În cazul dat, naşterea
primului copil a dat dreptul la indemnizaţie, drept care a fost exercitat legal de mamă. La opţiunea părinţilor, dreptul a fost transferat tatălui înainte de expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei. Rămâne de verificat dacă suspendarea plăţii indemnizaţiei către mamă s-a făcut pentru primirea stimulentului prevăzut de lege (articolul 3 din OUG 148/2005).
Naşterea celui de-al doilea copil dă un nou drept la indemnizaţie.
Aşadar, există temei pentru a solicita acordarea indemnizaţiei pentru cel de-al doilea copil, cu îndeplinirea condiţiilor legale.
ªi pentru că le-am menţionat, una dintre aceste condiţii (foarte bizară!) este:
Articolul 8
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, se acorda, la cerere, in baza urmatoarelor documente, dupa caz:
g) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana dintre cele prevazute la art. 5 alin. (2) nu beneficiaza de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
Este adevărat că această obligaţie este aberantă, dar cam aşa arată o lege care, chipurile, ar trebui să susţină familia şi să aşeze viaţa în România pe un făgaş normal.
Problema nu e simplă şi derivă (iarăşi) dintr-o reglementare defectuoasă, cu limbaj ambiguu, care nu acoperă cazuri concrete care puteau fi prevăzute.
Cred că merită să fie continuat demersul arătând, eventual, că acea declaraţie cerută de lege se referă la drepturile prevăzute pentru acelaşi copil. Mai precis, dacă un părinte primeşte indemnizaţia pentru primul copil, celălalt părinte declară pe propria răspundere că nu primeşte indemnizaţie
pentru acelaşi copil.
Ideea e să obţineţi în scris un punct de vedere oficial al primăriei privitor la refuzul acordării indemnizaţiei (vezi şi formularul special din anexele la normele metodologice). Acest document poate fi folosit în instanţa de contencios administrativ.
Referinţe:
1. OUG 148/2005 -
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
2. normele de aplicare ale ordonanţei -
[ link extern ]
3. anexele normelor metodologice -
[ link extern ]