themis a scris:
Nimic mai simplu.
Părinţii vînd fiului cota de 1/2 din imobil şi îi donează cealaltă cotă de 1/2.
În acelaşi timp, printr-o stipulaţie în favoarea fiicei lor, părinţii dispun plata preţului cotei de 1/2 din apartament către sora cumpărătorului. Sau, îi cedează acesteia, cu titlu gratuit, creanţa pe care o au, în calitate de vînzători, împotriva fiului lor, acesta urmînd a plăti preţul către sora sa, cesionarul din contractul de cesiune.
Nici nu se încalcă rezerva, nici nu se pune problema vreunei viitoare reducţiuni, există şi acordul surorii la înstrăinarea cu rezerva uzufructului viager către un descendent şi toată lumea e împăcată.
Vede cineva vreun impediment? Poate un notar prea cîrcotaş. Sau prea temător. Sau unul care nu înţelege bine despre ce e vorba (vor fi fiind şi din aceştia, aşa cum există şi avocaţi cu prea puţină ştiinţă în ale dreptului civil).
Daca am inteles bine, trebuiesc intocmite 2 contracte: unul de vanzare-cumparare pt cota de 1/2 si un contract de donatie pentru cealalta cota de 1/2, sau un singur contract care le include pe amandoua? In contractul de vanzare cumparare se va stipula ca plata pretului se va face catre sora mea sau se intocmeste alt act? Sora mea trebuie sa isi dea acordul pe contractul de vanzare-cumparare (pt uzufruct viager)?
Imi cer scuze pt atatea intrebari, dar vreau sa merg cu lectia invatata la notar...
Multumesc mult pentru sfaturi