avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Datorie prescrisa
Discuție deschisă în Executare silită

Datorie prescrisa

Buna ziua. Prietenul meu are o problema destul de mare acum, i-a venit ordin de executare silita pt neplata datoriei catre o banca. El a incheiat contractul cu banca respectiva in anul 2008, iar pana in martie 2010 a platit toate ratele, din martie 2010 nu a mai facut nicio depunere in contul acelei banci. Ei nu au trimis nici macar un plic dupa aceasta data (pana atunci trimiteau plicuri cu soldul contului, dupa aceea nu au mai trimis nimic), iar acum a venit la firma la care lucreaza un ordin de executare silita prin care patronul este pus in tema sa-i faca poprire pe salariu si sa vireze banii in contul executorului judecatoresc (asa se procedeaza?!?) altfel e obligata firma sa plateasca datoria (personal mi se pare mai mult decat aberanta treaba asta), iar dupa o zi a venit si acasa aceasta hartie de la biroul executorului judecatoresc. Tot aici este anexata si o hartie de la judecatoria sectorului 1 care autorizeaza firma de recuperari creante sa treaca la executare silita si scrie la final "Fara cale de atac". Este normal asa ceva? Cum se poate proceda pt a dovedi ca au trecut mai mult de 3 ani si banca nu a facut niciun demers pentru recuperarea datoriei si datoria s-a prescris? In cat timp se fac demersurile pentru asta? Va rog mult sa ne ajutati, nu stim cum sa procedam si care sunt demersurile. Va Multumim.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:56, 22 Iunie 2014
Ba da, aveti ce sa faceti, sa contestati executarea. Pt depunerea contestatiei aveti termen 15 zile de la data comunicarii infiintarii popririi. Se depune la judecatoria care a incuviintat executarea, invocati implinirea termenului de prescriptie. Apelati la un specialist pt redactarea contestatiei.
Puteti sa nu timbrati a depunerea cererii, veti timbra cand va va pune instanta in vedere.

ordin de executare silita prin care patronul este pus in tema sa-i faca poprire pe salariu si sa vireze banii in contul executorului judecatoresc (asa se procedeaza?!?)

Da, asa se procedeaza.
Daca vrea sa nu ii retina, odata cu depunerea contestatiei sa ceara si suspendarea executarii silite.
altfel e obligata firma sa plateasca datoria (personal mi se pare mai mult decat aberanta treaba asta)

Ce sau de ce vi se pare aberanta ?
Angajatorul e tert poprit, datoreaza sume de bani debitorului din dosarul de executare, iar validarea popririi se face tot in instanta daca tertul poprit nu isi respecta obligatiile ce ii revin pt a efectua poprirea si libereaza sumele angajatului in loc sa le consemnaze.
Art. 791

Efectele validării popririi

(1) Hotărârea de validare rămasă definitivă are efectul unei cesiuni de creanţă şi constituie titlu executoriu împotriva terţului poprit, până la concurenţa sumelor pentru care s-a făcut validarea.

(2) După validarea popririi, terţul poprit va proceda, după caz, la consemnarea sau plata prevăzută la art. 786, în limita sumei determinate expres în hotărârea de validare. În caz de nerespectare a acestor obligaţii, executarea silită se va face împotriva terţului poprit, pe baza hotărârii de validare, în limita sumei ce trebuia consemnată sau plătită.

(3) Creditorul popritor, în măsura în care creanţa sa nu va putea fi acoperită prin executarea hotărârii de validare, se va putea întoarce cu alte urmăriri silite împotriva debitorului poprit.


In plus, angajatorul poate plati si amenda
Art789 ncpc
9) Terţul poprit care, cu rea-credinţă, a refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre de validare, cu o sumă cuprinsă între 2.000 lei şi 10.000 lei.
Cam ciudat.
Dezinvestirea parca nu se pupa cu proprirea prin executor ...
Prima data mergeti direct la Banca sa va interesati si eventual sa solicitati extras de cont al respectivului dosar de imprumut . Cred ca va trebui un avocat pt asta .
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca creditul nu este achitat nu imi pare ca poate fi vorba de prescriptie.
In consecinta, au dreptul de a proceda la executarea silita.

Daca exista un credit, obligat este neachitat, altfel n-ar mai fi credit, ci ar fi o datorie achitata.
Daca au trecut mai mult de trei ani de la ultima recunoastere (ultima plata) si nu s-a intreprins nimic din partea creditorului pentru a-si recupera debitul, acesta se prescrie.
Nu am inteles ideea dvs. ca daca creditul nu este achitat nu poate fi vorba de prescriptie.
Aveti alte considerente pentru prescriptie in afara de cele stabilite de legiuitor?Sunt curios sa va studiez un referat in acest sens.

Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
Marcel Mihalache, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc mult de tot pentru raspunsuri, in seara asta asteptam raspuns de la un avocat, sa vedem cum ne poate ajuta, sper sa scapam de aceasta problema si sigur pe viitor o sa ne ferim de credite, ca in ziua de azi nu ai nicio garantie ca maine mai ai servici si poti achita. Inca o curiozitate mai am, cele 15 zile sunt calendaristice sau lucratoare? Sa stim cum ne incadram..

Alte discuții în legătură

Cesiune creante discover discover Situatie : tert popritul unui debitor plateste in conturile indicate de executor o parte din bani ,repr valoarea fact scadente la acel moment si la cateva ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)