avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire copil din alta casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire copil din alta casatorie

Buna ziua,
As dori niste informatii in legatura cu urmatoarea problema:
- actualul meu sot are un copil major din prima casatorie.
- el impreuna cu fosta sotie detin un apartament cu 3 camere, partajul nefacandu-se inca
- ei au cazut deacord sa doneze acel apartament copilului
- intrebarea ar fi urmatoarea: daca eu si sotul ne cumparam un apartament avand si un copil minor impreuna cum ar trebui sa procedam ca celalat copil din casatoria anterioara sa nu aiba drept asupra bunului nostru dupa moartea sotului
- sunt de acord ca sotul sa cedeze partea lui din imobil copilului din prima casatorie dar nu vreau sa ma trezesc peste ani de zile ca trebuie sa cedez si o anumita parte din imobilul nostru aceluiasi copil
- deci copilul din prima casatorie sa ramana cu acel apartament cu 3 camere si plus dreptul la apartamentul pe care eu il cumpar cu sotul:O??nu ar fi corect nici fata de mine dar nici fata de copilul nostru
Cum ar trebui sa procedam ca lucrurile sa se desfasoare corect si nici un copil din ambele casatorii sa nu fie in pierdere sau in castig unul fata de altul dupa decesul tatalui?
Daca am retinut bine, conform NCC donatia catre un mostenitor se ia in considerare la deschiderea succesiunii iar daca donatia nu corespunde partii ce i se cuvine mostenitorului in cauza, in sensul ca e mai mica, acesta va mai primi bunuri, in caz ca e mai mare donatia , se aplica reducerea liberalitatilor. Cu alte cuvinte, in cazul dumneavoastra, fiind vorba de 2 copii, s-ar ajunge undeva la 50/50 pe bunurile sotului.
Testamentul este mai indicat. Fosta sotie a sotului dvs. sa faca actele de donatie pe numele copilului si numai ceea ce priveste partea sotului dvs sa ramana sa-si urmeze cursul natural.
Cine stie, poate el vinde apartamentul si instanta dupa 40 de ani, din oarecare motiv, considera ca ar trebui si copilu din casatoria anterioara sa primeasca presul apartamentului dvs.
Donatia cu mentiunea imposibilitatii vanzarii bunului pe durata cat sotul dvs traieste; poate chiar si cu ferirea de creditoriii viitori, poate asa se face o garantare ca bunul inca v-a exista in patrimoniul acelui copil ca sa exista dovada concreta a donatiei.

Daca am luat-o pe aratura, rog un jurist cu experienta sa ma injure....sa ma indrume...in directia corecta.
Ce este mai bine sa faca sotul: testament sau donatie pentru copilul din prima casatorie?
se recomanda sa lase doar partea lui din apartament sau sa faca un singur act impreuna cu fosta sotie pentru a-i lasa copilului casa?
in cazul in care se recomanda sa lase doar partea sotului, trebuie sa fie prezenta si fosta sotie la intocmirea actelor?multumesc
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
ContSters255097, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun găsit! soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună ... mishuletz mishuletz Bun găsit! Soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună nu avem copii. S- a gândit sa facă un contract de donatie pe numele meu pentru ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil dintr-o alta casatorie ContSters255097 ContSters255097 Buna ziua, Anul viitor ma voi casatori cu prietenul meu care are un copil major dintr-o casatorie anterioara, dupa care am dori sa ne cumparam impreuna o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am 2 copii, unul dintr o casatorie anterioara. am ... ankalupu ankalupu Buna ziua, Am 2 copii, unul dintr o casatorie anterioara. Am 2 case. Una din case o am cu fosta sotie. As vrea ca, casa/partea din casa,ce o am cu fosta sa ... (vezi toată discuția)