avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Datorie prescrisa
Discuție deschisă în Executare silită

Datorie prescrisa

Buna ziua. Prietenul meu are o problema destul de mare acum, i-a venit ordin de executare silita pt neplata datoriei catre o banca. El a incheiat contractul cu banca respectiva in anul 2008, iar pana in martie 2010 a platit toate ratele, din martie 2010 nu a mai facut nicio depunere in contul acelei banci. Ei nu au trimis nici macar un plic dupa aceasta data (pana atunci trimiteau plicuri cu soldul contului, dupa aceea nu au mai trimis nimic), iar acum a venit la firma la care lucreaza un ordin de executare silita prin care patronul este pus in tema sa-i faca poprire pe salariu si sa vireze banii in contul executorului judecatoresc (asa se procedeaza?!?) altfel e obligata firma sa plateasca datoria (personal mi se pare mai mult decat aberanta treaba asta), iar dupa o zi a venit si acasa aceasta hartie de la biroul executorului judecatoresc. Tot aici este anexata si o hartie de la judecatoria sectorului 1 care autorizeaza firma de recuperari creante sa treaca la executare silita si scrie la final "Fara cale de atac". Este normal asa ceva? Cum se poate proceda pt a dovedi ca au trecut mai mult de 3 ani si banca nu a facut niciun demers pentru recuperarea datoriei si datoria s-a prescris? In cat timp se fac demersurile pentru asta? Va rog mult sa ne ajutati, nu stim cum sa procedam si care sunt demersurile. Va Multumim.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:56, 22 Iunie 2014
Data inregistrarii dosarului la judecatorie este 15.04.2014
Cum se procedeaza pentru a face contestatie? Trebuie avocat? Mergem la judecatorie si spunem ce?
Plicul l-a primit ieri, 12.06.2014 data postei

edit:
16.05.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: C 13 - ÎNCUVIINŢÃRI
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea. Fără cale de atac.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 16.05.2014

Ce inseamna fara cale de atac????
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
mihaela_2289, utilizator
Daca creditul nu este achitat nu imi pare ca poate fi vorba de prescriptie.
In consecinta, au dreptul de a proceda la executarea silita.
Incuviintarile se dau fara cale de atac.
Adica instanta judecatoreasca a fost de acord cu executarea.
Pentru contestatie, va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat, nu va putem redacta pe forum contestatia, deoarece trebuiesc multe date pe care nu le avem..
in art 405 cpc scrie ca
Art. 405
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

asta nu inseamna 3 ani de la prima restanta a ratei? adica martie-aprilie 2010? sau 3 ani de cand s-ar fi incheiat creditul? (08.2018)
Nu inseamna cum credeti.
Era bine sa aveti avocat daca vroiati sa intervina prescriptia doar ca nu este ceva dificil; si orice jurist al bancii isi putea da seama...
Sub acest aspect nu exista diferente intre avocat si jurist sub aspectul unor clauze contractuale atat de imprevizibile incat doar avocatul sa stie...

Deci, nu mai aveti ce sa faceti si cum sa va opuneti...oricum...
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Cesiune creante discover discover Situatie : tert popritul unui debitor plateste in conturile indicate de executor o parte din bani ,repr valoarea fact scadente la acel moment si la cateva ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)