avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata despagubiri Omniasig fara factura?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata despagubiri Omniasig fara factura?

Buna ziua,

Am primit o chemare la mediere de la un avocat pentru medierea unui un dosar de dauna pentru suma de 2300 RON. A refulat o conducta si au fost pagube in magazinul de optica medical de la parterul blocului. Fostul presedinte al asociatiei a a eliberat o adeverinta la momentul evenimentului catre o firma de la parterul blocului, deci am recunoscut culpa asociatiei.
Acum, mediatorul ne-a comunicat contul in care sa facem plata in cazul in care dorim solutionarea litigiului pe cale amiabila prin recunoasterea pretentiilor Omniasig Vig SA. Am discutat in AG si s-a aprobat plata acestor despagubiri in urma studierii dovezilor si chitantelor ce dovedeau destinatia banilor ceruti de pagubit (doar lavabil, materiale de constructii si mana de lucru).
In sfarsit, cele doua intrebari:
1. Sunt corecti pasii descrisi mai sus?
2. Cum se face plata propriu zis, pentru ca avocatul/mediatorul nu elibereaza nici o factura, iar noi nu suntem de acord sa platim suma in contul dat de mediator fara sa avem o hartie formala sa dovedeasca obiectul platii (in afara de chemarea la mediare)?
Va multumesc pentru raspunsuri si scuze pentru textul destul de lung.
Radu Nicu
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:50, 7 Iulie 2014
radu_nicu a scris:
Ca mediatorul spune ca nu a auzit in viata domniei sale de cineva care sa vrea factura, ca toate asociatiile cu care a lucrat pana acum au acceptat sa platerasca direct in cont, fara sa ii faca probleme...

Inca de la inceput nu sunteti clar si de aceea am reluat acest pasaj.
Ce are mediatorul cu plata ce trebuie sa o faca asociatia catre firma pagubita!?
Plata o faceti firmei pagubite si nu mediatorului.
Dar de ce a fost nevoie sa se ajunga la mediere? Proprietarul spatiului a venit la asociatie, asociatia si-a recunoscut vina in scris, din cate spuneti. Asociatia trebuia sa se inteleaga cu proprietarul, sa-i suporte reparatiile s.a.m.d.
Probabil ca nu v-ati inteles cu pagubitul si-atunci acesta a apelat la asigurator. Bun. asiguratorul a suportat reparatia si dupa aceea solicita asociatiei plata acesteia. Asociatia trebuia sa plateasca asiguratorului si se incheia filmul.
De ce s-a ajuns la mediere? La mediere se ajunge atunci cand e ceva in neregula, cand partile nu se inteleg fara intermediari.

Pagubitul (firma de optica medicala de la parter) avea asigurare incheiata cu Omniasig. Omniasig a venit, a constatat, a platit despagubirea.
Apoi au trimsi asociatiei prin biroul de mediator o chemare la mediere. La care am participat (doar cu mediatorul), si am decis sa platim (probabil din fondul de reparatii).
Singurul impas ramas este ca nu suntem de acord sa platim daunele respective, chiar daca direct in contul asiguratorului, cat timp nu primim o factura. Ca altfel nu avem cum sa justificam plata respectiva.
Daca stiti cum sa inregistram plata in contabilitate, va rog sa imi spuneti.
Multumesc,
Radu
Pai solicitati factura societatii de asigurare ca la orice prestatie.
Pe baza facturii achitati in cont si cu ordinul de plata va scadeti acesti bani din gestiune.
E foarte simplu.
Nu inteleg de ce Omniasig nu v-ar trimite factura....
Asociatia nu a fost niciodata contactata de Omniasig. La noi la venit doar avocatul de la cabinetul de mediere (o chemarea la mediere recomandata si cu un telefon).

Care avocat nu vrea sa ne dea nici o factura, banuiesc ca nu are cum sa emita in nume propriu, desi nu inteleg de ce nu o cere de la client.

Si ne ameninta ca maine dimineata ne da in judecata pentru refuzul platii despagubirilor, desi i-am spus si la telefon, i-am trimis si email cu acceptul asociatiei sa plateasca imediat ce primim factura. I-am spus ca atat comitetul executiv cat si AG au fost de acord cu plata.

Cred ca inteleg ce am de facut, ar trebui sa contactez eu Omniasig si sa cer factura daca vreau sa evit un proces.

Desi eu cred ca e rauvoitoare doamna avocat. Dar nu sunt sigur ca pot dovedi in instanta ca nu ni s-a trimis nici o factura, si parca vad ca o sa trebuiasca sa achitam si cheltuielile de judecata...
M-am mai lamurit.
Ati fost invitat la mediere. Dar nu ati mediat cu nimeni pentru ca medierea inseamna intalnirea partilor, a celui care cere si a celui caruia i se cere. Intalnirea unei parti cu mediatorul este doar o intalnire prin care mediatorul explica gratuit care sunt avantajele medierii. Daca cel invitat accepta medierea, se stabileste o intalnire intre cele doua parti, la o dat si ora agreata de parti si cele doua parti negociaza, ajung la o intelegere in fata mediatorului incheind in scris si semnad aceasta intelegere. Mediatorul doar asista la mediere, la intelegerea, invoiala intre parti si nu obliga pe unul sa plateasca cea ce solicita celalalt. Aceea nu e mediere.
Dar treceti peste toate aceste anomalii si rezolvati acum problema daca tot ati hotarat in asociatie ca trebuie sa platiti. Iata cum puteti proceda legal.
Mergeti la asigurator si solicitati sa formuleze catre asociatie o adresa, prin care sa solicite ca asociatia sa achite suma de xxx lei, in contul bancar.... al firmei de asigurari sau numera la casieria asiguratorului, suma ce reprezinta valoarea daunei din dosarul nr... din data de... ca urmare a pagubei produse din vina asociatiei XX asupara spatiului YYY de la adresa ZZ...
Stampilat, parafat de cei de la firma de asigurari.
Acest document este pentru dumneavoastra factura si faceti cu el exact asa cum faceti cu orice factura. Cand achitati suma o sa vi se elibereze chitanta daca achitati la casieria lor si va scadeti suma din registrul de casa. Daca platiti prin banca, plata apare in extrasul de cont ca orice plata prin banca. Si-ati terminat cu toata incurcatura.
Daca nu ati inteles bine ce am spus reveniti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)
Chemarea asociatiei de proprietari la mediere ca urma a unei refulari radu_nicu radu_nicu Buna ziua, Acum ceva vreme (un an si ceva) a refulat o conducta de canalizare la un proprietar de la etajul 1. Dejectiile au inundat vecinul de la etajul ... (vezi toată discuția)
Lntelegere amiabila sau proces? miticamanea miticamanea Unui locatar i s-a intamplat un accident stupid: o bucata de tencuiala de pe fatada blocului i-a cazut pe masina, spargandu-i luneta si indoindu-i tabla. ... (vezi toată discuția)