avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar Alcoolemie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar Alcoolemie

Buna seara. As dori sa stiu daca am vreo sansa de a scapa mai usor ( fara dosar penal , sau macar cu suspendare)daca am avut 0.61 alcool pur in aerul expirat .In sange nu stiu cat am avut deoarece tanti de la IML nu a vrut sa-mi zica. Nu am alte abateri penale doar abateri contraventionale ( amenzi circulatie - de viteza toate ). La ce sa ma astept mai departe ?
@Qubik:
Puteti cere recalcularea alcoolemiei dar slabe sanse sa ajungeti de la 1,2 la 0,79.

Conform NCP determinarea concentratiei de alcool in sange relevanta pentru retinerea infractiunii prevazute la art.336 se face in momentul prelevarii probelor biologice, fara posibilitatea unei recalculari ulterioare.
In aceasta noua forma de incriminare a faptei de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante s-au schimbat conditiile de incriminare in ceea ce priveste momentul la care este necesara existenta imbibatiei alcoolice in sangele conducatorului auto, pentru a se putea constata intrunirea elementului material al laturii obiective a infractiunii, fata de reglementarea anterioara, prevazuta de art. 87 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 din care se desprindea concluzia ca imbibatia alcoolica peste limita prevazuta de lege trebuia sa se gaseasca in sangele conducatorului auto la momentul conducerii autovehiculului, in timp ce noua reglementare prevede ca imbibatia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange trebuie sa existe la momentul prelevarii mostrelor biologice.
Cat despre interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, ICCJ a stabilit prin Decizia ICCJ 3/2014 ca "In aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala este cel dat de prima prelevare".

ART. 336 c.p.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.
Este normal ca dupa o luna de zile sa nu ajunga inca probele la politie? in conditiiile in care le.am platit a doua zi . am sunat politaiu care se ocupa de caz a zis ca saptamana asta ma suna sa ma audieze si ca se duce la procuror. da doar cu dosaru fara probe nu prea cred ca are cum sa se duca .
@ Patrascu - Multumesc pt precizari - sunt foarte utile.
Pana acum ar fi trebuit sa ajunga buletinul de analiza la politie - intrebati politistul care instrumenteaza dosarul. Dupa ce pleaca de la politie dosarul ajunge la parchet, acum sunt concedii, pe urma tre sa ajunga in instanta... dureaza.....
De curand am vazut o hotarare care s-a dat intr-un caz asemanator. Stiu ca jurisprudenta nu este un izvor de drept dar poate fi o sursa de inspiratie. Persoana vinovata nu mai avusese abateri asemanatoare si si-a recunoscut fapta in fata instantei de judecata. In sprijin a adus 3 caracterizari date de persoane cu prestigiu si astfel a primit 1 an cu amanare si 2 ani de incercare dupa care daca nu mai recidiveaza cazierul ramane curat. Consultati un avocat si poate aveti sanse.
Buna seara. Astazi am fost la politie si am recunoscut tot. In sange am avut 1.20 la prima proba si 1.00 . Este posibil sa se opreasca dosarul la procuror?adica sa imi dea el amenda sau ceva sa nu mai trebuiasca sa merg la tribunal.Politistul mi-a zis ca o sa ma cheme si saptamana viitoare pentru un acoord de recunoastere. Nu prea am inteles ce inseamna ....

Alte discuții în legătură

Dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului elaorlea elaorlea Buna seara, Am si eu o intrebare....In data de 8.06.2014 am fost oprit de Politia rutiera pentru un control de rutina. Am fost depistat cu o alcoolemie de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - articole ncpc si ncp Mavryka Mavryka Va rog sa mi spuneti si mie ce este scris la art.483NCPP si ART 336NCP. Va multumesc (vezi toată discuția)
Alcoolemie la volan bebeto1999 bebeto1999 Buna Ziua. am si eu o problema , am fost prins pe drumurile publice conducand un autovehicul cu o lacolemie de 0,92 mg alcol pur in aer si am fost dus la ... (vezi toată discuția)