avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare de Locuinta (de fapt nu exista)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare de Locuinta (de fapt nu exista)

Buna ziua,

Se poate un sfat, va rog? Sau trebuie discutat acest lucru in tribunal?

In data de 12.05.2014, apartamentul mamei(in care locuiesc eu si ea) a fost grav inundat de catre vecina de deasupra. Dupa acest eveniment regretabil, vecina a spus ca are asigurare la Astra Asigurari si ca totul o sa se rezolve prin asigurare. Imediat dupa aceasta zi, vecina a fost la Astra si a facut toti pasii necesari. Dupa aproximativ 5 zile o persoana de la Astra a venit la mine sa constate problema si sa-mi imaneze actele neceare care trebuiesc completate. Un act necesar era un deviz de la o firma de zugravit. Dupa 4 zile toate actele au fost facute si am fost sa depun dosarul. Dupa 1 saptamana am sunat la cei de la Astra si am vorbit cu un domn de acolo care se ocupa de cazul meu si mi-a zis ca ei or sa plateasca 2200 ron desi devizul este de 6119.8 ron fara tva(manopera + material).
La aflarea sumei i-am intrebat cum se poate o asa mare diferenta de bani iar ei au zis ca daca un perete de 12 m are o pata de 2m, ei doar pe aceea o refac cu glet. Atunci eu i-am intrebat cum pot ei sa puna glet peste huma + lavabila peste tot peretele fara sa dea jos huma iar ei au zis ca nu-i intereseaza. Ei doar asa fac si sa zic merci ca imi dau cu lavabila care e mai scumpa decat huma. Apoi am precizat ca familia mea doreste ca apartamentul sa fie exact la fel ca inainte. Cu huma in camere si aceleasi culori.

Acum as avea si eu o intrebare:
1. Ma ajuta intr-un fel ca am si eu asigurare(identica ca a vecinului, cea de 20 de euro)?


Daca se doreste pot sa pun si pozele cu apartamentul imediat dupa inundatie + devizul zugravilor + Nr politei + "Oferta" celor de la Astra(care acum o am doar verbala si in cateva zile o sa mi-o dea si scris).
Cel mai recent răspuns: incepatorul12 , utilizator 11:55, 17 Iulie 2014
Codul Civil reglementeaza clar:
Art. 2.217. -(1) Despăgubirea se stabilește în funcție de starea bunului din momentul producerii riscului asigurat. Ea nu poate depăsi valoarea bunului din acel moment, cuantumul pagubei și nici suma asigurată
nucu$ a scris:


Despagubirile se acorda pentru reparare (in mod strict) a portiunilor avariate de eveniment, prin refacerea/readucerea la starea initiala (identica ref. la material si tehnologie)
Orice cheltuieli (suprafete) suplimentare raman in sarcina beneficiarului.
Aceasta situatie, presupune o negociere si in caz de conflict, rezolvarea se dispune de catre instanta de judecata.


Cum adica? Daca un automobilist zgarie cu bara aripa unei alte masini pe o lungime de 30 cm se va despagubi prin RCA doar o vopsire partiala a aripii lovite? La vopselurile moderne mai ales la cele metalizate nu se poate.
Nu e de loc asa in cazul Dumneavoastra. Cereti exact evaluarea (si devizul) facut de societatea de asigurare si plangeti-va la ASF. Nu cred ca e normal cum procedeaza societatea de asigurari.
De fapt si in acest caz este vorba tot de raspunderea civila a asiguratului pentru pagubele pe care vi le-a produs, eveniment pentru care societatea de asigurare trebuie sa va plateasca daunele.
Eventual spuneti-i asiguratului ca va veti indrepta impotriva lui pentru diferenta de bani si atunci probabil el va face presiuni asupra asiguratorului sau.
@Andrei
Cum adica? Daca un automobilist zgarie cu bara aripa unei alte masini pe o lungime de 30 cm se va despagubi prin RCA doar o vopsire partiala a aripii lovite?


Exact din acest motiv (rezonabil) se despagubeste doar revopsirea intregii aripi (cand este afect mai mult de 1 dm patrat) nu a intregii masini, nici ambele aripi (pentru "simetrie" !) sau altceva in plus, pentru alte diferite motive invocate (intentionat sau din nestiinta). Iar pentru a se revopsi intreaga masina, dauna trebuie sa fi afectat peste 50% din total suprafata.
In ziua de azi nu exista "nu se poate" ci numai "n-am stiut ca undeva/cineva /cum poate".
Este bine insa (din necunoastere) sa nu amestecati tehnologia de service auto cu cea din constructii la fel si asigurarea de raspunderea civila legala (RCA) cu raspunderea civila dintr-o polita facultativa(contract civil). In ambele cazuri exista asemanari dar nu si similitudini.
Sfaturile pe care le dati nu au temei si seamna a instigare la intimidare, cu rezultat de inevitabil si lamentabil esec. Reamintesc prevederea legala : pretentia/despagubirea nu poate depăsi cuantumul pagubei iar in litigiu participa obligatoriu asiguratorul, care cunoaste bine legile si va fi obligat sa despagubeasca integral numai ce este legal. (nici mai mult - nici mai putin)
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2014
nucu$, utilizator
Pentru Domnul care a deschis topicul, paguba este deteriorarea unei portiuni a peretelui.
Chiar va inchiputi ca se poate repara doar partial un perete vopsit cu huma prin aplicarea de vopsea lavabila in portiunea afectata? Incercati sa dati cu vopsea lavabila peste huma (care este mult mai groasa decat pelicula de lavabila) si veti vedea ce iese. Ca sa nu mai vorbim ca huma cand da de umezeala de la lavabila se cojeste. Incercati daca nu ma credeti…

Nu am instigat pe nimeni, eu asa as proceda daca as fi in locul pagubitului.

Daca ati fi Dumneavoastra personal in aceasta situatie, oare cum ati proceda? Nu sunt de specialitate in asigurari, dar ce diferenta exista intre o raspundere civila (adica paguba provocata unui tert) in domeniul auto si cea din cazul de fata? Doar faptul ca nu este denumita RCA? Si ca este o asigurare facultativa, nu obligatorie?
@nucu$
Solutia tehnica o poate da doar un specialist in reparatii, nu orice zugrav.

Din punctul dumneavoastra de vedere la cine faceti referire cand spuneti "un specialist in reparatii..."? Specialistul in reparatii este acea persoana care sta in spatele unui calculator si cauta pe "GOAGLE" sau amaratul de zugrav care se confrunta cu tot felul de probleme cand se apuca de o lucrare indiferent de anvergura ei? NU sunt zugrav dar sustin zicala care se spune clar "teoria ca teoria dar, practica ne omoara" fapt demonstrat in decursul timpului.

Legat de partea de consultanta degeaba sustineti colegii de breasla din asigurari pentru ca nu'i veti proteja de opiniile asiguratilor. Toti sunt o nulitate care nu urmaresc interesul asiguratilor (pentru ca trebuiesc DESPAGUBITI si implicit golirea visteriei firmei de asigurari) ci a firmei de asigurari la care sunt angajati.
Intradevar sunt frustrat cand sustin aceste afirmatii argumentand cu o situatie similara in care am fost personal implicat tot cu aceasta firma de "rahat" numita ASIGURARI.

In cazul meu profesionalismul "SPECIALISTULUI" in asigurari a fost execrabil si nu datorita solutionarii nefavorabile mie a cazului ci datorita modului in care s-a dat verdictul avizarii mele de dauna dat fiind ca NU am fost consultat de nici un INSPECTOR DE DAUNE mai mult de atat am primit un raspuns OFICIAL prin corespondenta (POSTA ROMANA) prin care eram instiintat ca in urma investigatiei facute (repet nimeni de la asigurari NU a vazut starea apartamentului pentru ca NU am fost contactat) se respinge solicitarea de dauna pe motiv de RISC NEASIGURAT.

Sa discutam despre zambetul pe buze cand inchei o asigurare de dauna si esti prostit pe fata cu ce acopera asigurarea incheiata?
De ce dupa 1, 2 an de asigurare nu soliciti dauna iar cand se intampla sa fii afectat (a 3-a polita deci in al 3-lea an patesti necazul) esti instiintat ca de fapt conform "CONDIŢII GENERALE PRIVIND ASIGURAREA LOCUINŢEI ªI CONŢINUTULUI" esti un nesimtit ca nu te-ai informat cu privire la continut si vii ca o paria sa ceri despagubiri?

Aviz "Consultantilor asigurari" sau "Inspectori" cum le place sa fie numiti, cand emiteti o polita de asigurare documentati-va ce scrie pe "FATA" dar si pe verso "SPATE" intrucat va asigur ca Asigurarea (mea) este o pagina goala pe verso si nu contine "CONDIŢII GENERALE PRIVIND ASIGURAREA LOCUINŢEI ªI CONŢINUTULUI" document care contine cca. 8 pagini pline si nu-ti este pus la dispozitie la incheierea unei polite de asigurare si nici nu esti instiintat depre existenta acestui document.

@incepatorul12
Cand tragi linie e cam trista situatia dar asta e.

Fiti "multumit" daca ati patit acest necaz si paguba s-a soldat doar cu niste pete pe pereti. In cazul meu similar cu al dumneavoastra s-a soldat cu rezugravirea completa a apartamentului, inlocuirea parchetului dar si deteriorarea mobilierului dat fiind ca din plafon, intreupatoare,doze de legatura electrica si prize curgea apa ca si cum ati deschide un robinet de apa la grosimea unui creion.

In concluzie mai faceti asigurari. Eu am decis sa incalc legea si nu voi mai face nici o "NE"asigurare obligatorie.
Succes in rezolvarea incidentului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Notificare de plată de la societate de asigurări MissD MissD Bună ziua! Subiectul mesajului se referă la o notificare de plată din partea unei societăți de asigurări. Părinții mei au primit acum câteva ... (vezi toată discuția)
Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și ... Naziha Naziha Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și apa s-a prelins pe un perete de la sasul (holisor) de dedesubt. M-am oferit sa plătesc ... (vezi toată discuția)
Judecata companie de asigurari Fantomel Fantomel Buna ziua, Am primit acum 1 saptamana in posta o scrisoare ca am fost dat in judecata de catre o companie de asigurari ,pentru o asigurare de locuinta . ... (vezi toată discuția)