre parti prin CCM la nivel de unitate.
2. Sporul de vechime nu are nici o legatura cu performanta profesionala. Din punctul meu de vedere, as desfiinta toate sporurile la salariu care nu au legatura cu performanta profesionala si cu conditiile de munca. Nu vedeti ca sporurile sunt "cuiul lui Pepelea" in toate revendicarile si actiunile sociale?
Angajatorul are posibilitatea de a da un salariu mai mare unui angajat mai bun, fara a folosi notiunea de "spor".
Caz: salariatul are salriul minim pe economie adica 600 ron si totusi lucreaza de 7-8 ani in aceasta firma. Este corect trecut cu atat? Angajatorul ce risca?
Va multuumesc.
Corect ar fi sa va fi acordat minim 630 lei.
Ce putin asta a fost interpretarea ITM Brasov acum 1 an sau 2.
Au motivat ca daca sporul de vechime este inclus in salariu, acesta trebuie sa se rflecte intr-un salariu minim egal cu minim pe economie pt categoria de salariat plus cel putin 5%.
Puteti face o sesizare la ITM.
1) Adica CCMUN este optional ? (cel putin din acest punct de vedere) In acest caz isi pierde ratiunea de a fi. Numai ca legislatia actuala nu-ti permite sa impui conditii sub cele minim prevazute in CCMUN. Concluzia ar fi ca acest CCMUN trebuie adaptat realitatii. Cine trebuie sa o faca ?
2) Vedeti din raspunsurile de mai sus ca lucrurile mai depind si de interpretari. Ajungem la ce scriam la pct1.
1. Nu , CCMUN nu este optional.
Ce vi s-a parut ca e optional?

2. Nu inteleg la ce vreti sa ajungeti? Discutam de o problema punctuala sau de niste principii?
De interpretat multe se pot interpreta.:strambatura:

Alte discuții în legătură

Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime TeoSaf44 TeoSaf44 Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]! Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)