avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli judiciare catre stat - criterii de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli judiciare catre stat - criterii de stabilire a cuantumului acestora

Va salut

As dori sa stiu in ce baza se calculeaza cheltuielile judiciare catre stat si ce anume (specific) reprezinta acestea.

De unde stim ca suma stabilita cu acest titlu este reala? Exista o lege/regulament in baza carora se stabilesc aceste cheltuieli? Unde sunt ele explicate, ca oricine sa inteleaga ce reprezinta aceasta suma?

Stiu ca sunt cheltuieli efectuate cu expertize, citatii si ce tine de desfasurarea unui proces penal, insa acestea la randul lor ar trebui detaliate, sa stim ce platim, nu?
Poate fi contestata aceasta suma? Sau pot fi cerute detalii despre aceasta suma undeva?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:33, 20 Iulie 2014
Multumesc pentru raspuns. Va intreb, totusi, in eventualitatea unei contestatii la executare, de exemplu, nu s-ar putea solicita justificarea sumei? Detalierea ei? Poate domnu' judecator/procuror a gresit si suma era mult mai mare! Sau ... mai mica :)

Spun asta pentru ca unele sume sunt de-a dreptul enorme!
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
Admin, administrator
Contestatia la executare se poate formula doar in cazurile expres si limitativ prevazute de lege.
[ link extern ]
Asa cum am aratat, cuantumul cheltuielilor judiciare putea constitui motiv al caii de atac declarate impotiva hotararii respective, in acelasi sens pronuntandu-se si practica judiciara in materie.
Dec. nr.1311/2012 a ICCJ.
"În cadrul cererii de contestaţie la executare nu se pot invoca motive privitoare la cuantumul cheltuielilor judiciare, despre care contestatorul susţine că este mare şi nejustificat. Astfel de motive ar fi putut fi invocate în căile ordinare de atac, dar în acest moment, când hotărârea a rămas definitivă, examinarea cuantumului cheltuielilor judiciare nu mai este posibilă.
....................
Pentru a pronunţa această decizie, instanţa de recurs a reţinut că prima instanţă a apreciat în mod corect că dispoziţia de obligare a contestatorului la plata cheltuielilor judiciare, este corectă, nefiind desfiinţată nici de instanţa de apel, nici de instanţa de recurs.
S-a arătat că deciziile pronunţate în căile de atac sunt clare, iar considerentele expuse de prima instanţă rămân valabile şi nu vor mai fi reluate.
Pe de altă parte, s-a arătat că, cuantumul cheltuielilor judiciare nu constituie motiv de contestaţie la executare, acestea fiind stabilite cu autoritate de lucru judecat prin hotărârile judecătoreşti de condamnare a contestatorului, aici incluzând şi pe cele pronunţate în căile de atac, amintite mai sus."
[ link extern ]




Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Dacă întradevăr cuantumul acestora este exagerat, se poate cere o justificare a acestor cheltuieli.

Întradevăr că trebuia solicitată în calea de atac, dar nu poate fi exclusă nici o contestație la executare, în temeiul art 598 lit. c).

De regulă cheltuielile despre care vorbeam nu pot fi sume prea mari. Cele mai frecvente sunt de 50 - 100 lei.

Încercați să căutați pe net ceva „tarife” pentru aceste cheltuieli în funcție de actele procedurale efectuate. Spre deosebire de instanțe, la parchete aceste cheltuieli au în spate un ordin intern care trebuie să fie respectat de procurori.
Vedeți pe site-ul Ministerului Public, poate găsiți ceva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
Patrick_, utilizator
Domnu' Patrick_, ca sa vezi ce chestie.

ICCJ in marea sa intelepciune, a dat o decizie (de speta, e drept) inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri, prin care un amarat contesta cheltuielile judiciare catre stat, si a zis dumneaei ca atata timp cat codul de procedura nu prevede expres contestarea cheltuielilor judiciare catre stat in procedura contestatiei la executare, o asemenea contestatie este inadmisibila! :)

Este niste oameni extraordinari.

Eu personal, ma uit (in jos) la o decizie a aceleiasi instante mentionate mai devreme, care spune: obliga inculpatii la plata a cate 8.000 lei cheltuieli judiciare catre stat. 8.000*7 inculpati este 56.000 de lei. Mie unu mi se par al dracului de exagerate. Si decizia este definitiva.

Practic nu imi ramane decat sa fac o plangere penala impotriva amaratului de magistrat asistent pentru neglijenta in serviciu, atata timp cat nu am nicio cale legala de a contesta cuantumul acestor cheltuieli?

[Editat - politetea, floare rara. Chiar daca nu intelegeti sau nu va convine un raspuns sunteti obligat prin Regulamentul de postare in forum sa fiti respectuos cu membrii comunitatii.]
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
Admin, administrator
Încercați o contestație întemeiată pe prevederile art. 598 alin. 1 lit. c) C.pr.pen.

Practic decizia ICCJ se referă la cazurile în care se contestă cheltuielile judiciare, cazuri în care constestația este inadmisibilă.
D-voastră doriți doar să vă lămuriți cu privire la modul în care s-a ajuns la sumele respective și invocați o „nelămurire” ivită cu privire la hotărârea care se execută.

Vorbiți cu un avocat să vă formuleze cererea în așa fel încât să înțeleagă completul de judecată ce doriți de fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva ordonantei procurorului Nina1 Nina1 Buna ziua, S-a dispus ordonanta procurorului intr-un dosar penal privind infractiuni de fals si uz de fals in care doi din trei faptuitori au fost scosi de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor pt a interpreta o sentinta czs czs buna ziua ma puteti ajuta si pe mine sa inteleg exact ce inseamna : 11.07.2018 Ora estimata: 11:00 Complet: xxx Tip solutie: admite cererea Solutia ... (vezi toată discuția)
Procedura contestatie la executare cheltuieli judiciare in penal? eusaisapte eusaisapte Care este procedura contestatiei la executare cheltuieli judiciare in penal? Sunt somat cf. art. 578 din CPP sa platesc niste cheltuieli judiciare vadit ... (vezi toată discuția)