avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli judiciare catre stat - criterii de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli judiciare catre stat - criterii de stabilire a cuantumului acestora

Va salut

As dori sa stiu in ce baza se calculeaza cheltuielile judiciare catre stat si ce anume (specific) reprezinta acestea.

De unde stim ca suma stabilita cu acest titlu este reala? Exista o lege/regulament in baza carora se stabilesc aceste cheltuieli? Unde sunt ele explicate, ca oricine sa inteleaga ce reprezinta aceasta suma?

Stiu ca sunt cheltuieli efectuate cu expertize, citatii si ce tine de desfasurarea unui proces penal, insa acestea la randul lor ar trebui detaliate, sa stim ce platim, nu?
Poate fi contestata aceasta suma? Sau pot fi cerute detalii despre aceasta suma undeva?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:33, 20 Iulie 2014
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru ,publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013.contine prevederi care se aplica din 2014
.Art. 1. - (1) Actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti, precum si cererile adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevazute in prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Taxele judiciare de timbru sunt datorate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, de catre toate persoanele fizice si juridice si reprezinta plata serviciilor prestate de catre instantele judecatoresti, precum si de catre Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Daca exusta titlu executoriu,pe cale de consecinta la dosarul cauzei exista toate documentele justificative,in baza carora instanta de judecata a dispus obligarea partii la plata cheltuielilor judiciare catre stat
Documente justificative? Ha? Adica "Citatie: 5 lei' ???? Scrie pe ele? Sau "Emitere incheiere: 25 de lei"??

Cheltuielile judiciare in procesul penal sunt reglementate de codul de procedura penala , cu distinctiile aratate in art.272- art 276 din noul cod de procedura penala , dispozitii pe care le puteti lectura aici:
[ link extern ]
Cheltuielile judiciare catre stat se stabilesc pentru fiecare etapa procesuala a procesului penal ( fond, cai de atac).
Astfel cuantumul cheltuielilor judiciare este stabilit de catre instanta de fond in raport de cheltuielilor judiciare suportate de stat atat in faza de cercetare penala cat si cele suportate de stat in faza de cercetare judecatoreasca, in raport de actele procedurale efectuate, de probatoriile administrate, de conservarea probelor si alte asemenea cheltuieli ocazionate de derularea procesului penal, urmand a fi stabilite pentru fiecare inculpat, in masura in care acesta le-a provocat.
Daca aceste cheltuieli sunt nejustificat de mari in raport de cele aratate mai sus si de actele dosarului implict , inculpatul are deschisa calea de atac impotriva hotararii respective, cuantumul nejustificat stabilit in sarcina inculpatului urmand sa constituie motiv al caii de atac promovate, instanta superioara urmand sa se pronunte asupra criticilor formulate.

Doamna,
Aceste sume nu sunt transparente si la dispozitia oricarei parti din dosar in vederea unui calcul pentru a se stabili concret de unde rasar acesti bani.
Cum face inculpatul sa stie daca sumele sunt sau nu justificate? Dvs. spuneti ca poate exercita calea de atac, dar eu va intreb unde sunt sumele si tarifele aplicate?

Unde scrie, negru pe alb, cat costa aia cat costa ailalta? Exista cu siguranta inscrisuri in acest sens, insa ele nu sunt in anexa la dosarul cauzei, eu cel putin nu le-am vazut nicaieri. Astfel cum nu am vazut nici vreo referire la vreun tarif anume, la vreun ceva anume. Ci doar sume de bani stabilite in sarcina unei parti, ca si cheltuieli judiciare catre stat. Sigur ca in proportie de 95% (poate) ele sunt corecte, insa daca eu, parte, trebuie sa justific orice suma solicit cu titlu de cheltuieli de judecata, instanta UNDE justifica acest total? Cui? Ca mie nu.
Dar eu le platesc. Fapt pentru care vreau sa stiu ce inseamna. Cum fac acest lucru?
Aveti cumva cunostinta de acte normative, regulamente sau orice inscris oficial care stabileste aceste sume?
Asta cred ca este intrebarea cea mai clara. Pentru ca altfel o dam in cai de atac si posibilitati de nu stiu ce, care sincer n-au nici o relevanta fata de intrebarea mea.

Editat de moderator simonette12- motiv: citare pe aceeasi pagina- pct.2.8 din Regulament
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumim - oricum - sincer - pt = amabilitatea,sufletul si daruirea dumneavoastra - intru - iluminarea maselor populare.
Intrebarea este f buna - mai ales pt mine ca - Petent,, Am depus niste plingeri penale,,cred ca nu am fost suficient de ""elocvent "" cu dl procuror ,,am primit - NUP-uri sau respinse plingerile ,,,,dar am de plata la cca 5 dosare un cca - 1500 roni - in calitate de petent care are dreptate un cca 60 % minimum( altfel nu depuneam P P )- drept - rasplata ca am depus plingeri//sa ma sature sa mai depun plingeri penale de Fals intelectual contra dlor judecatori.

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva ordonantei procurorului Nina1 Nina1 Buna ziua, S-a dispus ordonanta procurorului intr-un dosar penal privind infractiuni de fals si uz de fals in care doi din trei faptuitori au fost scosi de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor pt a interpreta o sentinta czs czs buna ziua ma puteti ajuta si pe mine sa inteleg exact ce inseamna : 11.07.2018 Ora estimata: 11:00 Complet: xxx Tip solutie: admite cererea Solutia ... (vezi toată discuția)
Procedura contestatie la executare cheltuieli judiciare in penal? eusaisapte eusaisapte Care este procedura contestatiei la executare cheltuieli judiciare in penal? Sunt somat cf. art. 578 din CPP sa platesc niste cheltuieli judiciare vadit ... (vezi toată discuția)