Ma aflu in urmatoarea situatie: Mi s-a desfiintat locul de munca, am dat in judecata firma, am castigat si procesul si recursul. Am primit acasa o hartie in mai 2014 prin care ma chema la firma ca sa puna in aplicare sentinta. La intalnire mi s-a spus ca nu este loc pentru mine si am fost intrebata "' chiar vreau sa ma intorc?" Cand am raspuns ca da mi s-a spus ca imi vor cauta un loc si ma suna. Am fost sunata pe 10 iunie sa ma duc sa imi iau salariul incepand din mai ( salariile din urma le-am primit) si mi s-a spus ca nu este loc pentru mine si ca ar trebui sa imi dau demisia, apoi m-au trimis acasa sa ma gandesc ....pe 10 iulie am fost chemata din nou sa iau salariul si iarasi mi s-a propus demisia. Cand am refuzat mi s-a spus ca de pe 11 sa vin la servici. Am fost instalata intr-o camera depozit unde exista un birou si un scaun si trebuie sa stau acolo 8 ore pe zi singura, fara sa fac nimic "ma uit pe pereti". Situatia nu este foarte roz pentru mine, dar urmeaza probabil sa mi se desfiinteze postul daca nu cedez eu curand si imi dau demisia (nu vor sa imi desfiinteze postul de frica sa nu ii actionez eu din nou in judecata).
Spuneti-mi va rog cum ar trebui sa procedez in acest moment deoarece as vrea sa ii actionez din nou in instanta si nu cred ca vor mai face varza actele ca prima data. Nu as fi vrut sa mai merg o data in instanta dar se fac foarte multe abuzuri la aceasta firma si se pare ca acestea nu se vor finaliza aici.
Legalitatea sau nelegalitatea o constata instanta de judecata.
Atat timp cat nu exista nicio interdictie legala in acest sens, angajatorii o pot aplica linistit.
Daca concedierea s-a efectuat tot in baza art.65 C.mun., atunci decizia de concediere poate fi contestata pentru :
- neindeplinirea conditiilor de forma. Decizia de concediere trebuie sa cuprinda anumite elemente in continutul acesteia.
- neindeplinirea conditiilor de fond. Conditiile impuse de art. 65 C. muncii sunt desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si existenta unei cauze reale si serioase.
Ma indoiesc ca de aceasta data au mai facut greseli in acte. Ce ma intereseaza pe mine este daca a fost legal faptul ca m-au primit inapoi si m-au izolat intr-un birou fara sa imi dea nimic de facut ( nu am indeplinit nicio activitate din fisa postului). Nu vreau sa contest a doua desfiintare de post ( a fost facuta tot cu art 65) ci vreau sa contest punerea in aplicare a primei hotarari ; as vrea sa argumentez faptul ca m-au primit inapoi doar pe hartie si nu si real, exista vreo legislatie care sa stipuleze acest aspect?
Legislatie nu exista , insa exista un principiu de drept aplicabil - restitutio in integrum - repunerea partilor in situatia anterioara.
Principiul restitutio in integrum sau al repunerii în situaţia anterioară, este regula de drept conform căreia tot ceea ce s-a executat în baza unui act juridic anulat trebuie restituit, astfel încât părţile raportului juridic să ajungă în situaţia în care acel act juridic nu s-ar fi încheiat.
Concediere colectiva
eu1984
Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti ce inseamna concediere colectiva si daca se pot obtine salarii compensatorii in urma unei concedieri colective si cum poti ... (vezi toată discuția)