avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare imobil cu plata in rate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare imobil cu plata in rate

Parintii mei detin in proprietate un teren+casa de locuit, au doi copii (eu+sora mea). Impreuna cu parintii am stabilit o « impartire » a proprietatii lor cat mai sunt ei in viata. Se poate incheia un contract de vanzare-cumparare intre mine (si sotia) si parintii mei la o anumita valoare (cca. 40% din valoarea totala a imobilului) insa plata sa o facem in rate lunare, dar nu catre parintii mei ci catre sora mea (sora mea va contracta un credit prima casa pentru achizitia unui apartament, iar practic ratele pe care trebuie sa le plateasca la banca vor fi platite de mine)? Se doreste si inserarea in contract a unui drept de habitatie viagera pentru parintii mei pentru o parte din imobil.

Se poate incheia un asemenea contract de vanzare-cumparare sau alt act de genul acesta, astfel incat pe viitor sau dupa moartea parintilor, sora mea sa nu poata emite alte pretentii asupra proprietatii in cauza?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: fm_2511 , utilizator 10:27, 29 Iulie 2014
Nu are nimeni nimic de zis. Cu excepția faptului ca Donația sa o facă după ce sora achizitioneaza o locuința prin programul Prima Casa, ca sa se poată incadra in cerintele acestui Program.
In plus nu știm sigur ce a vrut sa spună userul cu afirmatia ca după ce cumpara el o cota parte din proprietate, la decesul parintilor sora sa nu mai aibe vreo pretenție ..... La ce pretenție la cota dansului? La întreaga proprietate?
Adica s ar părea ca ar dori ca sorei dansului sa nu i se doneze nicio cota parte.....

In rest de cârcotași pe la colturi este plină lumea..... Si in asta includem si celelalte doua categorii de .......persoane numite de Dvs cu atâta gratiozitate , nu numai notari.....
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
ContSters250994, utilizator
Joha a scris:

Ați spus ca doriți ca sora Dvs după decesul părinților sa nu mai aibe nicio pretenție. Pe de alta parte Dvs vreți sa Cumpărați doar 40% pai restul de 60% cui rămâne? Dacă rămâne părinților la decesul acestora are si sora dreptul la cei 60%......
Deci gândiți-vă la consecinte in timp.
In principiu puteți cumpara întreg imobilul sau o cota parte din acesta de la părinți iar prețul si in rate chiar sa meargă in contul altei persoane . Fie si sora Dvs. ,, persoana numita in actul de vanzare cu tot cu cont. Insa asta înseamnă o donatie făcută de părinții Dvs. Donatie care poate fi supusa reductiunii liberalitatilor excesive la decesul părinților Dvs de chiar Dvs, dacă va încalcă cota de rezerva succesorala.

Domnule avocat nu se poate face chiar orice act juridic pe lumea asta chiar dacă vrea sau nu notarul....el veghează la aplicarea legii si la menținerea unui echilibru între părți si prestatiile acestora....

Poate o sa va treacă supărarea pe notari...... Odată si odată...... :)


Poate nu am fost eu foarte explicit, dar doresc "sa achizitionez" intreaga proprietate a parintilor, nu doar 40% din ea, insa la un pret de 40% din intreaga valoare estimata a proprietatii. De ce? Pt ca sora mea va primi ca si un apartament pe care eu il voi achita in rate (in contul partii ei de mostenire care i s-ar cuveni in urma decesului parintilor). Acest 40% din valoare reprezinta de fapt pretul apartamentului. Eu practic voi primi ceva mai mult de jumatate avand in vedere ca urmeza sa locuiesc impreuna cu parintii si sa am grija de ei in continuare.
themis a scris:

Nimic mai simplu.

Părinţii vînd fiului cota de 1/2 din imobil şi îi donează cealaltă cotă de 1/2.

În acelaşi timp, printr-o stipulaţie în favoarea fiicei lor, părinţii dispun plata preţului cotei de 1/2 din apartament către sora cumpărătorului. Sau, îi cedează acesteia, cu titlu gratuit, creanţa pe care o au, în calitate de vînzători, împotriva fiului lor, acesta urmînd a plăti preţul către sora sa, cesionarul din contractul de cesiune.

Nici nu se încalcă rezerva, nici nu se pune problema vreunei viitoare reducţiuni, există şi acordul surorii la înstrăinarea cu rezerva uzufructului viager către un descendent şi toată lumea e împăcată.

Vede cineva vreun impediment? Poate un notar prea cîrcotaş. Sau prea temător. Sau unul care nu înţelege bine despre ce e vorba (vor fi fiind şi din aceştia, aşa cum există şi avocaţi cu prea puţină ştiinţă în ale dreptului civil).


Daca am inteles bine, trebuiesc intocmite 2 contracte: unul de vanzare-cumparare pt cota de 1/2 si un contract de donatie pentru cealalta cota de 1/2, sau un singur contract care le include pe amandoua? In contractul de vanzare cumparare se va stipula ca plata pretului se va face catre sora mea sau se intocmeste alt act? Sora mea trebuie sa isi dea acordul pe contractul de vanzare-cumparare (pt uzufruct viager)?

Imi cer scuze pt atatea intrebari, dar vreau sa merg cu lectia invatata la notar...

Multumesc mult pentru sfaturi
Tipic romanesc.
Joha a scris:



Adica s ar părea ca ar dori ca sorei dansului sa nu i se doneze nicio cota parte.....




Nu este aşa. Sora va beneficia de donaţia făcută de părinţi avand ca obiect preţul încasat de aceştia de la fiul lor pentru cota de 1/2 din casa. Această donaţie (făcută fie sub forma stipulaţiei, fie sub forma unei cesiuni de creanţă cu titlu gratuit) o compensează pe aceea făcută fiului lor asupra celeilalte cote de 1/2 din casa, astfel încît fiecare copil va fi gratificat cu aceeaşi valoare.

Alte discuții în legătură

Transfer de proprietate catre minor AdrianMa AdrianMa Buna seara. Am hotarâre de divort definitiva de aproximativ un an si jumatate. Urmeaza sa fac partajul cu fosta sotie. Obiectul partajului este un ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren pe numele mamei sori67 sori67 Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)