avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporuri la salariul de baza sau includerea in acesta ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporuri la salariul de baza sau includerea in acesta ?

Articolul de azi "Salariul si alte drepturi garantate fiecarui salariat" aminteste de dreptul la spor de vechime. Am doua intrebari:
1) care este legatura intre vechime si salariu, daca acesta este expresia valorii fortei de munca a unui individ, pe care o tranzactioneaza cu un angajator ?
2) cum se trateaza un astfel de spor, daca este inclus in salariu, asa cum recomanda tot cei care au negociat ccm la nivel national ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 10 Mai 2009
Practica in instantele judecatoresti pe raza carora profesez este: iau in considerare prevederile CCMUNN la acordarea sporului de vechime in lipsa unor prevederi in CCM la nivel de unitate, verificand daca in cuantumul salariului de baza acordat angajatului ii sunt incluse coeficientul de ierarhizare, alte sporuri acordate prin CCM la nivel de ramura si maximul prevazut in CCMUNN pentru vechimea respectiva. Daca salariul de baza cuprinde prin calcul toate aceste sporuri, il considera inclus in salariul de baza.
nu inteleg de ce se ia in considerare maximul si nu minimul la spor vechime ?:(
Se considera prevederile cele mai favorabile salariatului, in lipsa unei reglementari exprese in cadrul CCM, bineinteles. :confused:
rapuns pentru postarea din 7 mai, 17:19
1) O optiune este sa incluzi sporul de vechime in salariu, ceea ce inseamna ca salariul nu va creste automat cu vechimea, cealalta este sa-l lasi separat, caz in care venitul salarial trebuie actualizat cu vechimea. Din pacate, CCMUN recomanda includerea sporurilor in salariu, fara a da si un orizont de timp.
2) Vorbim de principii. Sporul de vechime se acorda obligatoriu, dar toata lumea recunoaste ca vechimea nu inseamna obligatoriu si mai performant. Ce se intampla cu principiul "la munca egala, salarii egale " ?

pakos a scris:

Practica in instantele judecatoresti ....si maximul prevazut in CCMUNN pentru vechimea respectiva. Daca salariul de baza cuprinde prin calcul toate aceste sporuri, il considera inclus in salariul de baza.

Ce inteleg de mai sus: instanta poate stabili o valoare a sporului in functie de vechimea respectiva, in timp ce CCMUN da doar limite.
Chiar daca angajatorul nu declara includerea sporului de vechime in salariu, o poate face instanta ?!
Exact, va relatez caz concret: salariatul solicita 25% spor vechime intrucat are peste 20 de ani, iar instanta ii acorda, cu toate ca paratul-societatea angajatoare nu are ccm, iar in ccmurile superioare nu sunt prevazute decat limita minima si maxima.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime TeoSaf44 TeoSaf44 Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]! Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)