avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil, dar avand copii.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil, dar avand copii.

Buna ziua,

sunt casatorit de 21 ani si tatal a doi copii (14 si 15 ani).

doresc sa divortez,
am discutat cu sotia, este de acord cu divortul pe cale amiabila.
copii stiu ca eu ca vreau sa divortez.

am impreuna cu sotia un ap de 4 camere in care locuim, ea are o masina eu o alta masina.
am picat de acord asupra bunurilor si nu avem nici o divergenta de pareri.
sotia va ramane in acest apartament impreuna cu cei doi copii.

Ce fel de cerere ar trebui sa fac, ce acte trebuie sa prezint, ce etape sunt daca nu avem bunuri de impartit, iar asupra copiilor am picat de acord. (stiu ca vor trebui sa apara in fata judecatorului pentru o audienta).

va intreb deoarece am gasit pe forumuri cum ca doi soti nu pot divorta amiabil daca au copii minori.
noi nu avem motive de tipul: parasire camin conjugal, bautura, lovituri, etc

pur si simplu nu mai avem de foarte multa vreme vreo atractie unul fata de altul, ea doarme intr-o camera eu in alta, vedem diferit multe aspecte care tin de cuplu, e o neintelegere intre noi mocnita, chiar daca fara certuri sau recurgerea la lovituri.

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ContSters89096 , utilizator 08:52, 8 Mai 2009
Divort culpa comuna!In fata Instantei cereti audierea copiilor,acestia vor sustine cu cine doresc sa ramana.Instanta va lua act si minorii vor fi incredintati sotiei cu obligatia dv de a plati pensie de intretinere pana la majorat sau daca vor continua studiile pana la 26 ani.Cereti si un program de vizita al minorilor(stabilire legaturi cu minorii)Incheiati o conventie referitoare la impartirea bunurilor comune si solicitati Instantei sa ia act de aceasta(atentie sa nu va razganditi) Actiunea pe care o depuneti la Judecatoria ,domiciliului comun,trebuie sa fie argumentata ,taxa de timbru si timbru judiciar ,CI.Actiunea se depune la Judecatorul de serviciu si se inregistreaza...o sa primiti un termen de regula o luna.La primul termen sustineti in fata Instantei ceea ce cereti-divortul,sotia la fel.Daca sunt si minorii cu dv. atunci Instanta poate sa-i consulte daca cereti.Aratati in fata Instantei ca sunteti de acord cu incredintarea minorilor in favoarea sotiei.Instanta o sa mai dea un termen pentru adeverinte de salariu de la locurile de munca ale fostilor soti pentru a decide cuantumul pensiei.De obicei la al III lea termen Instanta ramane in pronuntare in aceste cazuri.Se da hotararea si daca nu este atacata intr-o luna ea devine definitiva si irevocabila.Durata medie este de 4-5 luni.
Puteti face actiune de desfacerea casatoriei pe culpa comuna.
Aratati ca de comun acord ati hotarat sa divortati.
Trebuiesc invocate motive de divort, dar le puteti face la modul general.
In actiune aratati ca ati cazut de acord asupra tuturor aspectelor, adica:
- culpa comuna;
- incredintare minori;
pensie de intretinere in favoarea minorilor;
numele pe care urmeaza sa-l poarte mama copiilor dupa desfacerea casatoriei.
Puteti solicita ca hotararea sa nu se motiveze.
De asemenea daca sunteti de acord, puteti audia doar un martor comun.
Se face o ancheta sociala.
Se audiaza minorii.
Odata cu introducerea actiunii de divort puteti solicita si partajarea bunurilor comune, aratand ca la termen veti incheia o tranzactie.
platiti taxa de timbru 39 lei- divort; 19 lei partaj; timbre judiciare, 2 X 0,30; copii certificate de nastere minori; copie legalizata certificat de casatorie;
adeverinte cu veniturile realizate de catre soti;
La primul termen propuneti probele, la al doilea termen le administrati si va judecati pe fond.
depinde de instanta ce termene fixeaza, puteti termina intr-o luna de cand aveti primul termen de judecata.
Pentru a ramane definitiva, trebuie sa treaca 30 de zile de la comunicare.
Succes
av.Werbic Stefania
o varianta mai simpla: initiati dvs divortul iar la primul termen sa vina doamna si sa spuna ca este de acord cu tot cu divort, incredintare, pensie...minorii pot fi audiati dimineta inainte de inceperea procesului, iar judecatorul poate solutiona chiar si fara ancheta sociala. esential este sa aveti un martor comun.


av.m.vasilescu
Sunt de acord cu colega-avokitten, se poate rezolva situatia si la primul termen ( depinde de completul de judecata) maxim la al doilea daca exista intelegere la toate capitolele.
Succes.
Avand in vedere ca vom ramane destul de apropiati si dupa casatorie, exista optiunea ca programul de vizitare a copiilor sa fie unul general, fara restrictii?
Conventia de impartire a bunurilor inseamna doar enumerarea celor cateva bunuri si cum le consideram impartite, sau e necesar copii dupa acte (casa, masini) ?
Cat ar fi tariful unui avocat, (pe langa cheltuielile amintite de Werbic Stefania, careia ii multumesc), pentru optimizarea acestor acte, sa nu existe omisiuni de acte, detalii uitate?

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Cum pot divorta fara mari cheltuieli? bogzoiu costel bogzoiu costel sunt casatorit de 15 ani,am 2 copii in varsta de 14 ani si vreau sa divortez de sotie.bunurile dobandite le pastreaza ea,copiii raman la ea vreau doar sa scap ... (vezi toată discuția)
Pronuntarea divortului din culpa excesiva,atrage dupa sine.... ioanraul ioanraul daca divortul se pronunta din culpa excesiva a mea,imi afecteaza programul de vizitare a minorului?mentionez faptul ca am cazut de acord asupra ... (vezi toată discuția)
Divort fara acordul ambilor parti? dusy8 dusy8 buna ziua, In urma cu un an am parasit caminul conjugal pe care l-am impartit impreuna cu sotia mea si copilul nostru de 5 ani, deoarece neintalegerile ... (vezi toată discuția)