avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie CIC pentru ambii parinti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie CIC pentru ambii parinti

Dragi colegi, dragi forumisti.
Expun spre dezbatere urmatoarea speta:
Sotul beneficiaza in prezent de indemnizatie CIC pt copilul nr.1 pana in luna septembrie 2009, in urma suspendarii CIC de catre mama in luna octombrie 2008, care s-a intors la serviciu.
Mama naste in luna ianuarie 2009 si indeplineste conditiile prevazute legal pentru acordarea indemnizatiei CIC pentru copilul nr 2.
Depune dosarul pentru indemnizatie, si primeste raspuns (verbal, deocamdata) ca nu pot ambii parinti sa beneficieze de indemnizatie CIC simultan, chiar daca e vorba de copii diferiti si fiecare indeplineste conditiile legale pentru acordarea acesteia.
Ce parere aveti? Care considerati ca sunt prevederile legale care interzic acest lucru?
Multumesc anticipat pentru pareri
Cel mai recent răspuns: marius2980 , utilizator 18:01, 19 Martie 2010
Foarte interesanta speta. Sunt foarte curioasa care va fi decizia finala, care cu siguranta poate crea un precedent interesant.

Am recitit si eu OUG 148 si normele de aplicare si intr-adevar, singurul articol care ar putea avea fundament pentru respingere este acesta citat de grace_r

grace_r a scris:

Desi am retineri sa intervin, nu mai sunt la zi cu aceasta indemnizatie, am gasit totusi in normele la OUG 148 urm art:
Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, (?) a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă o singură indemnizaţie.


Insa, mie mi se pare ca aici ne lovim de o alta chestiune si anume: Legiuitorul obliga cumva parintele care a stat cu primul copil nascut in conceduiu de crestere copil, sa stea si cu al doilea ? :O Cum ramane cu dreptul li libertatea fiecarui parinte de-a intra in concediu de crestere copil, atata timp cat indeplineste conditiile??:O
Poate eu ca mama nu-mi permit sa stau atat acasa si, dupa primul copil vreau si simt nevoia sa ma reintorc la serviciu si sa intre tatal in concediu pentru al doilea copil...
În cazul dat, naşterea primului copil a dat dreptul la indemnizaţie, drept care a fost exercitat legal de mamă. La opţiunea părinţilor, dreptul a fost transferat tatălui înainte de expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei. Rămâne de verificat dacă suspendarea plăţii indemnizaţiei către mamă s-a făcut pentru primirea stimulentului prevăzut de lege (articolul 3 din OUG 148/2005).

Naşterea celui de-al doilea copil dă un nou drept la indemnizaţie.
Aşadar, există temei pentru a solicita acordarea indemnizaţiei pentru cel de-al doilea copil, cu îndeplinirea condiţiilor legale.

ªi pentru că le-am menţionat, una dintre aceste condiţii (foarte bizară!) este:
Articolul 8
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, se acorda, la cerere, in baza urmatoarelor documente, dupa caz:
g) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana dintre cele prevazute la art. 5 alin. (2) nu beneficiaza de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;


Este adevărat că această obligaţie este aberantă, dar cam aşa arată o lege care, chipurile, ar trebui să susţină familia şi să aşeze viaţa în România pe un făgaş normal.
Problema nu e simplă şi derivă (iarăşi) dintr-o reglementare defectuoasă, cu limbaj ambiguu, care nu acoperă cazuri concrete care puteau fi prevăzute.

Cred că merită să fie continuat demersul arătând, eventual, că acea declaraţie cerută de lege se referă la drepturile prevăzute pentru acelaşi copil. Mai precis, dacă un părinte primeşte indemnizaţia pentru primul copil, celălalt părinte declară pe propria răspundere că nu primeşte indemnizaţie pentru acelaşi copil.

Ideea e să obţineţi în scris un punct de vedere oficial al primăriei privitor la refuzul acordării indemnizaţiei (vezi şi formularul special din anexele la normele metodologice). Acest document poate fi folosit în instanţa de contencios administrativ.

Referinţe:
1. OUG 148/2005 - www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
2. normele de aplicare ale ordonanţei - [ link extern ]
3. anexele normelor metodologice - [ link extern ]
Multumesc tuturor care si-au exprimat opinia pana acum.
a_k: Nu, mama nu a beneficiat de stimulent.
Si ca sa satisfac curiozitatea colegilor care afirmau ca divortul ar fi o solutie, ei bine, ghiciti ce au raspuns cei de la prestatii sociale ( de la biroul juridic) la aceasta intrebare pusa de tata: "Nu, nici daca divortati nu aveti dreptul la doua indemnizatii" :).
edit: Noroc ca a pus domnul "a_k" link catre anexele cu deciziile. Va rog sa observati:
care ar fi fost temeiul la care s-ar fi incadrat
a) Mama - pentru a-i respinge dreptul la indemnizatie pentru copilul 2
b) Tatal - pentru a-i inceta indemnizatia de crestere pentru copilul 1??
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
pakos, utilizator
"Nu, nici daca divortati nu aveti dreptul la doua indemnizatii" .


:)) Da, e corect pentru ca aceste drepturi intradevar tin cont doar de statutul de parinte, nu de existenta familiei oficiale (desi e pentru sustinerea familiei ). Daca locuiesc impreuna chiar necasatoriti, poate primi oricare dintre ei, nu?

M-ama mai uitat odata pe art citat mai devreme, adica pe

Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, (?) a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Mi se pare mie sau tatal nu intra in aplicarea acestui articol??
Pentru ca tatal nu naste :stunned: si nu se regaseste in situatiile enumerate apoi..
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Iintr-adevar grace, e foarte simpatic legiuitorul :). Dar:
Iata ce am gasit in OUG 148/2005:
Art. 5. - (1) De indemnizaţia şi stimulentul prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază, opţional, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului.
Art. 6. - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, precum şi stimulentul prevăzut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2), după data de 1 ianuarie 2006.
(2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 naşteri şi naşterea survenită până la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situaţia în care solicitanţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora după data de 1 ianuarie 2006.
(3) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
(4) În cazurile prevăzute la alin. (3) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.
Ce spuneti despre acest ultim alineat, (4)? Reiese de aici interdictia expresa a acordarii indemnizatiei pentru tata si mama pentru copii diferiti? sau se refera doar la aceeasi persoana, indreptatita?
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua. În situația, de a avea copii gemeni, se poate sa ... Vionutz Vionutz Bună ziua. În situația, de a avea copii gemeni, se poate sa beneficieze ambii părinți, de indemnizație pentru creșterea copilului? Tata să depună ... (vezi toată discuția)
Cic mama, tatal poate sa isi ia cic? Steluta.lucia Steluta.lucia Daca mama e in cic si, pana sa se implineasca doi ani, mama mai naste un copil, pt acesta al doilea, tatal poate lua cic? Astfel incat, pana implineste primul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)