avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... parte civila in proces penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

parte civila in proces penal

Buna ziua.Eu am facut plingere la parchet intr-un dosar penal ,parchetul a dat începerea urmaririi penale,... deci parchetul este petent; faptuitorul este intimat iar eu pot sa intru ca intervenient sau ca parte civila?Pot sa intru ca parte civila inainte de primul termen sau cum se procedeaza.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters295489 , utilizator 00:57, 22 Iulie 2014
De la inceput nu sa dat IUP procurorul ierarhic a dat IUP.
Cand spuneti ca Parchetul este petent va referiti la faptul ca dvs. nu sunteti parte din dosarul ajuns in instanta si astfel nu ati fost citata?
Asta va intreb si eu.Eu am facut plingere la procuratura ptr uz de acte false,procuratura a trimis dosarul la politie ptr cercetari,politia a cerut la procuratura NUP,procurorul de caz a dat NUP,am facut plingere la procurorul ierarhic care a dispus începerea urmaririi penale,iar la camera preliminara sa acceptat cererea,normal eu sint pertea vatamata in acest proces,atunci de ce scrie ca parchetul este petent,pot sa intru ca parte civila in acest proces,sau sint deja parte civila.Va multumesc
Acum am inteles, nu ati fost citata, deci nu sunteti parte in proces...este doar parchetul versus inculpatul. Este recomandat sa verificati si pe portalul instantelor de judecata care sunt partile si poate constantati ca sunteti parte, dar nu ati fost citata legal.

Pentru ca nu stiu sub imperiul carui cod a debutat cercetarea, desi daca pomeniti de camera preliminara este vorba de noul CPP (daca spuneti ca nu sunteti citata inseamna ca organele de judiciare nu au consemnat in procesul-verbal ca va constituiti parte civila al.2) va redau articolele de lege privind constituirea ca parte civila.

Art. 15 din vechiul Cod de procedura penala
Constituirea ca parte civilă
Persoana vătămată se poate constitui parte civilă în contra învinuitului sau inculpatului şi persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracţiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de parte vătămată în aceeaşi cauză.
Acţiunea civilă este scutită de taxa de timbru.



Art. 20 din Noul Codul de Procedura Penala, in vigoare din februarie 2014
Constituirea ca parte civilă
(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.
(2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.
(3) În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere.
(4) În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.
(5) Până la terminarea cercetării judecătoreşti, partea civilă poate:
a) îndrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă;
b) mări sau micşora întinderea pretenţiilor;
c) solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despăgubiri băneşti, dacă repararea în natură nu mai este posibilă.
(6) În cazul în care un număr mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civilă, acestea pot desemna o persoană care să le reprezinte interesele în cadrul procesului penal. În cazul în care părţile civile nu şi-au desemnat un reprezentant comun, pentru buna desfăşurare a procesului penal, procurorul sau instanţa de judecată poate desemna, prin ordonanţă, respectiv prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele. Încheierea sau ordonanţa va fi comunicată părţilor civile, care trebuie să încunoştinţeze procurorul sau instanţa în cazul în care refuză să fie reprezentaţi prin avocatul desemnat din oficiu. Toate actele de procedură comunicate reprezentantului sau de care reprezentantul a luat cunoştinţă sunt prezumate a fi cunoscute de către persoanele reprezentate.
(7) Dacă dreptul la repararea prejudiciului a fost transmis pe cale convenţională unei alte persoane, aceasta nu poate exercita acţiunea civilă în cadrul procesului penal. Dacă transmiterea acestui drept are loc după constituirea ca parte civilă, acţiunea civilă poate fi disjunsă.
(8) Acţiunea civilă care are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului şi părţii responsabile civilmente, exercitată la instanţa penală sau la instanţa civilă, este scutită de taxă de timbru.
Eu personal nu prea inteleg ce cauta dosarul la judecatorul de camera preliminara, se afla in procedura de camera preliminara, a fost trimis in judecata?

Alte discuții în legătură

Furtul calificat (art.229 ncp) Ola21 Ola21 Bună ma numesc florin acum vreo 2 ani o persoana mia furat un leptop și am primit de la judecătorie un plic ca dispune trimiterea în judecata în stare de ... (vezi toată discuția)
Modificare pretentii parte civila emil6702 emil6702 Buna seara! In cazul unei plangeri penale, pot modifica pretentiile, in calitate de parte civila? Daca da, care este procedura: modificarea/completarea ... (vezi toată discuția)
Cand se poate constitui parte civila? danaa1 danaa1 Am primit citatie de la instanta sa ma prezint la instanta, (camera preliminara), m-am prezentat si mi s-a dat un nou termen. Motivul a fost ca am facut ... (vezi toată discuția)