Am nevoie de o solutie, sau mai bine zis o inginerie contabila, dar o inginerie care sa nu poata fi contestata.
Am un bun in leasing de 50000 euro. Am achitat 15000 euro si mai am rate de 35000 euro. Amortizarea a fost de 3000 euro, valoarea neamortizata este de 47000 euro. Acum cesionez leasingul. Cel care preia este dispus sa imi restituie doar 10000 euro. Inregistrarile in contabilitate le cunosc, insa m-ar interesa daca exista posibilitatea de a transforma in marfa acest produs inregistrat initial in mijloc fix. Am nevoie de vanzare de marfa nu de mijloc fix. Eu una nu am mai auzit, dar daca ar fi vreo posibilitate, va rog sa ma ajutati.#-o
Am intilnit in jurisprudenta ( din pacate nu mi-am notat speta ...) urmatoarea situatie : SRL face contract de comodat pentru un activ , un bun aflat in patrimoniu. Opinia fiscului la un control : a fost prejudiciat SRL prin neinregistrarea veniturilor din chirie, s-a procedat la estimarea bazei impozabile, la val de piata a chiriei pentru acel bun , s-a recalculat impozit pe profit cu majorari .
a fost prejudiciat SRL prin neinregistrarea veniturilor din chirie
Parerea mea e ca o asemenea decizie poate fi atacata cu succes in instanta. O societate comerciala, chiar daca are ca scop obtinerea de profit, nu este obligata sa obtina profit, daramite sa il caute in orice operatiune. Pai pe logica aceea orice societate poate fi amendata pentru ca nu a cumparat mai ieftin sau nu a vandut mai scump...
Acesta este articolul din codul fiscal , in baza caruia organul de control poate recalcula baza impozabila :
ART. 11
Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.
Poate fi contestat raportul de inspectie , si cred ca si cu succes , dar omul a zis ca e somer si abia reuseste sa faca fata problemelor de zi cu zi , si de aceea am considerat ca e oportun sa cunoasca si acest posibil risc . Nu am dorit sa extind in vreun fel logica organului de control care a procedat la estimare ,am dorit doar sa atrag atentia asupra unui posibil risc , de care e bine sa fie constient.
...am urmarit toata discutia cu privire la acest subiect si consider ca cea mai la indemana solutie si necontestabila este gasirea unei terte persoane care sa preia leasingul sau gasirea unui potential client care sa achizitioneze aceasta masina si sa fie de acord cu plata ratelor ramase catre societatea de leasing....in rest artificiul contabil nu este o problema.
Mult succes.
Leasing
garbaceablanka
Stimati colegi ,va scriu si eu cu o mare rugaminte .Am preluat actele unei societati din ianuarie .......si am gasit niste prb in balanta si anume firma a ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.