Am primit o somatie de incuviintare a unei executari silite pentru un credit declarat scadent in 2008 (peste 6 ani de atunci), din partea unui birou de executori judecatoresti, in numele EOS KSI.
Creditul a fost contractat in 2006, iar in urma disponibilizarilor efectuate la firma la care lucram (Remar Pascani), am ramas fara loc de munca in 2007 si astfel nu am mai putut achita ratele.
De atunci am avut diverse locuri de munca (e un pic mai greu fara o diploma de facultate sa gasesti ceva care sa-ti permita mancare, haine si chirie), insa la nici unul din ele nu am primit poprire pe salariu sau instiintare de executare silita (de-a lungul a 6 ani a fost liniste si pace). Mentionez ca la toate locurile de munca, salariul imi era virat pe card.
Ca sa nu uit: (desi mi-as dori sa fie altfel) momentan nu detin nici un bun imobil sau de alta natura pe numele meu. Nu sunt angajat nicaieri, de la ultimul loc de munca am plecat in februarie unde am stat pentru perioada de proba de 90 de zile doar (a fost incalcat dreptul la intimitate prin montarea unor camere de supraveghere in birouri si am decis sa plec). Am avut pana acum o saptamana o masina pe care am vandut-o pentru a-mi acoperi cheltuielile de subzistenta (si sotia a fost trecuta la 4 ore cu un salar de nimic).
Pot face contestatie la executare silita pe motiv de prescriptie?
Asa e, instanta in faza asta, nu mai verifica daca e prescris dreptul sau nu, ci doar legalitatea actelor.. sa aiba titlu executoriu , sa aiba calitatea.. chestii de-astea.
Revin cu o intrebare... Am discutat cu nevasta-mea si am ajuns la concluzia ca nu are rost sa ne atarne asta deasupra capului pentru o perioada nedeterminata, banii vin si pleaca insa linistea noastra conteaza mai mult.
In cazul in care platesc tot, cum pot amana cu cateva zile termenul de executare silita? Adica sa nu inceapa executarea daca eu apar cu cateva zile dupa cu banii la ei.
Diferenta consta in plata cheltuielilor de executare sau nu.
In afara de asta, daca nu veti contesta acum, alta ocazie nu mai aveti, iar creanta se poate actualiza.. adica sa nu platiti numai suma inscrisa acum in titlu.
Eu as face contestatie.
Pana sa va decideti ce faceti, mergeti sa vb cu executorul si vedeti ce are in dosar. Poate va intelegeti cu creditorul pt plata in transe.
Maine vedem ce rezolvam in privinta banilor. Daca e in timp util, tot maine ma prezint la baietii veseli sa vad la ce intelegere ajung. Nu vreau sa platesc in transe ci tot o singura data, sa-mi vad de viata. Asta e, daca prostiile tineretii ma ajung acum, trebuie sa le rezolv.
Multumesc frumos pentru indicatii, sugestii si sfaturi. Imi sunt de mare folos.
Am depus contestatie, astept de-acum.
Am aflat ca, conform noului cod de procedura civila, doar debitorul poate invoca prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Judecatoria nu verifica, executorul nu verifica (fapt confirmat de o amica ce lucreaza la un birou de executori judecatoresti). E de datoria creditorului sa dovedeasca intreruperea prescriptiei (ceea ce se poate face doar in cazul existentei unei plati din partea debitorului sau in cazul prezentei altei executari silite anterioare). Cade in sarcina debitorului sa anunte instanta in legatura cu termenul de prescriptie. Daca sta cu mainile in san, termenul nu e verificat si se trece la executare silita.