avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in caz de divort ce se intampla cu apartamentul in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in caz de divort ce se intampla cu apartamentul in care locuim?

As dori sa aflu ce se intampla cu apartamentul in caz de divort? Mentionez ca apartamentul a fost cumparat de la socrii in baza unui contract de vanzare cumparare, acum sapte ani. In acest contract sunt specificate urmatoarele:
,,Pretul acestei vanzari este in suma de x lei, suma pe care noi vanzatorii, declaram ca am primit-o integral anterior datei autentificarii prezentului act ''
Se mai specifica in acest contract ca;
,,Noi , vanzatorii dorim sa ne pastram dreptul de abitatie viagera asupra apartamentului ce face obiectul prezentului contract pana la sfarsitul vietii noastre. Proprietatea de drept se transmite cu data de azi, data autentificarii prezentului act, iar deplina proprietate de fapt asupra apartamentului se transmite de la data decesului nostru.''
Buna ziua,

Pentru ca acest apartament a fost "cumparat de la socri" am o banuiala ca pretul nu s-a platit. Daca as fi avocatul viitoarei fostei dumneavoastra sotii as face, in numele soacrei, o actiune pentru constatarea nulitatii contractului pentru neplata pretului. Sotia va recunoaste ca nu s-a platit pretul, dumneavoastra nu aveti cum sa dovediti ca l-ati platit, totul se rezolva foarte repede. In plus, daca sotia are vreun frate, in temeiul art 1845 cod civil, aceasta vanzare este prezumata a fi donatie deghizata, vanzarea-donatie deghizata urmand a suferi o reductiune a obievtului ( imobilul) cu cota ce s-a cuveni fratilor nedreptatiti. Exista foarte multe sanse sa nu primiti nimic din acest apartament daca nu ati dat niciun ban pentru el. Rezerva dreptului de uzufruct viager imi intareste presupunerea ca nu s-a platit nimic.
in primul rand apartamentul in cauza este bun comun al sotilor.
in cazul unui partaj , apartamentul va fi atribuit unuia dintre soti , cu obligarea acestuia la plata sultei catre celalalt sot .
daca sotii nu se inteleg cui sa fie atribuit apartamentul, instanta poate dispune vanzarea acestuia prin licitatie, si impartirea banilor rezultati intre cei doi soti .
drept de abitatie viagera inseamna ca vanzatorii isi rezerva dreptul de a locui in imobilul respectiv pe toata durata vietii, neputand fii evacuati .
daca de ex apartamentul va fi atribuit unuia dintre soti, acesta va plati sulta celuilat si va trebui sa locuiasca in continuare cu doamna ce si-a rezervat dreptul de uzufruct .
1. Abitatia este un dezmembramant al dreptului de proprietate.A respecta dreptul de abitatie inseamna a-i asigura nevoile de locuit.
2.Partaj:Daca aparatamentul va va fi atribuit mentionati ca pentru nevoia de locuit ii atribuiti o camera (de preferat una pe care sa nu o accepte)
Intelegeti bine, problema este cine va cumpara cu respectarea dreptului de abitatie?
Sfatul meu:Partajarea in natura si apoi coproprietarii (actualii soti) sa asigure nevoia de locuit a doamei.Atunci va deveni situatia mai interesanta deoarece coproprietarul nu va putea locui pe partea sa de locuinta deoarece trebuie sa respecte dreptul de abitatie.
Mai, abitatia e abitatie, fie ea viagera ori ba, iar uzufructul e alta mancare de peste, fie el viager au ba!
Diferenta nu e o chestiune de nuanta, ci de drepturi si obligatii ale partilor! Sunt doua institutrii juridice diferite!
Am innebunit ca ba abitatie, ba uzufruct!

Avdrg, ori partajare, ori ramanere in coproprietate... ca nu inteleg din mesajul de mai sus!

Cat despre bun comun sau propriu, noi nun avem cum sti ce e el. El e prezumat a fi bun comun, dar prezumtia asta e o aparenta de drept, e una relativa, si tine de determinarea, de scopul urmarit de parti a o rastrurna sau nu.
Depinde de probe, de intentia partilor ce reiese din act etc.

Daca ma uit la minimul de info despre act, imi apare de la o posta o donatie deghizata, iar daca vointa partilor in aceasta simulatie e sa fie o donatie spre ambii soti sau numai pentru unul, urmeaza a se stabili.
Imi e greu sa imi pot da seama de toate posibilitatile, depinde si de pozitia soacrei.
In toate cazurile, ea urmeaza sa fie raportata, in anumite cazuri, mai ales ca a decedat socrul. Dar asta depinde daca mai exista mostenitori in afara de soacra si unul dintre soti, daca s-a acceptat mostenirea dupa socru de ceilalti frati, fara numar-fara numar cazuri si posibilitati.

Dupa divort se intampla unele chestiuni in functie si de vointa partilor, noi nici nu stim ce doreste userul, de unde sa stim ce se poate intampla?
Mai bine mergeti dv. cu actele la un avocat, ii spuneti povestea din fir-a-par, vede si el ce reiese din contractul ala care numai vanzare nu e etc.

:offtopic: Va rog sa nu mai redactati mesaje consecutive sau care citeaza portiuni mari din mesajele imediat anterioare sau chiar intreg mesajul anterior.
El se vede, este imediat deasupra raspunsului dv., asa incat folositi butonul de "raspunde" si nu de "citeaza".
Mesajele care incarca inutil cu citate topicul vor fi sterse. Este si in interesul userului ca topicul sa ramana cat mai curat si usor de parcurs, asa incat cat mai multe persoane sa-l parcurga rapid si sa-i raspunda. Va rog consultati si Regulamentul de postare in acest scop.
Multumesc pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager ContSters61818 ContSters61818 Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema... Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)