avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... recuperare indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

recuperare indemnizatie de crestere a copilului

Cu doua luni inainte de nastere am infiintat impreuna cu sotul meu o intreprindere familiala. dupa nastere am depus cererea de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului in care nu am bifat faptul ca obtin venituri din activitati independente (neintentionat - nu stiam ca se considera venituri din act. independente). am beneficiat de concediu urmand ca la un an dupa incetarea acestuia sa fiu anuntata ca am beneficiat ilegal de acesta si trebuie sa restitui banii. Mentionez ca nu am muncit si nu muncesc in cadrul intreprinderii familiale - veniturile obtinute sunt in baza legii (legea obliga ca veniturile unei intreprinderi sa se imparta in doua intre membrii ei). Am intentat proces, am castigat urmand ca apoi sa pierd recursul facut de ajpis. Ce pot face mai departe?
Cel mai recent răspuns: terimar , utilizator 14:22, 24 Septembrie 2014
Obiectul de munca al if-ului nu este de competenta mea deci eu nu am cum sa desfasor activitati pprofesionale in cadrul sau. Sumele obtinute de mine pe peroada concediului au fost ,,in baza legii,, ca sa citez articolul de lege deoarece legea obliga ca veniturile sa se imparta intre membrii if-ului indiferent de munca prestata de acestia. Unde este atunci dreptul la libera asociere daca eu, ca sa pot primi sumele ce mi se cuveneau, trebuia sa desfiintez if-ul? Mentionez inca o data ca am intrat in concediu in 2009.
1. Asa spune si OUG 111/2010 ca se suspenda orice activitate aducatoare de venituri profesionale pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

2. - Dvs. incercati sa fortati si sa aduceti textul de lege la o interpretare favorabila dvs., citand numai partial din el.
- Sa citim ce spune textul de lege:
...beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii... altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.

- Si v-am dat exemplu de sume pe care le puteti primi in perioada de CCC.
- Activitatea desfasurata intr-o I.F. este o activitate profesionala, aducatoare de venituri.

3. Dvs. trebuia sa lamuriti completul de judecata, cu argumente legale, si nu pe noi, cei de pe forum.

Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu mi se pare ca fortez nimic. Sumele primite au fost in baza contractului de asociere si nu a desfasurarii de catre mine a unei activitati profesionale efective (domeniul de activitate al if-ului este tinichigerie auto). Primul complet de judecata mi-a dat castig de cauza. Si da, la judecata am invocat si dreptul la libera asociere...
Si atunci, dacav spuneti dvs. ca aveti dreptate, de ce nu ati avut castig de cauza?
Se considera ca desfasor activitate profesionala efectiva si daca obiectul de activitate al if. nu este de competenta si specialitatea mea (tinichigerie auto)? Scuze pentru polemica, dar incerc si eu sa ma lamuresc mai ales ca prima instanta mi-a inteles argumentele iar curtea de apel le-a respns...

Alte discuții în legătură

Pot incasa legal bani daca sunt in concediu de crestere copil? marianal2011 marianal2011 Buna ziua, Momentan sunt in concediu de cresterea copilului (pentru 2 ani) si mi s-a propus sa fiu trainer intr-un proiect/seminarii. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Solicitare date despre venituri in perioada concediu ingrijire copil ungcor ungcor Buna ziua, De curand mi s-a cerut de la Directia Asistenta Sociala o adeverinta privind veniturile realizate in perioada concediului de crestere copil. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil moni85dr moni85dr Va rog sa imi spuneti in cazul in care am statutul de angajata la o firma dar sunt si PFA (crestere albine),in momentul in care voi intra in concediu pentru ... (vezi toată discuția)