avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Societate de consultanta juridica
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Societate de consultanta juridica

În urma unei discuţii legate de regimul profesiei de consilier juridic www.avocatnet.ro/content/for...
v-aş cere un punct de vedere în privinţa unui subiect oarecum adiacent celui discutat acolo.

NOTÃ: ţin neapărat să clarific de la bun început faptul că discut ideea în sine, nu aplicabilitatea ei concretă. E foarte probabil ca această idee să nu fie deloc bună şi să se dovedească uşor demontabilă prin examinarea legii relevante. Este discutarea unui "edge case" pentru a stresa designul legii folosind parametri extremi - un simplu exerciţiu de dezbatere pe o temă juridică şi nu un sfat de afaceri sau o invitaţie la încălcarea legii (suntem totuşi pe un forum de discuţii juridice, nu de consultanţă încordată bazată exclusiv pe cazuri concrete).

Bun, ajunge cu introducerea. Problema pe care o supun discuţiei:
- jurisprudenţa a considerat că societăţile "profesionale" de consultanţă juridică prevăzute de statutul profesiei de consilier juridic contravin atât Legii 514/2003 (adăugând nepermis la formele de exercitare a profesiei), cât şi Legii 51/1995 (permiţând, în fapt, practicarea avocaturii fără a fi avocat); şi de această dată "sistemul" şi-a dovedit lipsurile şi instabilitatea permiţând ca societăţi comerciale înfiinţate conform procedurii legale admise la acea dată, în care s-a investit material şi intelectual, să fie desfiinţate sau obligate să-şi schimbe obiectul de activitate prin hotărâri judecătoreşti;

- conform legii, profesia de consilier juridic (atât de necesară şi distinctă de cea de avocat, în viziunea "legiuitorului") nu poate fi exercitată decât în două forme: ca funcţionar public (raporturi de serviciu etc. etc.) sau ca salariat (raporturi de muncă etc. etc.).

Cât de valabilă ar fi următoarea abordare pentru evitarea restricţiilor pentru practicarea profesiei de consilier juridic într-un mod similar celui fatidic stabilit de statut?

- o societate comercială cu un obiect principal de activitate oarecare (de pildă, "6910 Activităţi juridice" sau "7022 Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management") şi cu diverse obiecte secundare de activitate (de pildă, "8299 Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.", "9609 Alte activităţi de servicii n.c.a.") - probabil, se pot găsi şi obiecte de activitate mai interesante;

- societatea angajează un număr mic de consilieri juridici (ex. 2-4) - nimic ilegal până aici; fiecare angajator îşi estimează nevoile de personal conform afacerii sale; nu e de căderea nimănui să facă aprecieri privind opţiunile şi oportunităţile avute în vedere;

- în temeiul dispoziţiilor Codului muncii, aplicabile, nu-i aşa, şi consilierilor juridici salariaţi, angajatorul are dreptul de a detaşa salariaţii consilieri juridici la un alt angajator "pentru executarea unor lucrări în interesul acestuia". Avantajul procedeului ar sta în flexibilitatea relaţiei între ceea ce este în fapt un furnizor de consultanţă juridică şi beneficiar - e o simplă chestiune de negociere comercială a prestării unui serviciu.

Ce părere aveţi? (vă rog să vă detaşaţi de abordarea încrâncenată a subiectului şi să-l priviţi ca pe un simplu schimb de opinii şi idei, nu de aprecieri asupra persoanei; nu cer neapărat o conduită oxfordiană în dezbatere, deşi aceasta n-ar strica deloc)
Ok, vad ca numai eu am intalnit asfel de societati? :O
Nu se dispensau efectiv de el, societatile la care am vazut practica asta angajau doua feluri de avocati: interni si... pentru unele SRL-cliente.
Unii erau trimisi din ziua 1 la SRLul pentru care erau angajati, altii erau "antrenati" un pic...
Dupa caz, dupa avocat, dupa ce cerea SRLul, dupa comisionul incasat de soc de av...
Eu m-am angajat pentru un astfel de job, dar descrierea si ruptura completa de societate nu m-au atras, dupa interviu... asa incat, pentru ca eram genuri asemanatoare, avocata m-a pastrat in societatea de avocati si a angajat pe altcineva pentru jobul ala.
Erau luni de zile ca nu vedeai avocatii care lucrau in house pentru SRLuri, dar erau putini, societatea nu facea o afacere din asta.
Ulterior, am mai gasit cateva cazuri, atat de avocati care lucrau in SRL astfel, cat si societati care contractau astfel de colaboratori.
Societatea primea un comision pentru indrumarea avocatului in house... Deci lua niste banuti ca mai raspundea telefonic la o nelamurire a acestuia si ca-i punea la dispozitie niste modele mai lucrate de acte juridice.

Juristconsult, faptul ca nu vad cu ochi buni angajarea procurorului pe baza de comision (de exemplu) din pagubele recuperate din infractiuni, nu inseamna ca detest profesia de procuror. :(
Sa nu confundam cele doua situatii, aceea ca nu sunt de acord cu acei consilieri care eludeaza legea cu cealalta total diferita, anume ca sunt consilieri juridici foarte bine pregatiti, care isi practica meseria cu deontologic si legal. Dealtfel, nu sunt de acord nici cu avocatii care eludeaza legea... si cu niciun om care face asta, dealtfel.
Nu am niciun pic de dispret fata de consilieri. Am incercat si eu meseria si nu ca un compromis, ma descurc poate mai greu cu subordonarea in sensul inteles de multi patroni.
Asa incat, am tot respectul pentru faptul ca unii consilieri juridici chiar suporta mai mult stres decat mine, suporta mai multe reguli etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societatile comerciale si dreptul Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate crea o societate comerciala avand ca obiect de activitate, o activitate in domeniul dreptului sau cat mai apropiat de acesta?? (vezi toată discuția)
Consultatii juridice prin firme de consultanta ContSters120042 ContSters120042 Cum am promis, va ascult, domnul coleg. Ca sa lamurim si cititorimea, dansul colegul enumera printre prestatorii de servicii legale cabinetele de avocatura, ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic- cim? cristina_vilceanu cristina_vilceanu Buna ziua! Sunt consilier juridic dar am inceput o colaborare cu un cabinet de avocatura si v-as ruga sa-mi dati o solutie pentru a-mi putea desfasura ... (vezi toată discuția)