avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli judiciare catre stat - criterii de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli judiciare catre stat - criterii de stabilire a cuantumului acestora

Va salut

As dori sa stiu in ce baza se calculeaza cheltuielile judiciare catre stat si ce anume (specific) reprezinta acestea.

De unde stim ca suma stabilita cu acest titlu este reala? Exista o lege/regulament in baza carora se stabilesc aceste cheltuieli? Unde sunt ele explicate, ca oricine sa inteleaga ce reprezinta aceasta suma?

Stiu ca sunt cheltuieli efectuate cu expertize, citatii si ce tine de desfasurarea unui proces penal, insa acestea la randul lor ar trebui detaliate, sa stim ce platim, nu?
Poate fi contestata aceasta suma? Sau pot fi cerute detalii despre aceasta suma undeva?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:33, 20 Iulie 2014
Va multumesc inca o data pt ajutor ,amabilitate,timp consumat etc. Varianta - ajutor public,nu merge- deoarece fiecare plingere alaturi de numele meu,adresa, contine si precizarile="nici salariat,nici pensionar nici somer" .. Am fost - "premiat" mereu pt ca - atacam prin plingeri - un magistrat,, ruda de-a unui fost membru CCR,,acum - la Strassbourg ,(iar eu un simplu petent - si fara avocat/aparator).pt mai multe infractiuni = fals intelectual,,inselaciune si nu in ultimul rind - favorizarea - uneia din parti,,plus 129 alin 5/obligatia magistratilor etc..
Cheltuielile judiciare - sint pt cca opt dosare/plingeri depuse in ultimii doi ani,pe care cu prima ocazie - le voi plati daca nu rezolv nimic cu dosarele penale - pe rol = fals intelectual/din dec 2013 si inselaciune din nov 2013,,daca ,virgula cistig una din aceste doua - cad toate cheltuielile judiciare,pt ca se leaga una cu alta,,sau voi primi iarasi NUP = fratiori si surioare/o mina spala pe alta si amindoua( nu pot lua premiu daca am avut corijente in fiecare trimestru).,,,. si le voi plati,,,,,,in viitorul apropiat..
Hai sa contestam cheluielile judiciare in instanta, sa vedem ce iese :)
Eu va multumesc sincer.Numai ca = 1) Nu m-am gindit "" sa le contest"" m-am gindit ca "" le voi plati "" in urmatorii 4 - 8 ani.
2) Mai am cca 17 probleme,,proiecte cum le zic unii - urgente,mai importante - pt mine pe anul 2014 decit contestarea cheltuielilor = munca multa,,sapte dosare, plingeri,,sa le iau pe fiecare,= data = depus,,rezolutionat,atacat rezolutia sau nu ,,etc si primit amenda,,,apoi alt dosar,,,..Atentie - eu am de plata - cheltuieli judiciare ca - petent - pt ca i-am dat de lucru dlui procuror .Ex = fals in declaratii in = a) Practicaua= Inch de sedinta - dezbateri,,in b)Chemarea in judecata,, c)in Precizari la Chemare..Ex= plingerea pt falsul material in inscrisuri - nici nu l-au observat = pt dnii procurori este un nimic - nici nu am numar de dosar= Inlocuirea unei Incheieri de sedinta( a 2 a de la inceperea procesului. Au depus Chemarea/iunie - cu greseli/neputind-o schimba,,apoi s-au depus precizari - in nov - gresite si sustrase intre sedinta 1/oct si sed /2 din dec. apoi = Sed 2,apoi Incheierea ei/decemb - gresita,,inlocuita,dar mult mai tirziu, apoi in ian se lumineaza,,sustrag precizarile gresite depuse in nov dar incheierea ramine,,incheierea nu putea sa o sustraga,,trebuia modificata,,a stat incheierea din dec - nemodificata pina prin sept anul urmator,,cind a fost inlocuita...
Renunt a mai scrie,,continua= simt ca fac criza..Nu se merita sa fac 5 atacuri de cord /ca exemplu pt 1500 roni.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2014
sudurluk55, utilizator
silviu.d a scris:

Hai sa contestam cheluielile judiciare in instanta, sa vedem ce iese :)

:) Nu va ieși nimic.

Cheltuielile judiciare avansate de stat în procesul penal sunt suportate prin lege de inculpat, partea responsabilă civilmente, persoană vătămată, petent, etc., în funcție de soluția care se dă în cauză.

Cuantumul acelor cheltuieli se stabilește de către procuror sau de către instanța de judecată în funcție de mai multe criterii, cum ar fi faza în care a ajuns procesul penal (urmărire penală sau faza de judecată, numărul de termene, numărul de acte efectuate în dosar sau natura acestora, etc.)
Deci e o sumă globală, evaluată de către organul judiciar. Există criterii stabilite mai mult de către practică, dar nu există un „tarifar” unde să scrie cât „costă” fiecare act efectuat în dosar. (De exemplu, în practică s-a stabilit că în cazul în care se dispune NUP taxele sunt de 10 lei, dacă s-a ajuns în faza de judecată în fața instanței, taxele sunt 50 lei, etc., dar nu veți găsi nicăieri o „listă de prețuri” pentru aceste cheltuieli.)

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva ordonantei procurorului Nina1 Nina1 Buna ziua, S-a dispus ordonanta procurorului intr-un dosar penal privind infractiuni de fals si uz de fals in care doi din trei faptuitori au fost scosi de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor pt a interpreta o sentinta czs czs buna ziua ma puteti ajuta si pe mine sa inteleg exact ce inseamna : 11.07.2018 Ora estimata: 11:00 Complet: xxx Tip solutie: admite cererea Solutia ... (vezi toată discuția)
Procedura contestatie la executare cheltuieli judiciare in penal? eusaisapte eusaisapte Care este procedura contestatiei la executare cheltuieli judiciare in penal? Sunt somat cf. art. 578 din CPP sa platesc niste cheltuieli judiciare vadit ... (vezi toată discuția)