avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire - obligatie de plata taxe pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire - obligatie de plata taxe pe proprietate

Am primit recent o cerere de plata a taxelor pe proprietate (un teren arabil) catre stat. Terenul respectiv, in acte, nu-mi apartine. Este al unei rude de-ale mele, al carei mostenitor legal sunt, alaturi de altii (adica nu sunt eu unicul mostenitor). Succesiunea respectiva nu a fost dezbatuta nici pana in ziua de azi, desi ruda respectiva a decedat acum vreo 12-13 ani. Eu am lucrat pentru doi ani acel teren, acum vreo 10 ani, insa nu am platit nicio taxa de proprietate pe el (cred ca nici nu se plateau pe atunci), dupa care m-am si mutat din acea localitate. Acum ce ar trebui sa fac, pentru a demonstra ca nu eu sunt proprietarul, si deci pentru a evita plata acelei sume de bani? Ar fi bine sa ma duc la notar si sa refuz mostenirea de la respectiva ruda, sau ma rog...partea care mi se cuvine? Sau e tardiv? Ce imi sugerati sa fac? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dydyana_Alexia27 , utilizator 09:03, 29 Iulie 2014
Si in instanta cum pot contesta? Ce probe ar trebui sa aduc in sustinerea cererii pe care o sa o fac?
Mai bine ați încerca să vindeți terenul respectiv având în vedere că sunteți singurul acceptant al moștenirii.
V-ar mai costa ceva pentru acte dar măcar beneficiați de ceva după urma acelui teren decât să-l lăsați de izbeliște statului.
Vorbiti cu ceilalti mostenitori.
Daca ramaneti unic mostenitor puteti vinde terenul.

In mod normal nu trebuia sa va vina pe numele dvs. obligatia de plata a impozitului.
Mergeti sa vorbiti cu cei care au emis decizia de impunere.
Copiii mei mostenesc dupa tatal lor decedat (noi eram divortati la data decesului lui) 10 ha de teren arabil.L-au dat de la inceput in arenda un arednas shmecher care le plateste arenda din 2 in doi ani.Impozitul il suporta insa ei.Din cate stiu eu daca terenul nu este lucrat timp de
2 sau 4 ani parca atunci se cheama ca nu-l doresti si ti-l ia statul.Daca v-au cerut impozit inseamna ca nu vi l-au luat inca.Sau ca au abrogat Ordonanta sau ce a fost ea.Stiu aceasta pentru ca imediat ce au aflat despre situatie,acum 3 ani copiii mei s-au dus la arendas sa vada situatia terenului.Vorbiti si cu ceilalti mostenitori poate-i intereseaza arendarea terenului mai ales daca este intr-o zona buna.Puteti face un contract de arendare doar pe un an sa vedeti cum merge.Apoi sa-l vindeti daca nu va convine.Daca-i convine vi-l cumpara chiar arendasul desi fac tumbe ca au pierderi realitatea este uneori alta.Consultati totusi si un avocat deoarece
succesiunea nu a fost facuta in termenul prevazut de lege.:)
Ai face cea mai mare greseala sa renunti la teren,....probabil ti se pare mare impozitul datorita faptului ca in toti acei ani nu a fost platit, dar poti solicita o esalonare la plata a acestuia. Vorbeste cu ceilalti mostenitori si daca renunta in favoarea ta la mostenire faceti succesiunea si insusesteti terenul. Valoarea terenurilor agricole a crecut foarte mult de anul trecut parca au explodat preturile, cel putin la momentul actual un hectar de arabil ajunge la 15.000 lei.Un teren, nu isi pierde valoarea, mai ales ca e productiv. Incearca si da-l in arenda la asociatie si in loc de produse solicita sa-ti dea bani.Gandeste tot timpul pentru viitor. Ar fi pacat sa renunti la un teren cand altii dau bani grei sa cumpere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de arenda bcpi.in bcpi.in Este valabil un contract de arenda incheiat de mostenitorii unui teren arabil extravilan in situatia in care succesiunea nu era dezbatuta(fac precizarea ca ... (vezi toată discuția)
Cum pot să încasez arenda restantă? eduard1212 eduard1212 Salutare, Bunica (din partea mamei) a decedat acum 14 ani, Terenul pe care l-a moștenit de la părinții ei (părinții bunicii), se află într-o altă ... (vezi toată discuția)
Arendarea unui teren marusca marusca Situatia este urmatoarea: sintem mai multi frati mostenitori ai unui teren detinut de tata. Unul dintre frati a incheiat un act sub semnatura privata cu o ... (vezi toată discuția)