avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Societate de consultanta juridica
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Societate de consultanta juridica

În urma unei discuţii legate de regimul profesiei de consilier juridic www.avocatnet.ro/content/for...
v-aş cere un punct de vedere în privinţa unui subiect oarecum adiacent celui discutat acolo.

NOTÃ: ţin neapărat să clarific de la bun început faptul că discut ideea în sine, nu aplicabilitatea ei concretă. E foarte probabil ca această idee să nu fie deloc bună şi să se dovedească uşor demontabilă prin examinarea legii relevante. Este discutarea unui "edge case" pentru a stresa designul legii folosind parametri extremi - un simplu exerciţiu de dezbatere pe o temă juridică şi nu un sfat de afaceri sau o invitaţie la încălcarea legii (suntem totuşi pe un forum de discuţii juridice, nu de consultanţă încordată bazată exclusiv pe cazuri concrete).

Bun, ajunge cu introducerea. Problema pe care o supun discuţiei:
- jurisprudenţa a considerat că societăţile "profesionale" de consultanţă juridică prevăzute de statutul profesiei de consilier juridic contravin atât Legii 514/2003 (adăugând nepermis la formele de exercitare a profesiei), cât şi Legii 51/1995 (permiţând, în fapt, practicarea avocaturii fără a fi avocat); şi de această dată "sistemul" şi-a dovedit lipsurile şi instabilitatea permiţând ca societăţi comerciale înfiinţate conform procedurii legale admise la acea dată, în care s-a investit material şi intelectual, să fie desfiinţate sau obligate să-şi schimbe obiectul de activitate prin hotărâri judecătoreşti;

- conform legii, profesia de consilier juridic (atât de necesară şi distinctă de cea de avocat, în viziunea "legiuitorului") nu poate fi exercitată decât în două forme: ca funcţionar public (raporturi de serviciu etc. etc.) sau ca salariat (raporturi de muncă etc. etc.).

Cât de valabilă ar fi următoarea abordare pentru evitarea restricţiilor pentru practicarea profesiei de consilier juridic într-un mod similar celui fatidic stabilit de statut?

- o societate comercială cu un obiect principal de activitate oarecare (de pildă, "6910 Activităţi juridice" sau "7022 Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management") şi cu diverse obiecte secundare de activitate (de pildă, "8299 Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.", "9609 Alte activităţi de servicii n.c.a.") - probabil, se pot găsi şi obiecte de activitate mai interesante;

- societatea angajează un număr mic de consilieri juridici (ex. 2-4) - nimic ilegal până aici; fiecare angajator îşi estimează nevoile de personal conform afacerii sale; nu e de căderea nimănui să facă aprecieri privind opţiunile şi oportunităţile avute în vedere;

- în temeiul dispoziţiilor Codului muncii, aplicabile, nu-i aşa, şi consilierilor juridici salariaţi, angajatorul are dreptul de a detaşa salariaţii consilieri juridici la un alt angajator "pentru executarea unor lucrări în interesul acestuia". Avantajul procedeului ar sta în flexibilitatea relaţiei între ceea ce este în fapt un furnizor de consultanţă juridică şi beneficiar - e o simplă chestiune de negociere comercială a prestării unui serviciu.

Ce părere aveţi? (vă rog să vă detaşaţi de abordarea încrâncenată a subiectului şi să-l priviţi ca pe un simplu schimb de opinii şi idei, nu de aprecieri asupra persoanei; nu cer neapărat o conduită oxfordiană în dezbatere, deşi aceasta n-ar strica deloc)
Încep să cred că înţelegem lucruri uşor diferite prin "spiritul legii" (exact motivul pentru care doream să evit în discuţie apelul la această noţiune). Putem filozofa asupra ideilor de spirit al legii, scop al legii, simulaţie etc. - ar fi interesant, dar complet nepractic, mai ales în scris.

Am propus evitarea unora dintre ideile pe care le-aţi înşiruit (ex. încălcarea spiritului legii, interpretarea unei activităţi conform codului CAEN) nu pentru că, avocăţeşte, le-aş fi considerat puncte forte ale unui adversar şi mi-ar fi convenit să le evit. Am făcut-o pentru că le consider nerelevante în discuţie, astfel încât chiar dacă am ajunge la un acord asupra acestora nu am găsi şi un răspuns temeinic pentru problema discutată (defectele "sistemului" permit eludarea lui prin posibilitatea înfiinţării unei societăţi comerciale al cărei obiect concret de activitate să fie consultanţa juridică).

Nu vreau să creez aparenţe greşite: nu am fost niciodată într-o instanţă, nici ca participant, nici ca spectator. S-ar putea să am o reprezentare complet greşită a lucrurilor care "ţin" în faţa unei instanţe. Cred, însă, că este improbabilă câştigarea unui proces prin argumente vagi de genul apelului la spiritul legii. ªi-atunci unde este mai degrabă lipsa de argumente? Acolo unde eviţi ideile care-i convin interlocutorului sau acolo unde argumentele se bazează pe noţiuni vagi şi pe interpretări personale?

Discuţia practică pe care o propuneţi se bazează pe un model fix de desfăşurare a afacerii şi pe prezumţii despre "calitatea serviciilor" etc. cu care nu sunt şi de acord. Ce pot comenta? Dacă e un model viabil pe piaţă? Dacă el conferă avantaje clienţilor? Dacă ar fi oportun? Probabil. Nu era însă acesta obiectul discuţiei.

Chiar nu vreau să conving pe nimeni de nimic, aşa că dacă aşteptaţi argumente convingătoare veţi avea o mică deziluzie. Îmi doresc o discuţie decentă, cu fruntea descreţită despre un subiect care poate fi sensibil. Rostul? Începe să fie din ce în ce mai estompat. Probabil era acela de a releva probleme cărora actuala lege lata le îngăduie o liniştită existenţă de ani buni. Mai ales că acestea priveau atât de prestigioasa şi onorabila profesie juridică.

Până la urmă aş putea reduce întreaga discuţie la câteva probleme esenţiale pe care legislaţia actuală le tratează neglijent şi nepragmatic:
- am importat forme dar nu le-am dat şi un fond (neviciat) şi ne complăcem în dezordinea rezultată - acolo unde există distincţia avocat-consilier juridic, există şi criterii ceva mai clare de diferenţiere; bunăoară, un barrister este prin excelenţă un avocat pledant, pe când un solicitor este un consilier; noi am preluat un ghiveci de idei şi le-am închegat într-un dezastru juridic şi practic;
- acolo unde legea este defectă şi nu poate preciza clar mai întâi prin litera sa ceea ce a intenţionat "legiuitorul", invocarea spiritului legii (altfel, o simplă figură de stil) nu-i va corecta carenţele, oricât de bine-intenţionaţi am fi;
- în particular, restricţiile impuse profesiei de consilier juridic sunt atât de aberante, încât aproape că este civic necesară căutarea mijloacelor legale care să aibă ca efect înlăturarea acestor restricţii; percepţia legii în societatea noastră are aceeaşi tendinţă precum apa care găseşte întotdeauna calea cu cea mai mică rezistenţă (v. simulaţia în materia donaţiilor, contractul de întreţinere/vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului etc.).

Din nefericire, aceste idei rămân vagi, privesc un obiect prea vast, depind prea puţin de puterile noastre şi nu pot avea un efect concret imediat.
In ce priveste avocatii in house, nu cred ca vorbim cu totii de acelasi lucru. Una e un avocat al unei SCA detasat temporar, inlocuit din cand in cand, care in continuare foloseste resursele SCA-ului si este platit de aceasta, si alta e avocatul titular de cabinet individual care are un singur client, care are biroul la acel client, care foloseste bunurile acelui client si care numai nu-si pune logo-ul clientului pe cartea de vizita scriind totodata "AVOCAT"... Cred ca despre cei din urma vorbeam si eu si a_k, si nu cred ca ma poate contrazice cineva ca de fapt acestia sunt consilieri juridici "sub acoperire". Pana la urma o schema de-asta e profitabila pentru toata lumea: angajatorul plateste mai putin, ca nu are de suportat CAS, CASS & co, consilierul-avocat are un venit sigur si poate oricand sa mai faca ceva in plus (cel putin) in timpul liber, deci cred ca e folosita la scara larga.
De acord cu tine, insa experienta mea mi-a aratat multe exemple ca cel descris de mine.
Poate nu m-am facut inteleasa, genul de avocat de care vorbesc foloseste resursele juridice ale SCA si resursele de birotica ale clientului.
Nu vorbesc de o detasare, vorbesc de avocati care au fost la SRLul in cauza 3 sau 5 ani... cand au fost inlocuiti pe motive de promovare sau schimbare job...
E vorba despre acel gen de avocati care, asa cum spui si tu, sunt confundati cu SRLul insusi, cu un angajat al sau.
Sunt de acord ca sunt consilieri juridici sub acoperire, dar cunosc firme care cautau avocati numai de la SCA x sau y. :D Imi amintesc un client care isi evalua costurile pentru situatia unui avocat cum spui tu, unul cum spun eu si un consilier juridic.
Nu-i placea de consilier ca ii marea costurile fara garantii suplimentare, nu-i placea de avocatul independent ca nu i-l garanta nimeni... Asa incat, ideea sa dea un pic mai mult dar tot pe-acolo ca sa aiba garantia unor acte lucrate ani de zile il incanta.
O fi o practica redusa, nu spui nu...

@a_k.
Practic, acele societati functioneaza pentru ca nimeni nu le face plangeri, ca nu exista resurse de verificare a lor si e normal sa fie astfel...
Problema legalitatii se pune, deci, numai in momentul ca cineva ataca, efectiv, SRLul in cauza.
La fel de practic, lasam scopul si spiritul legii (fara de aceste filosofii legea ramanand numai o insiruire ilogica de cuvinte) si ne indreptam spre actul de constituire al societatii. Ce spunem de... cauza ilicita.
E o componenta a oricarui act juridic... si se analizeaza pentru a stabili legalitatea sau nu a actului...
Conform scopului actului, cauza sa e ilicita, anume de a exercita pe ocolitelea avocatura...

Intrebarile alea practice? Ceva raspunsuri sa dezbatem?

Sunt de acord cu Zolic si exemplul sau imi pare unul bun. Mai mult, cred ca e un mod de exercitare a unei profesii juridice perfect legal. Ideea e buna!
Pentru mine ce-a mai interesanta creatie juridica este " societatea civila cu raspundere limitata" dar conteaza cine si de ce s-a creat aceasta forma de struto - camila .
Practica a demonstrat un singur fapt consilierul juridic este mai de buna si naiva credinta in relatiile juridice, nu tu trafic de influenta nu tu interese nu etc.
N-am sa inteleg de ce atata opozitie fata de aceasta profesie, dincolo de discutiile de gen "exercitarea pe ocolite a avocaturii" .
Nu am nimic cu nimeni doar sunt dezamagit de toate teoriile contra unui mod de a exista in diferite forme directe si pe fata a consilierilor juridici .
AVLIL a scris:
Sunt de acord ca sunt consilieri juridici sub acoperire, dar cunosc firme care cautau avocati numai de la SCA x sau y. :D

Pai si SCA x sau y chiar era dispusa sa renunte de tot practic la un avocat? Cam ciudat...

Alte discuții în legătură

Societatile comerciale si dreptul Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate crea o societate comerciala avand ca obiect de activitate, o activitate in domeniul dreptului sau cat mai apropiat de acesta?? (vezi toată discuția)
Consultatii juridice prin firme de consultanta ContSters120042 ContSters120042 Cum am promis, va ascult, domnul coleg. Ca sa lamurim si cititorimea, dansul colegul enumera printre prestatorii de servicii legale cabinetele de avocatura, ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic- cim? cristina_vilceanu cristina_vilceanu Buna ziua! Sunt consilier juridic dar am inceput o colaborare cu un cabinet de avocatura si v-as ruga sa-mi dati o solutie pentru a-mi putea desfasura ... (vezi toată discuția)