a_k a scris:
Aducerea în discuţie a ideii de literă şi spirit al legii e [...] mult prea vaga si interpretabila. Prefer [...] să evit şi apelul la norme generice precum cele din Constituţie. M-aş rezuma la spaţiul mai concret al textelor legale specifice.
[...] să nu ne pierdem în detalii de genul diferenţelor (subtile) între consultanţa de management şi cea juridică.
[...]
Ca să conchid, în opinia mea:
- distincţia avocat-consilier juridic este extrem de criticabilă, la acest fapt proasta calitate juridică a textelor Legii 514/2003 şi Legii 51/1995 aducând importante contribuţii;
- aşa-zisele "profesii liberale" cu formele lor paralele (ex. "societate civilă profesională cu răspundere limitată"!?) se desfăşoară după regulile comerţului obişnuit: cerere şi ofertă, clientelă, vad, concurenţă etc. astfel că a crea şi susţine artificial distincţii faţă de restul practicanţilor comerţului, numai de dragul afirmării ostentative a unui închipuit prestigiu al profesiei, mi se pare o idee foarte greşită;
- în ciuda restricţiilor impuse de lege şi opoziţiei uneori vehemente a avocaţilor, societăţile comerciale de consultanţă juridică există şi, cu puţin efort creativ, pot exista.
Suntem juristi si e normal ca, atuci cand nu ne convine, sa ocolim anumite idei.
Insa, din pacate, tu ba vrei sa nu fii generic, ba nu vrei sa intri in detalii.
Or, asta arata o evitare a oricarei idei care nu iti convine si poate arata, daca am fi intr-o instanta, o lipsa de argumente.
Spiritul legii o fi vag pentru unii, dar e destul de clar in caz de evaziune fiscala, de exemplu. Ca si in alte cazuri, spiritul legii se aplica in concret, asa cum eu am desfacut acte juridice pe cauze ilegale (scopul lor nu corespundea cu cel al legii), asa si un procuror acuza de practicarea fara drept a unei meserii.
Ca e greu sa discutam despre el, ca e nevoie de cunostinte adanci, sunt de acord ca poate deveni mult prea tehnic.
Dar... am aratat intrebari concrete, am vazut ca vrei discutie in concret... ce sa scrie in fisa postului lui nenea consilier-avocat? Cat e de avantajos, baneste? Etc.
Practic si concret.
Cat despre avocatii in house... :D Diferenta dintre un consilier sau chiar angajarea unui avocat propriu... e mare, din punct de vedere al bazei de date, asistentei si calitatii lucrarilor avocatului in cauza.
El foloseste resursele societatii de avocati din care provine, societatea uneori raspunde pentru lucrarile sale, acorda asistenta avocatului in chestiuni care il depasesc, garanteaza mai mult decat material pentru calitatea actelor indeplinite de el. E mare diferenta si, desi cel ce isi ia in astfel de avocat de la o societate mare plateste mai mult decat daca si-ar angaja consilierul sau avocatul propriu, diferenta calitativa de servicii e mare.
In plus, pentru anumite tranzactii sau etape de dezvoltare, societatea poate delega un alt avocat, temporar, specializat in alt domeniu, sa-l inlocuiasca pe acela. E ca si cum ai avea 2 in 1... B-)
Sunt de acord ca sunt prost reglementate ca profesii, ca pot exista astefl de societati cum nici hotii n-au disparut... insa nu ii face sa functioneze legal.
Daca m-ar convinge cineva ca functioneaza, practic, concret... legal, i-as felicita! Ca sunt atat de proaste legile, ca merita si avocatii si consilierii o astfel de lectie! :">
Dar de aici pana la a refuza discutarea unor idei juridice pe motiv ca unele sunt prea generice, altele prea amanuntite si altele sunt evitate total... e cale lunga!