avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare de Locuinta (de fapt nu exista)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare de Locuinta (de fapt nu exista)

Buna ziua,

Se poate un sfat, va rog? Sau trebuie discutat acest lucru in tribunal?

In data de 12.05.2014, apartamentul mamei(in care locuiesc eu si ea) a fost grav inundat de catre vecina de deasupra. Dupa acest eveniment regretabil, vecina a spus ca are asigurare la Astra Asigurari si ca totul o sa se rezolve prin asigurare. Imediat dupa aceasta zi, vecina a fost la Astra si a facut toti pasii necesari. Dupa aproximativ 5 zile o persoana de la Astra a venit la mine sa constate problema si sa-mi imaneze actele neceare care trebuiesc completate. Un act necesar era un deviz de la o firma de zugravit. Dupa 4 zile toate actele au fost facute si am fost sa depun dosarul. Dupa 1 saptamana am sunat la cei de la Astra si am vorbit cu un domn de acolo care se ocupa de cazul meu si mi-a zis ca ei or sa plateasca 2200 ron desi devizul este de 6119.8 ron fara tva(manopera + material).
La aflarea sumei i-am intrebat cum se poate o asa mare diferenta de bani iar ei au zis ca daca un perete de 12 m are o pata de 2m, ei doar pe aceea o refac cu glet. Atunci eu i-am intrebat cum pot ei sa puna glet peste huma + lavabila peste tot peretele fara sa dea jos huma iar ei au zis ca nu-i intereseaza. Ei doar asa fac si sa zic merci ca imi dau cu lavabila care e mai scumpa decat huma. Apoi am precizat ca familia mea doreste ca apartamentul sa fie exact la fel ca inainte. Cu huma in camere si aceleasi culori.

Acum as avea si eu o intrebare:
1. Ma ajuta intr-un fel ca am si eu asigurare(identica ca a vecinului, cea de 20 de euro)?

Daca se doreste pot sa pun si pozele cu apartamentul imediat dupa inundatie + devizul zugravilor + Nr politei + "Oferta" celor de la Astra(care acum o am doar verbala si in cateva zile o sa mi-o dea si scris).
Cel mai recent răspuns: incepatorul12 , utilizator 11:55, 17 Iulie 2014
Trebuie sa va despagubeasca dauna, ori danua nu este doar pe cei 2 mp de tava /perete ci pe toata incaprerea, ptr ca ea nu va mai fi la aceeasi culoare / forma,etc si atucni trebuie zugravita toata camera. ca cei de la asig nu vor sa plateasca ca asa sunt ei... e alta problema. Exact cum zicea si cineva anterior mie, daca e zgariata o bara de masina ce face, iti da cu vopsea si lac doar acolo local? nu! iti vopseste toata bara. La fel si aici , zugraveste toata camera. Tineti-va de capul lor, trebuie sa faca asa cum se cere (cum este logic si normal). Daca ei contesta devizul de lucrare atunci sa aduca ei pe cineva care sa constate paguba. Desi singer...mi se pare mult ptr un perete 6800 lei...
andrei2005 a scris:

Nu sunt de specialitate in asigurari, dar ce diferenta exista intre o raspundere civila (adica paguba provocata unui tert) in domeniul auto si cea din cazul de fata? Doar faptul ca nu este denumita RCA? Si ca este o asigurare facultativa, nu obligatorie?

Polita RCA este o asigurare prin efectul legii si se trateaza conform normelor de aplicare, pe cand polita facultativa este un contract civil care se supune conventiei dintre parti (asigurator si asigurat) avand obligatoriu atasate conditiile stabilite si aprobate prin semnatura de ambii contractanti.
Daca la politele obligatorii, indiferentii nu dau importanta conditiilor legale motivati fiind ca sunt obligati sa o incheie, la politele facultative, la fel ca la un magazin de electronice, clientul poate sa aleaga un produs cunoscand si solicitand ca acesta sa aibe anumite specificatii tehnice si informatii privind ce acopera garantia sau sa aleaga la intamplare unul din vitrina, orientandu-se doar dupa culoare si pret.
"Prosteala" in asigurari facultative, nu poate fi luata in calcul daca asiguratul semneaza fara sa citeasca conditiile de asigurare care prevad riscurile,clauzele solicitate, obligatiile si drepturile partilor, excluderile, modul de plata al despagubirilor, toate facand parte obligatoriu din polita de asigurare.
Daca (la fel ca in cazul @florea_ctin ) asiguratorul nu detine acel document semnat de asigurat (Conditiile de asigurare) asiguratul are castig de cauza.
Din cate incerc sa deduc, polita d-lui, nu cuprindea clauza suplimentara : inundatie din conducte si (doar) atunci asiguratorul, in baza avizarii cauzei daunei, a trimis raspunsul oficial (RISC NEASIGURAT), fara a fi necesara o inspectie de dauna.(contrar ar fi o culpa sanctionabila contractual)
Convingerea mea este insa ca in toti acesti aproape 3 ani, nu a existat curiozitatea de a se informa ce acoperiri si ce excluderi cuprinde polita reinnoita de 2 ori.(probabil combinata cu PAD)
Ce sfat mai potrivit sa dau decat zicala inteleapta : Cine nu deschide ochii - deschide punga!
Iar pentru elucidarea notiunilor privind asigurarile, exista suficiente site-uri de asiguratori sau brokeri , unde se pot gasi informatii amanuntite atat standard cat si posibilitatea de informare online (numai interes sa fie).

Baieti, in primul rand as dori sa va multumesc pentru timpul acordat problemei mele. Sunteti minunati.

Acum as dori sa revin cu unele lamuriri.

florea_ctin a scris:

Fiti \"multumit\" daca ati patit acest necaz si paguba s-a soldat doar cu niste pete pe pereti. In cazul meu similar cu al dumneavoastra s-a soldat cu rezugravirea completa a apartamentului, inlocuirea parchetului dar si deteriorarea mobilierului dat fiind ca din plafon, intreupatoare,doze de legatura electrica si prize curgea apa ca si cum ati deschide un robinet de apa la grosimea unui creion.
Succes in rezolvarea incidentului.

Din pacate... si la mine este aceeasi problema. Am filmare dupa 2 zile cand intrerupatorul din dormitor face scantei. Tot apartamentul(2 camere + hol + bucatarie + baie) a fost avariat.
Am chemat 2 firme si toti au spus ca trebuie dat TOT jos si refacut!

brazvan a scris:

Trebuie sa va despagubeasca dauna, ori danua nu este doar pe cei 2 mp de tava /perete ci pe toata incaprerea, ptr ca ea nu va mai fi la aceeasi culoare / forma,etc si atucni trebuie zugravita toata camera. ca cei de la asig nu vor sa plateasca ca asa sunt ei... e alta problema. Exact cum zicea si cineva anterior mie, daca e zgariata o bara de masina ce face, iti da cu vopsea si lac doar acolo local? nu! iti vopseste toata bara. La fel si aici , zugraveste toata camera. Tineti-va de capul lor, trebuie sa faca asa cum se cere (cum este logic si normal). Daca ei contesta devizul de lucrare atunci sa aduca ei pe cineva care sa constate paguba. Desi singer...mi se pare mult ptr un perete 6800 lei...

Asa am sa fac. Nu o sa accept "oferta" lor. Din 2 motive. 1 ca ma fura pe fata si 2 ca nu dispun e toata suma.

Legat de 6800 lei. Se refera la tot apartamentul nu doar la un perete.

Prima firma mi-a zis ca ma costa 7400 lei(cu tva)
A 2-a 6000 lei (cu tva). Doar ca holul, baia si bucataria(fiind cu lavabila) doar o sa o revopseasca.

A mai spus cineva legat de huma si cum nu se poate face nimic peste ea.
Am vb cu 2 zugravi (vecini) si nu se poate, sub nici o forma face asa ceva.
Huma de pe peretele meu s-a scurs, a crapat si s-a decojit.

Am zis mai sus ca "ma fura pe fata". Asa este!!! Ei au scris in devizul lor 15.5 m de glet in toata casa. Am masurat azi cu rigla doar sufrageria(cea mai afectata) si am deja 22m!

Acum astept devizul lor oficial si am sa va instiintez si pe voi si daca mai aveti buna vointa sa-mi spuneti care este urmatorul pas v-as ramane dator. Intre timp am facut deja reclamatie la CSA(opc-ul asigurarilor).

Merci baieti inca o data si weekend usor va doresc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
incepatorul12, utilizator
Foarte mare importanta va avea constatarea facuta/semnata si depusa la dosarul de dauna, unde sunt consemnate masuratorile partilor degradate.
Daca exista si este conforma cu realitatea, puteti forta rezolvarea, depunand (sub semnatura) la dosar, un deviz, si o cerere de despagubire pentru valoarea lui.Daca vor fi obiectiuni, acestea trebuie sa le primiti in scris, motivat, pentru fiecare refuz total sau partial.Acest document va fi baza de actiune viitoare, in litigiul cu asguratorul, dv. ca parte daunata fiind asigurt indirect - beneficiar al despagubirii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
nucu$, utilizator
Trebuie toata huma spalata de pe epreti , inlocuit gletul unde e necesar si vopsit totul din nou. Nu tine lavabila peste huma cu absolut nimic, in 2-3 ani va cadea de nu iti vine sa crezi, si vorbesc din experient aproprie. CSA trebuie sa va dea un rapsuns in 30 zile. Incercati sa vb cu cineva care decide in firma si spuentile ca daca nu rezolva dati publicitatii totul si ii chemati si in instanta. Si nu e vb de santaj ci de faptul ca sunteti pagubit si indreptatit sa va recuperati paguba prin mijloace legale. De obicei cand merge CSA-ul in control se rezolva treburile, am avut si eu o prbl cu un asigurator si dupa ce a fost in control sa reparat greseala cat de cat....
Sunt curios ce rasp o sa primiti. 6800 ptr un apartament nu e mult. + deranjul si curatenia(firma de curatenie)+ firma de mutari ( sau o fac baietii cu zugravitul?) + hotel (unde veti sta cat se lucreaza in ap? ) trebuie sa va ganditi la toate aspectele si chelt suplimentare ptr. ca nu d-voastra doriti lucrul acesta.

Alte discuții în legătură

Notificare de plată de la societate de asigurări MissD MissD Bună ziua! Subiectul mesajului se referă la o notificare de plată din partea unei societăți de asigurări. Părinții mei au primit acum câteva ... (vezi toată discuția)
Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și ... Naziha Naziha Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și apa s-a prelins pe un perete de la sasul (holisor) de dedesubt. M-am oferit sa plătesc ... (vezi toată discuția)
Judecata companie de asigurari Fantomel Fantomel Buna ziua, Am primit acum 1 saptamana in posta o scrisoare ca am fost dat in judecata de catre o companie de asigurari ,pentru o asigurare de locuinta . ... (vezi toată discuția)