avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt propietara locuintei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt propietara locuintei

Buna ziua, cu rugamintea de a raspunde in limita timpului disponibil la o intrebare care pt mine e un lucru important pt linistea mea voi incerca sa va dau detalii cat mai exacte: Conform deciziei nr.. sunt propietara apartamentului cu 2 camere copropietar fiind fostul meu sot .In anul ... divortez avand la data respectiva un copil minor, mi se atribuie folosirea locuintei si se dispune evacuarea paratului. Urmeaza o perioada de incercare pt impacarea cu fostul sot din care se naste cel de al doilea copil fiind recunoscut de acesta. Incercarea impacarii esueaza fiecare traind pe cont propiu. In anul.. fostul sot decedeaza in momentul acela locuind la o alta adresa... Nu am facut niciodata partajul. succesiune .... In momentul de fata in apartamentul de 2 camere in care eu sunt propietara locuim 5 persoane: fiul cu nora in sufragerie ,fata in dormitor iar eu impreuna cu concubinul meu ni-a ramas bucataria .Tinand cont de starea mea de sanatate ,sunt pensionata medical de spatiu mic de care suntem obligati sa traim va rog as dori sa stiu ce obligatii am pentru copiii majori unul are 21 si altul 30 ca parinte si daca am vreo sansa sa-i determen de as lua viata in propiile mani asa cum am facut si eu la timpul meu specificand ca relatiile dintre noi nu sunt prea ortodoxe si care i-mi pun viata in pericol. Va multumesc
si eu imi cer scuze. cand ati spus ca prin sentinta nr......... -v-a fost atribuit apartamentul, am dedus ca ati dezbatut partajul in instanta .
acuma sper ca am inteles intr-un final : apartamentul bu8n comun cu sotul decedat v-a fost atribuit dvs in folosinta . insa nu ati dezbatut partajul / corect ? in acest caz , fiindca la data decesului erati divortata de fostul sot, nefiind sotie supravietuitoare a acestuia, dvs va revine in cazul in care veti dezbtae succesiunea 1/2 din apartament (deci jumatate ) . cealalta jumatate se imparte in mod egal intre copiii dvs, ca mostenitori de drept ai tatalui lor .

deci din punct de vedere legal au si ei dreptul sa locuiasca in apartament .
daca va intelegeti cu ei , ar putea dezbate suucesiunea la notar (copiii ) pt a li se atribui cotele succesorale si apoi de comun acord puteti vinde apartamentul, si asa cum v-am mai recomandat ati putea sa va luati o garsoniera de ex.
dvs avand jumatate din apartament .
Exista vreo posibilitate de a ma justifica ca eu ca propietar am contribuit cu o suma mult mai mare la achitarea apartamentului ,dupa divort am platit singura ratele 10 ani plus cheltuielile de inmormantare au fost suportate de mine desi fostul sot nu locuia la mine? Multumesc anticipat
Pentru cheltuielile de inmormantare si ratele apartamentului achitate de dvs dupa desfacerea casatoriei aveti un drept de creeanta impotriva mostenitorilor fostului sot, adica o datorie pe care o puteti recupera de la copii dvs... dar acest drept se prescrie in 3 ani de la data achitarii acelei sume de bani, respectiv pentru fiecare rata de la data achitarii ei.

Ati putea fi in situatia in care in timpul casatoriei, dvs ati contribuit cu mai multi bani la dobnadirea bunurilor comune, respectiv cota dvs de participare la bunurile dobandite in timpul casatoriei sa fie mai mare de 50 % din aceste bunuri. Asta in cazul in care puteti face dovada de exemplu ca dvs ati avut salariul mai mare, ati contribuit si la intretinerea gospodariei, cresterea si educarea copiilor, etc.... dar repet... in timpul casatoriei... nu dupa!!!

Mai am cateva intrebari!!! A existat vreo conventie intre dvs si copii privind anu ite obligatii asumate de ei in schimbul sumelor achitate de dvs? In urma cu cat timp au devenit copiii majori? Dvs ati fost singurul lor reprezentant legal al copiilor pe perioada minoratului dupa decesul tatalui?
Buna ziua, va multumesc pentru ajutorul dat, dupa cum inteleg nu ar mai fi nimic de facut legal pt a dovedi ca eu am participat cu o suma mult mai mare in cumpararea apartamentului pt ca in legatura cu bunurile mobile dobandite in timpul casatoriei nu se mai poate pune in discutie ,acele bunuri nu mai exista.In legatura cu copiii : baiatul este nascut in timpul casatoriei 1979 iar fetita dupa desfacerea casatoriei in 1988 fiind recunoscuta de fostul sot. Nu a existat nici o conventie intre mine si copii privind anumite obligatii asumate de ei in schimbul sumelor achitate de mine, in acea perioada copiii fiind minori 17 si respectiv 7 ani. Am fost singurul lor reprezentat legal al copiilor pe perioada minoratului dupa decesul tatalui neexistand nici o hartie in sensul acesta stiu dar atat ca au beneficiat de pensie de urmas .Inteleg ca nu pot lua nici o hotarare in legatura cu administrarea apartamentului fara acordul lor. Atunci eu ce drepturi am ? Tinand cont ca am 54 de ani pensionata pe caz de boala avand nevoie de spatiul meu ...
Mentionez : copii nu sunt de acord pt vanzarea apartamentului pt a-mi putea cumpara o garsoniera nu-mi ramane decat sa stau in bucatarie ,spatiul comun .Nu cred ca merit doar atat dupa atatia ani de sacrificiu tinand cont si de starea mea de sanatate. Ce-mi ramane de facut?

Alte discuții în legătură

Partaj ioan grigore ripa ioan grigore ripa Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul ... (vezi toată discuția)
Divort cu partaj-apartamentul socrilor carolina22 carolina22 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Impreuna cu sotul meu si cei 2 copii am locuit timp de 20 de ani impreuna cu socrii mei, in apartamentul lor. ... (vezi toată discuția)
Cat inseamna cota parte pentru unul din cei doi copii ai tatalui decedat dintr-un apartament? Vicky1 Vicky1 Tatal a decedat si a lasat in urma o sotie si doi copiii. Cat inseamna cota parte a unuia dintre cei doi copiii? Daca apartamentul valoreaza 52.000 euro ... (vezi toată discuția)