As dori sa stiu cum se poate sau daca se poate sa anulam un contract de vanzare - cumparare teren intre mama si fiu. Mama a vrut sa faca donatie dar a fost sfatuita sa faca contract de vanzare cumparare desi nu a primit nici un leu si nici un folos material. Fiul a detinut o garsoniera. Intre timp s-a casatorit. Pe terenul pe care l-a primit de la mama (care in acte figureaza ca l-a cumparat impreuna cu sotia lui) , cu banii de pe garsoniera vanduta si cu munca lui a facut o casa. Acum este pus in situatia de a divorta. Cum poate ramane el in casa deoarece totul I se datoreaza lui, iar motivele divortului sunt infidelitatea sotiei lui? Va multumesc si astept raspuns cat mai curand!
Art. 1235 Noţiunea
Cauza este motivul care determină fiecare parte să încheie contractul.
Art. 1266 Interpretarea după voinţa concordantă a părţilor
(1) Contractele se interpretează după voinţa concordantă a părţilor, iar nu după sensul literal al termenilor.
(2) La stabilirea voinţei concordante se va ţine seama, între altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de părţi, de practicile stabilite între acestea şi de comportamentul lor ulterior încheierii contractului.
O fi prețul cauza vânzătorului din contractelor de vânzare cumpărare... dar în speță părțile nu au avut în vedere o adevărată vânzare ci doar au numit contractul așa.
Din datele speței rezultă că de fapt este vorba de o simulație, iar contractul secret (cel ce produce efecte între părți) nu a avut în vedere vânzarea.
Pentru acest contract lipsa prețului nu poate fi o cauză de nulitate.
Pe de altă parte, se pot prevala de contractul de vânzare (contractul aparent) doar terții, între părți producându-și efectele contractul secret, dacă acesta nu este nul absolut (ceea ce nu este cazul, fiind îndeplinite condițiile de fond și de formă ale acestuia).
Este adevărat ceea ce spui, dacă este vorba despre un contract de vânzare real.
Între părți însă s-a convenit o donație simulată într-un contract de vânzare, deci în ceea ce privește contractul nepublic (adică donația) nu are nici o relevanță prețul.
Distincția care trebuie făcute este cea dintre situația unui contract de vânzare real dar în care prețul e derizoriu pentru a eluda taxele (aici avem un preț derizoriu și contractul poate fi anulat pentru cauză ilicită) și situația în care de fapt se face o donație între părinți și copii, dar se simulează într-o vânzare cu un preț fictiv pentru ca actul respectiv să fie mai „sigur” decât o donație.