avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie CIC pentru ambii parinti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie CIC pentru ambii parinti

Dragi colegi, dragi forumisti.
Expun spre dezbatere urmatoarea speta:
Sotul beneficiaza in prezent de indemnizatie CIC pt copilul nr.1 pana in luna septembrie 2009, in urma suspendarii CIC de catre mama in luna octombrie 2008, care s-a intors la serviciu.
Mama naste in luna ianuarie 2009 si indeplineste conditiile prevazute legal pentru acordarea indemnizatiei CIC pentru copilul nr 2.
Depune dosarul pentru indemnizatie, si primeste raspuns (verbal, deocamdata) ca nu pot ambii parinti sa beneficieze de indemnizatie CIC simultan, chiar daca e vorba de copii diferiti si fiecare indeplineste conditiile legale pentru acordarea acesteia.
Ce parere aveti? Care considerati ca sunt prevederile legale care interzic acest lucru?
Multumesc anticipat pentru pareri
Cel mai recent răspuns: marius2980 , utilizator 18:01, 19 Martie 2010
Buna ,
Teoretic ar fi ok
- fiecare dintre persoane au stagii de cotizare care indeplinesc conditiile de acordare a cic-ului
- e corect si ca mama sa isi intrerupa concediul la cerere si sa il reia atunci cand doreste in limita de timp admisa de lege
- e corect si ca tatal sa beneficieze de concediu de crestere copil daca mama nu beneficiaza
Dar , singura problema care se ridica e aceea a suspendarii contractului pentru o alta nastere , desi initial mai are dreptul mama la cic pentru primul copil . Abia aici ne putem lega de prevederile oug148.
Cred ca daca le va aproba al doilea dosar , se creaza un precedent deloc de neglijat.
Andreea
b]HRS a scris:

Sa divorteze , e mai simplu si rapid asa decat sa astepte raspunsul functionarilor :).

Apropo, o chema OUG privind "sustinerea familiei in vederea cresterii copilului", dar bag de seama ca i-ar sta mai bine titlul "pentru sustinerea divortului ...in vederea cresterii copilului".
HRS: Multumesc pentru opinie, insa tocmai aici e problema. Mi-e ca nu vor aproba, si ma bate un gand de contencios. Ce spuneti?
Acum zic ca imi e somn :sorry:
Teoretic e iar o minte inventiva, daca nu se gaseste o opreliste legislativa de care sa nu stim inca .
Pe de alta parte fac o stupida paralela intre indemnizatia de somaj - nu au voie doi soti sa stea acasa pe banii statului daca pana atunci au contribuit ca sa isi capete acest drept ?
off , ramane in discutie ..
Seara buna !
Noapte buna, multumesc! Dar "pentru de dimineata", ca sa continui rationamentul tau:
Pot sta sotii amandoi acasa in somaj daca amandoi au contribuit si indeplinesc si celelalte conditii, in mod individual pentru a beneficia de indemnizatie de somaj. La fel e si aici, ambii indeplinesc conditiile si ambii vor sa stea acasa in CIC, fiecare cu ingrijirea cate unui copilas
Edit: Se vede ca imi este somn si mie. Eu am inteles taman invers :)
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua. În situația, de a avea copii gemeni, se poate sa ... Vionutz Vionutz Bună ziua. În situația, de a avea copii gemeni, se poate sa beneficieze ambii părinți, de indemnizație pentru creșterea copilului? Tata să depună ... (vezi toată discuția)
Cic mama, tatal poate sa isi ia cic? Steluta.lucia Steluta.lucia Daca mama e in cic si, pana sa se implineasca doi ani, mama mai naste un copil, pt acesta al doilea, tatal poate lua cic? Astfel incat, pana implineste primul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)