Buna ziua,
Vreau sa va descriu pe scurt cazul vecinului meu care este un adolescnet de 23 de ani, ai carui parinti sunt ambii decedati.
Vecinul meu a primit luna trecuta de la finante o instiintare prin care i se transmite faptul ca in calitate de unic mostenitor al tatalui sau datoreaza suma de 23.000 RON reprezentant citez "venituri din despaguburi".
S-a adresat celor de la finante care i-au spun ca e vorba despre o amenda pe care tatal sau a acumulat-o pe firma (SRL) pe care a detinut-o si contravloarea acelei amenzi trebuie sa o achite el acum....la intelegere in rate, sau cum va putea (cate 5 milioane asa pe rand pana ajunge la 230).
Verificand firma pe ministerul finantelor am constat ca aceasta a fost radiata inainte de moartea tatalui sau, respectiv in certificatul de succesiune nu apare absolut nimic legat de aceea firma.
Intrebarea mea este: considerati ca acest copil ar putea avea castig de cauza daca ar actiona in instanta administratia finatelor ? (asta asa la o prima vedere si din putinele date pe care le-am furnizat aici pe forum). Adica merita sa il ajut si sa il impulsionez sa mearga la un avocat si ulterior in instanta cu acest caz....pentru ca banii sunt la el o problema si nu as vrea sa ii iroseasca ?
In principiu intr-un SRL raspunzi in limita capitalului social - asta daca nu sunt probleme de natura penala, furturi, ... chiar si despagubirile daca nu au fost produse personal de tatal dumneavoastra. De la finante aflati exect de ce si apoi discutati mai departe. Daca o firma e radiata si inchisa nu vad cum ar putea sa mai ceara ceva?! Daca aveti in proprietate apartament sau masina si au castig (in caz de proces sau executie) atunci va pot executa. Daca nu aveti nimic nu-i mai bagati in seama.
De regula, in momentul acceptarii succesiuni, se preia tot: activ si pasiv.
Tot de regula, ANAF nu lasa 4 ani sa treaca pentru a recupera bani ( mai ales pe aceasta foame si seceta la bugetul de stat).
Este bine sa contactati un avocat pentru ca impreuna cu acesta sa elucidati de unde si de ce a aparut aceasta amenda, care in cea mai mare parte poate fi formata din amenda propiuzisa plus penalizari de intarziere la plata, plus dobanda aferenta. Succes.
Daca firma era radiata inainte de decesul tatalui, e un abuz al finantelor care incearca sa-si acopere pasivitatea.Contestatia la executare si la titlu e solutia insa trebuie exercitata in terenul de 15 zile de la primirea actelor de executare.