avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea prenumelui
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea prenumelui

Buna seara!
Am fost la starea civia sa mi schimb prenumele.Mi s a raspuns"trebuie sa aveti motive temeinice sa l schimbati"
Motivul este ca nu mi place.Nu eu mi l am ales eu.In cateva zile imi schimb buletinul si aveam ocazia cea mai buna.Ar trebui sa se puna nume provizorii copiilor la nastere,ca apoi la varsta de 14 ani sau la majorat,sa il poata schimba fiecare dupa bunul plac.E ca si cu religia.Vreau nu vreau,sunt crestin ca asa vrea statul roman si B.O.R.Ar trebui schimbate cateva legi in tara asta.Cum sa i demonstrez si unde trebuie sa ma duc sa revolv schimbarea prenumelui inafara de starea civila?
M as duce la primar,dar e ocupat cu carnavalul lui estival :D
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
Ares-3, moderator

Daca e sa ne pierdem in sofisme..as putea sa va zic ca nici mie nu-mi place cifra 2. Evident daca as face o cerere pt a-mi fi schmbat cnp ar trebui sa justific de ce nu-mi place pentru ca orice cerere se motiveaza. As putea spune ca in numerologie e asociat cu luna..si eu nu-s o persoana nocturna deci nu ma reprezinta. E tot o problema de preferinte si nu de superstitie asa cum considerati anterior deci situatia nu-i deloc diferita de a dumneavoastra.As mai putea sa gasesc o multime de explicatii pt faptul ca nu-mi place ceva...si eu si altii.. astfel incat cei de la evidenta populatiei sa fie permanent ocupati cu optiunile de Upgrade la datele de identificare ale persoanelor. Asa ar fi vraiste in acte.. ne-am schimba numele permanent ca in definitiv preferintele noastrea sunt intr-o continua schimbare si ce-mi place azi nu-i obligatoriu sa-mi placa si peste 2 ani,nu?
gi-jane2, moderator
Daca va referiti la schimbarea numelui unei persoane minore este necesar acordul sau intre 14-18 ani si acordul ambilor parinti. Pentru inceput se da un anunt in Monitorul Oficial al Romaniei, dupa care se depun la starea civila monitorul, cererea, copii legalizate dupa actele de stare civila, adeverinte de la fisc si cazierul parintelui. Daca e vorba de o persoana majora aceleasi acte personale. Aprobarea nu o da primarul ci presedintele Consiliului Judetean Toata treaba dureaza undeva la 3 luni. Daca aveti motive temeinice si stiti sa va sustineti cauza poate primiti si aprobarea. Chestia cu biblia, religia si alte alea e pur georgafica, nu cred ca e cazul sa batem campii. Depuneti cererea si gata. Pentru mai multe detalii cititi ordonanta 41/2003 [ link extern ]
Justitiarul711, utilizator
Daca erati atent la ce am scris,era vorba de mine.Eu vreau sa mi schimb prenuele,Degeaba ma puneti sa citesc nu stiu ce legi si articole de legi,ca nu se tin cont de ele la starea civila.Am depus 7 cereri.Toata treaba asta dureaza trei luni.La noi totul dureaza mult.Sa platesti o factura,dureaza mult,un proces dureaza mult,sa ti faci un buletin dureaza mult si pot sa dau mii de exemple.Mai bine le enumar pe cele are dureaza putin.
:D:D De ce nu ne-ati spus situatia reala de la inceput. Ne-ati luat prin invaluire si ne-ati lasat sa ne dam cu parerea degeaba.Termenele sunt stabilite de lege, ori daca nu cititi legea nu aveti de unde sa cunoasteti daca aveti sau nu dreptul la ceva. Asta este problema cetatenilor si anume aceea ca nu-si dau seama ca este in primul rand datoria lor de a cunoaste legislatia tarii in problemele pe care ii privesc personal. In cazul dvs. cred ca sunteti prea insistent, din moment ce ati depus 7 cereri inseamna ca ati primit 7 raspunsuri. E clar ca undeva s-a intrerupt comunicarea. Cititi care sunt considerate motive intemeiate si daca va incadrati la unul dintre litere e in regula, daca nu inseamna ca legiuitorul nu s-a gandit inca la speta dvs.
[editat- i-ati pus link catre lege, se poate uita acolo]
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2014
gi-jane2, moderator
Am citit conditiile si le am rascitit,am facut 7 cerereri si am primit un singur raspuns."Ai nume de sfant care este foarte frumos"Am citit codul civil,penal,drepturile omului,codul familiei,am citit si Alba ca Zapada,am crezut ca poate ma face ea sa inteleg ce nu inteleg de la altii sau ce nu inteleg altii de la mine.Nu vor sa mi l schimbe si pace buna.O alta angajata imi spune"nu aveti un nume obscen de care sa va fie rusine.O alta spune"nemele e scris corect"E vorba de prenumele meu,nu de nume de familie sau de vreun nume fictiv.Am doua prenume si vreau sa renunt la unul din ele.Ce e asa mare filosofie?Pai dupa 7 cereri cat sa mai comunic? Mie mi se pare ca e indecent si ridicol.Prenumele asta nu e cunoscut in societate si e format din doua cuvinte.Am 4 motive si ma incadrez perfect.Si daca intorc literele nu mi place.Daca il anagramez,iese indecent.:DPricepusi?
Moderatorul djane,imi sugereaza sa ma duc in instanta.#-oiar instanta?buletinul meu trebuie sa astepte decizia judecatorului,apoi sa astepte recursul.
ContSters325089, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui alibec alibec va salut cu respect ,am si eu o intrebare ,daca de curand mi-am schimbat religia de fapt nu aveam nici una pt ca tatal meu fiid de religie musulmana iar mama ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume copil SHAMMY SHAMMY Buna ziua. As dori sa stiu daca pot schimba un prenume al copilului din certificatul de nastere, avand in vedere urmatoarea motivare: unuia dintre parinti nu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui roxy17 roxy17 Buna seara! Am si eu o problema in legatura cu numele mai exact prenumele copilului meu care s-a nascut acum 2 luni. Povestea, pe scurt suna in felul urmator: ... (vezi toată discuția)