Buna ziua!
Am si eu o mare problema,de fapt nu eu,sotul meu.
El a primit de la parintii sai in anul 1995 o casa la tara prin act de vanzare cumparare,dar cu clauza de intretinere. Adica acolo scrie ca ei ii vand casa iar contravaloarea inseamna intretinerea lor pe timpul vietii si asigurarea inmormantarii. Nu scrie cam cat ar valora casa. Aceasta casa e a tatalui lui,mostenita de la parintii sai,adica bunicii sotului. Tatal sotului meu a decedat in 1998. Mentionez ca la data semnarii actului parintii sotului aveau domiciliul la alta adresa si sotul meu la fel. Acum 2 ani ne-am mutat si noi aici cu soacra mea,dar au inceput discutiile. Adica am adus imbunatatiri,am facut o baie,am tras apa curenta,am renovat 2 camere. Dupa ce s-a vazut cu casa facuta a inceput sa ne tot sicaneze. Pana la irma am ajuns la scandaluri si de 1 an stam in aceasi casa dar nu discutam cu ea. Factura la curent o plateste ea pt ca e pe numele ei si nu vrea sa ne-o arate macar. Problema e ca are accese de furie cand nu se mai intelege nimeni cu ea si arunca in noi cu tot ce apuca. Asta s-a intamplat acum 3 zile cand a venit acasa(sub influenta alcoolului) si a inceput un nou scandal si bineinteles sa arunce in noi cu pietre. Problema e ca aveam in brate copilul(are 1 an si 8 luni) si putea sa-l nimeresca pe el. Sotul meu a cam bruscat-o si vecinii au vazut. De fapt nu a dat in ea,doar tragea de ea sa o bage in curte sa nu mai urle pe drum. Dar ei o sa declare altceva. Am anuntat politia care a venit dupa mai bine de o ora si m-au amendat si pe mine ca de ce am sunat la ei,ca nu e asta treaba lor si ca sa o dam in judecata sau sa ne dea ea pe noi.
Cum putem sa o obligam sa-si faca un control psihiatric? Cred ca ceva are din moment ce vorbeste singura ca si cand ar fi cu cineva langa ea,se leagana,este violenta si e tot timpul obsedata ca sotul meu ii intinde fire electrice prin casa ca sa o omoare(asta mi se pare nebunie curata). Ce putem sa facem noi in situatia asta? Ea daca obtine un certificat medico-legal(si il obtine sigur ca are relatii) poate nu numai sa-i ia casa sotului ci si sa-l bage in inchisoare. Noi chiar nu avem nici un drept? Legea e de partea ei,dar ce putem noi sa facem?
De vreme ce aceea casa a fost primita de socrul dumneavoastra ca si mostenire dupa parintii saieste normal si legal ca el este proprietyarul, aceasta casa fiind un bun propriu al sau si nu un bun comun al socrilor dumneavoastra.
Cititi cu atentie clauzele contractului de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere incheiat in anul 1995, deoarece proprietar al casei era doar socrul.
Si totusi pe act apar amandoi. Iar ea se lauda peste tot ca va rezilia contractul si cand se vede cu casa a ei i-o va vinde fiicei si noi nu mai putem face nimic.Daca va castiga si va obtine casa se face succesiunea dupa moartea socrului?Sau ea ramane proprietara si se face succesiunea dupa moartea ei? Am impresia ca pe undeva s-a facut o greseala. Cred ca ar trebui sa facem rost de actl in baza caruia au vandut parintii lui casa.
Daca se rezilieaza contractul se poate face succesiunea cu privire la acea casa. Si cum era bun propriu al socrului decadat se va imparti astfel:1/4 revine soacrei (in calitate de sotie supravietuitoare), iar 3/4 se imparte intre copii.
Rozi, da' de unde atata bun propriu? E cumparata in timpul casatoriei, e comun toata ziua!
Si sa ajunga din comun propriu, bani si instante, ani de zile... cheltuieli.
Cred ca dv. ar trebui sa mergeti la notarul unde s-a incheiat actul de intretinere si sa-i cereti copii ale tuturor actelor din dosarul de instrainare.
Apoi le luati si mergeti frumusel la un avocat, ca e tare greu asa sa ne dam seama...
Nu stiti de ce e lumina pe numele ei, de ce n-a schimbat sotul contractul? Pai il intrebati pe sot: draga, ai schimbat contractul la electrica?
De ce e lumina pe numele ei, ca a fost cu contractul din timpul vietii sotului si cu certificatul lui de deces probabil...
Mergeti si vedeti, intrebati-va sotul, faceti rost de acte, vedeti daca aveti unde sa o tineti in alta parte sau daca aveti dv. unde pleca etc.
Aflati situatia de drept intai si apoi se poate discuta despre ce puteti face si ce nu...