avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare pamant la Nana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare pamant la Nana

buna ziua

Bunica mea are acte pe 1 hectar pamant in comuna Nana , judetul Calarasi.
De foarte mult timp tot merge la primarie sa isi revendice pamantul dar cei de la primarie cauta motive sa o trimita la plimbare..ori ca nu au timp,ori ca a ars arhiva si nu mai stiu nimic de acel pamant...Am inteles de la dumneavoastra de pe forum ca trebuie sa faca o cerere de retrocedare pe care o depune la primarie primind un numar de inregistrare .
Ce trebuie sa contina acea cerere..?cum ar trebui facuta ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Asociatia Europrogress din România , Consultant credite si finantari 23:26, 20 Iulie 2014
Vedeti daca nu cumva a depus unchiul Dvs o astfel de cerere in timp util si ce raspuns a primit sau daca nu a primit raspuns macar un nr de inregistrare a cererii.Daca aveti acest act adresati-va si Dvs direct acelora care fac ancheta poate va lamuresc.Parerea mea.S-au scos de la naftalina o sumedenie de cazuri nerezolvate la timp si a caror termene au expirat si s-au gasit solutii de repunere pe rol asha ca poate se gaseste si in cazul Dvs.Succes!:)
Deocamdata se pare ca dreptul de proprietate in Romania are termen de garantie. Expira. :)) Probabil si calitatea de proprietate.

Ani de zile am lucrat in calitate de director de cancelarie al Institutiei Prefectului din Judetul Covasna si printre altele am avut ca sarcina urmarirea si solutionarea cererilor, sesizarilor si reclamatiilor depuse la institutie in legatura cu retrocedarea diferitelor suprafete de teren. Cazuri similare ca al Dvs au existat si exista cu sutele la nivel de tara. Citind insa cu mare atentie problema prezentata, din propria mea experienta va spun ca desi termenele de solicitare intradevar - asa cum v-au spus foarte corect toti juristii din forum - au expirat, totusi in baza relatarii Dvs cu titlul "NICIODATA NU ESTE PREA TARZIU" eu, citind si printre randurile scrisorii transmise, pot sa va dau dreptate cu conditia ca solutionarea acestui caz o veti incerca chiar Dvs. Cum este posibil? Prin reconstituire si investigatii, apeland la urmarirea pas cu pas al actiunilor intreprinse de catre unchiul hot de care ati pomenit.

Daca dansul a sustras actele bunicii pentru a incerca recuperarea terenului consider ca acest act s-a finalizat cu depunerea unei cereri de retrocedare, de catre unchiul incriminat, chiar in termenele legal prevazute. El nu putea sa faca altfel decat sa depuna cererea la Comisia locala de retrocedare(ori in numele lui, ori in numele bunicii) in conformitate cu prevederile legale in vigoare la data respectiva. Aceasta cerere trebuia sa fie inregistrata la Comisia locala, deci s-ar putea sa nu fie pierduta orice speranta pentru recuperare. Daca sunteti certati cumva cu unchiul respectiv, trebuie sa va inpacati si sa aflati de la el, daca a depus cerere in timpul incercarii rezolvarii retrocedarii. Daca inpacarea nu este posibila gasiti un "prieten sub acoperiere" care va afla secretul unchiului.

Daca cererea a fost depusa de unchiul in cauza si inregistrata la primarie, aveti posibilitatea legala sa continuati solicitarea, prin revenire, facand trimitere la numarul si data documentului respectiv, pe numele celui care apare in cerere ca proprietar (unchiul sau bunica), daca intre timp acesta nu a primit cumva pamantul inapoi. Daca terenul a fost restituit unchiului si Dvs nu ati stiut, in continuare aveti posibilitatea sa rezolvati situatia cu el, ca intre rude, pe cale amiabila sau sa-l dati in judecata pe unchiul care a sustras actele si le a folosit pe nedrept in interes personal.

Daca aveti un pic de noroc, poate veti avea dreptate in privinta afirmarii Dvs, cum ca niciodata nu este prea tarziu. Succes.
multumesc pentru raspunsuri
dsmihalea a scris:

Bunica mea are acte pe 1 hectar pamant in comuna Nana , judetul Calarasi.

Dr. Fõcze I. Iuliu a scris:

Daca cererea a fost depusa de unchiul in cauza si inregistrata la primarie, aveti posibilitatea legala sa continuati solicitarea, prin revenire, facand trimitere la numarul si data documentului respectiv, pe numele celui care apare in cerere ca proprietar (unchiul sau bunica), daca intre timp acesta nu a primit cumva pamantul inapoi. Daca terenul a fost restituit unchiului si Dvs nu ati stiut, in continuare aveti posibilitatea sa rezolvati situatia cu el, ca intre rude, pe cale amiabila sau sa-l dati in judecata pe unchiul care a sustras actele si le a folosit pe nedrept in interes personal.

Conform Legii nr. 165/2013, intr-adevar, se face o delimitare intre persoana care se considera indreptatita sa fie despagubita, si anume persoana care a formulat si a depus, in termen legal, la entitatile investite de lege, cererea si, pe de alta parte, persoana indreptatita, si anume persoana careia i-a fost recunoscut dreptul la restituire in natura sau, dupa caz, la masuri reparatorii.
Terenul nu avea cum sa fie restituit unchiului daca bunica este cea care are acte pe pamant (presupun ca pe propriul nume); prin urmare, unchiul nu avea cum sa fie despagubit pt. un teren care nu-i apartine!
Este ca si cum cineva mi-ar lua contractul de proprietate a casei, care este pe numele meu, si ar incerca s-o tranzactioneze :O! Bineinteles ca actul i-ar fi inutil...

Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
Birou de mediator Mihaela-Corina Bucur, Mediator

Alte discuții în legătură

Punere in posesie abuziva! ChirculescuIon-Mugurel ChirculescuIon-Mugurel Buna ziua!Va rog a ma ajuta sa gasesc un raspuns la o problema ce ma framanta de mai mult timp.Este vorba de 1ha de padure cu care abuziv cred eu,unchiul ... (vezi toată discuția)
Legea lupu privind retrocedarea padurilor larisa4y larisa4y In urma succesiunii facute la notariat .am devenit proprietara a 58 ari padure. Mentionez ca tatal meu a avut titlu de proprietate a acestui ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la parinti paris50paris paris50paris Buna ziua va rog un sfat detin un certificat de mostenitor pt. casa de la parinti cu acest C.M se poate depune la carte funciara ptr.o informatie ptr.a ... (vezi toată discuția)