Buna ziua,
Stau intr-un bloc tip vila cu 6 apartamente. De 3 ani s-au repatriat vecinii din Spania si de atunci nu mai e liniste in comunitate. Au inceput sa faca numeroase reclamatii celorlalti locatari precum si numeroase certuri pe diferite motive.
De exemplu eu am fost reclamat de multe ori la Politie ca am adresat injurii, la Primarie ca nu am mutatia facuta desi eu aveam domiciliul in acelasi oras la o distanta de 150 de metri, la Inspectoratul de Stat in Constructii ca am modificari in apartament. Au montat camere de supraveghere audio-video pe scara blocului fara acordul meu si al celorlalti 4 colocatari.
Dupa toate acestea inevitabilul s-a produs si intr-o seara de Duminica pe la ora 20 "bunul meu vecin" mi-a batut la usa sa-mi reclame un incident fara importanta. Eu nervos i-am adresat injurii si amenintari si se pare ca acesta era pregatit de asa ceva si m-a inregistrat audio cu telefonul mobil.
Evident ca a doua zi a depus plangere la Politie si acum am in derulare un dosar Penal.
Aceasta inregistrare este admisa ca proba in instanta? Cei de la politie mi-au spus ca este vocea mea si ca au analizat probele in laborator. Cum analizezi o inregistrare in laborator fara a-mi lua o inregistrare audio?
Ce se poate intampla mai departe? Ce masuri poate lua Procurorul?
Va multumesc!
Premedietarea este irelevanta daca infractiunea s-a comis.
Provocarea se apreciaza de la caz la caz.
In general este interzisa provocarea prin agentii statali pentru a se comite infractiuni.
Spre exemplu, daca un individ il scuipa pe altul si acesta din urma il loveste va fi retinuta scuza provocarii dar nu va fi inlaturata raspunderea penala pentru agresiunea savarsita.
Fiecare caz are particularitatile sale...si necesita discutii aprofundate in functie de cel mai mic element existent care se poate dovedi sau nu in functie de circumstantele concrete ale cazului.
In speta, depinde in mod esential in ce a constat amenintarea si de circumstantele concrete in care a avut loc dar premeditarea inregistrarii nu inlatura raspunderea penala daca fapta comisa intruneste elementele constitutive ale infractiunii de amenintare.
Amplasarea de camere de supraveghere fara acordul scris al celorlalti locatari este strict interzisa de lege, in caz ca nu exista una dministrator de bloc si nu au fost indeplinite de acesta toate acetele necesare ptr asa ceva. Pe aceasta speta puteti sa ii faceti si d-voastra reclamatie ptr. spionaj, daca a pus-o pur si simplu ca asa vrea el. Daca aceasta camera filmeaza interiorul blocului inseamna ca a filmat si cand vine el la d-voastra cu chef de scandal. faceti reclamatie si cereti dovada video de pe sistemul lui de supreaveghere. Sistemele noi, de obicei, au arhiva de la 1-2 sapt la 1 luna, depinde de spatiul de stocare.
Telefonul trebuie sa fie autorizat si admis ca aparat omologat de inregistrare audio-video de catre institutiile abilitate( la fel cum sunt si camerele de pe masinile de Politie, sunt autorizate de catre institutiile abilitate si de aceea se iau ca si probe => amenzi)
Procurorul trebuie sa aiva dovezi concrete ca sa trimita mai departe in judecata, iar daca d-voastra nu va luat o proba de voce si sa faca niste analize,care nu se fac un un casetofon... Depinde si d-voastra ce ati spus, ca daca ati spus ca te tai, te omor, te fac bucati si pe nevasta-ta si etc. atunci e altcumva situatia, nu foarte grava, dar ati atentat la integritatea corporala si la dreptul la viata.
Nu ati incercat sa discutati si cu ceilalti colocatari si sa faceti o plangere toti 5( ma rog 10 sau cati sunteti)? Nu cred ca vor mai trata cei la de Politie cu "frectie la picior de lemn" cand primesc o reclamatie ptr multe lucurui de la 5,7,10,15 persoane contra unei singure.
In inregistare il injur de neam si familie pe "romaneste" fara sa dau nume ca eram plin de nervi, iar ca amenintare i-am zis ca il bat, fara sa zic ceva de omor sau ca il tai.
Politia mi-a fluturat in fata un CD pe care, spun ei, se afla vocea mea dupa ce au analizat inregistrarile la Laborator. Aceasta fara a-mi lua probe de voce.
In inregistrare nu apar niciun fel de nume pronuntate de mine, de aceea eu in declaratie am scris ca o injuram pe viitoarea sotie si aceasta la randul ei a recunoscut acest lucru la politie in declaratie.
Credeti ca procurorul poate sa dea "Neinceperea urmaririi penale" sau e cazul sa imi caut un avocat?
In cazul in care dosarul trece mai departe, ce pasi urmeaza? Judecata, daune?
In eventualitatea unui proces, vecinii de pe scara mi-au zis ca sunt cu mine.
Avocat puteti avea oricand si ar putea fi indicat sa aveti inca de acum.
Nu am inteles care este infractiunea de amenintare daca i-ati spus ca il bateti daca mai vine la usa.
Nu imi pare ceva grav deoarece daca el nu venea sa va deranjeze nu il amenintati.
Avocatul se poate lamuri mai bine care este de fapt problema dupa ce cere dosarul sa il studieze si cere lamuriri de la politist.
Avocatul poate face si un memoriu si poate cere sa fiti reaudiat.
Depinde insa cum va considera dupa ce va intelege care este problema concreta.
Cd-uri va flutur si eu in fara cate vrei,am vreo 300 (este o gluma) Daca viitoarea sotie a declarat ca ea era persoana caruia i se adresau injuriile nu prea vad cu ce sa se agate procurorul, cel mai probabil veti primi NUP. Dar puteti sa ii faceti o plangere penala f frumoasa ptr hartuire, spionaj, pe buna dreptate, ptr. camera instalata pe casa scarii fara acordul nimanui si se pedepseste penal.
ART. 206
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 208
Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
In cazul unei plangeri/denunt cu privire la o fapta cunoscand ca aceasta este nereala, se poate depune plangere pentru:
ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.
Amenintare
bialuca1978
Ieri vecinul meu m-a injurat, jignit si amenintat telefonic
Am inregistrat convorbirea pentru ca nu este prima data cand se intampla
L-am informat ca este ... (vezi toată discuția)