avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Capat nou de cerere?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Capat nou de cerere?

Am deschis o actiune contra Casei de Pensii pentru ca nu mi-a luat in considerare o perioada lucrata in gr. II de m-ca. Judecata este in faza de fond, al treilea termen. Casa de pensii a trimis spre tribunal calculatia pensiei, ocazie cu care am constatat ca mi-a fost omis un an de la calcul(2012), in ciuda Declaratiei depuse de angajator.1)Pot cere in aceasta faza procesuala ca sa imi fie facuta si aceasta reperatie? 2)trebuie sa o formulez catre tribunal intr-un fel anume, ca un nou capat de cerere, sau trebuie alta actiune? 3)Drepturile retroactive incep de la data omisiunii Casei sau cu data cererii mele? Am depus acum o cerere si Casei de pensii, cu observatia ca a fost omis un an de la calcul. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
sch, utilizator
Cel mai recent răspuns: sch , utilizator 21:00, 1 Septembrie 2014
a)Amintesc ca este vorba de o actiune in care s-a contestat o anumita decizie de pensie (ref. grupa de m-ca). Ma intereseaza in ce masura sunt indreptatita sa sustin si alt capat de cerere referitor la o alta decizie de recalculare (pe care nu am contestat-o la timp in 2013) si nici la deschiderea actiunii, dar de unde lipseste un an din calculul pensiei, avand in vedere ca: 1). Sub titulatura ’’Raspuns la intampinare’’(inainte de primul termen), am scris ca’’imi mentin pretentiile asupra capatului de cerere privind revizuirea’’pt. anul lipsa 2012, cerand ’’lamuriri si rectificari’’ din partea CJP. Nu am formulat-o ca ’’cerere modificatoare’’ -ca nu m-am priceput-.2)Tot inainte de primul termen, am trimis tribunalului prin e-mail un doc.’’precizari si inscrisuri’’cu formularea, printre altele:’’solicit revizuiurea pensiei prin adaugarea stagiului omis...2012, cu incepere de la data nasterii prejudiciului’’. Intrebare: este sustenabila aceasta cauza fata de exceptia de tardivitate invocata de Casa,care sustine ca nu aceasta sesizare a fost supusa judecatii? Daca da, cum sa formulez intelept o fraza impotriva exceptiei? E bine cam asa cum am redat mai sus?
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2014
sch, utilizator
b) Ref. la cererea de recalculare depusa in 2013; fratele imi spune ca nu a solicitat explicit recalcularea pt. 2012 si 2013, ci recalcularea pentru stagiul adaugat; nu a indicat nici angajatorul, pentru ca era la momentul cererii, acelasi ca cel de la ultima recalculare. De altfel e acelasi angajator care in 2010 i-a facut propunerea de pensionare si probabil acesta a comunicat Casei, sediul social al firmei ca fiind in alt judet; asa se explica de ce dovezile de contributivitate sunt intre cele doua CJP iar fratelui nu i s-a cerut la nicio recalculare date sau adev. de la angajator. Casa arata cu ocazia invocarii Exceptiei, ca recalcularea s-a facut dupa cum s-a dovedit stagiul de cotizare, pe baza adeverintei. Nu precizeaza insa ca stagiul de cotizare e stabilit printr-o scrisoare intre CJP-uri, ci lasa sa se inteleaga ca adev.nu a fost pusa la dispozitie de reclamant. Are dreptate Casa? Era obligativitatea fratelui sa aduca adev. de la CJP din alt judet, cand de cativa ani acestia transmiteau situatia angajatului? Atunci, recalcularea din 2011, cum s-a facut?!Nici atunci fratele nu a furnizat adeverinte! In cele din urma, daca un stagiu nu a fost luat in considerare la vremea respectiva, din indiferent ce motive, cred ca poate fi adaugat oricand din momentul cand se fac cererea si dovada contributivitatii. Corect? Va multumesc foarte mult, d-na Pintea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2014
sch, utilizator
Cu privire la ultimul mesaj: Fratele dvs. trebuia să precizeze anul pentru care solicită adăugarea stagiului și angajatorul, mai ales având în vedere faptul că era din alt județ. Eu nici măcar nu înțeleg cum de i-au primit cererea așa, incompletă. Comparațiile cu alți ani nu sunt relevante pentru că Legea nr. 263/2010 și Codul fiscal au modificat anumite aspecte referitoare la bazele de date cu contribuabili. Stagiul va fi adăugat începând cu data la care a făcut cerere anul acesta la casa de pensii.


Cu privire la celelalte aspecte: :) Nu puteți să îmi amintiți ceva ce nu cunosc.

Discuția pe un forum are limitelele ei. Nu am cum să cunosc actele, deci nu am cum să am păreri exacte despre obiectul unei cereri de chemare în judecată și a unei eventuale modificări a ei. Vreau să spun că ceea ce vedeți dvs. într-o cerere poate să fie foarte diferit de ceea ce văd eu. Fără să citesc cererea de chemare în judecată nu pot să vă spun dacă adăugarea stagiului aferent anului 2012 poate fi cerută, de principiu, în cadrul procesului actual.

Întrebarea inițială a fost dacă vă puteți modifica cererea de chemare în judecată în raport de termenul la care a ajuns procesul, nu în raport de obiectul ei.

Probabil că cei de la pensii invocă tardivitatea în raport de data comunicării deciziei din 2013, nu în raport de faptul că fratele dvs. a solicitat ”lămuriri” referitoare la neadăugarea stagiului din 2012 înainte de primul termen de judecată. Nici nu ar putea să invoce tardivitatea pentru acest aspect. Dacă situația este așa cum o bănuiesc eu, nu există fraze înțelepte cu care să combateți excepția tardivității. Ea va fi admisă de către instanță. Problema cu stagiul din 2012, însă, va fi rezolvată așa cum am arătat în prima parte a mesajului. El va fi adăugat iar fratele dvs. își va primi banii.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Inca o data, multumiri Doamna Pintea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire pensie ContSters203305 ContSters203305 Buna seara, Am formulat o cerere de revizuire a pensiei catre CJP. Au trecut 45 zile ,nu am primit niciun raspuns si as vrea sa ma adresez tribunalului. Va ... (vezi toată discuția)
Ord. 50/1990 susnea1958 susnea1958 Buna ziua. Casa de pensii refuza sa valorifice o adeverinta pentru grupa II de munca, pentru perioada: 1980-1982, motivand ca angajatorul a precizat incadrarea ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor in raport cu sporurile acumulate sonai sonai Buna ziua, As dori sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: sunt pensionata din anul 2002 iar in urma O.U .4/2005 urma sa ridic o adeverinta de la ... (vezi toată discuția)