avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Problema cu societatea de electricitate
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Problema cu societatea de electricitate


Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea problema:

Cei de la societatea de electricitate, acum 7 ani cand au schimbat contoarele vechi cu cele digitale, la montare, au incurcat firele apartamentului meu cu firele apartamentului vecinului, adica firele apartamentului meu au fost legate la contorul lui si firele apartamentului vecinului au fost legate la contorul meu. Fara ca vecinul si cu mine sa stim, plata consumului s-a facut in sensul ca eu plateam consumul lui si el platea consumul meu. Acest lucru s-a constatat doar de cateva zile de societate, noi stiam ca fiecare isi plateste ceea ce consuma. Problema este ca la contoare difera indexul in sesnul ca practic eu am consumat mult mai mult decat vecinul. Dat fiind ca noi, consumatorii, am fost indusi in eroare de societatea de electricitate prin faptul ca au gresit la montarea firelor in contoare, intrebarea este cine este in culpa si cine trebuie sa plateasca diferenta de index.
La momentul constatarii reprezentantii lor au intocmit o nota de constatare privind starea tehnica prin care s-a constatat ca firele sunt inversate si s-a constatat si diferenta de index. Intrebarea este am facut bine ca am semnat-o?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Daniciu , utilizator 21:54, 7 Aprilie 2020
Mai e o problema. Prescrierea. Datoriile mai mari de 3 ani se prescriu, asta daca nu le recunoasteti dumneavoastra si le platiti. Deci Electrica va poate cere banii pe ultimi 7 ani dar la un eventual proces 4 se pot (vor) prescrie. Si la vecin e la fel. Poate sa ceara de la electrica diferenta pe ultimi 3 ani. Deci atentie cand discutati - doar 3 ani.
Avand in vedere ca vi se cere sa va platiti consumul real tot ce puteti pretinde este sa platiti in rate daca suma este mare.
Sa stiti ca nu sunteti singurul in aceasta situatie, dar este prima oara cand aud ca cineva nu vrea sa plateasca diferenta pana la consumul real.

Nu cred ca aveti vreo sansa de castig in justitie. Conform contractului trebuie sa platiti ce ati consumat si exact asta vi se va cere.
V-ati pus problema ce se intampla cand gresiti dumneavoastra la serviciu?
Ganditi-va cum ar fi sa se puna problema la fel: cine greseste, plateste!

Sii mai este ceva: nu se poate vorbi de prescriptie; furnizorul restituie banii incasati fara drept de la vecinul dumneavoastra si va cere dumneavoastra sa platiti ce ati consumat.
Daca vreti sa se aplice prescriptia ar trebui sa dovediti ca ati consumat curentul atunci si nu acum cand va vine factura de regularizare.
Se poate calcula ca fiecare sa plateasca ceea ce a consumat.
Din moment ce dumneavoastra ati platit ce era pe contorul vecinului, iar vecinul a platit ce era pe contorul domneavoastra, nu se poate face o compensare?
GermanAlex a scris:

Mai e o problema. Prescrierea. Datoriile mai mari de 3 ani se prescriu, asta daca nu le recunoasteti dumneavoastra si le platiti. Deci Electrica va poate cere banii pe ultimi 7 ani dar la un eventual proces 4 se pot (vor) prescrie. Si la vecin e la fel. Poate sa ceara de la electrica diferenta pe ultimi 3 ani. Deci atentie cand discutati - doar 3 ani.


Creantele se prescriu dupa 3 ani. Dar in acest caz nu era cunoscuta creanta. In cazul vecinului poate fi invocat faptul ca a fost inselat si sa ceara despagubiri pentru prejudiciul creat?

Referitor la demonstrarea ca consumul s-a desfasurat acum 7 ani , 6 ani ...etc nu cred ca va fi dificil de demonstrat. Pana la urma exista evidente clare cu consumul doar ca numele era gresit. Daca se pleaca de la premiza ca datele inregistrate de contoare nu sunt valabile atunci nici soc. de electr. nu poate demonstra nimic.

Regularizare in acest caz nu cred ca se poate face pentru ca regularizarea vine pe un anumit contoar. In cazul de fata trebuie ca contoarul sa fie inlocuit si presupun ca nu se realizeaza unilateral. Ma gandesc ca proprietarul trebuie instiintat si sa fie de acord cu acest lucru.

Alte discuții în legătură

Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
"furt electricitate" buna ziua! speta este urmatoarea: in luna august 2020, se face ... Capitan Mirela Capitan Mirela Buna ziua! Speta este urmatoarea: In luna august 2020, se face inlocuirea instalatiei electrice la un apartament, procedura facuta de catre un electrician. ... (vezi toată discuția)
Fostii proprietari furau curent. bună ziua. În urma cu 2 luni am cumpărat o casă bătrânească, ... ELEMONA ELEMONA Bună ziua. În urma cu 2 luni am cumpărat o casă bătrânească, ieri am observat că la contoar firele care intră în el sunt inodate, (tăiate și ... (vezi toată discuția)