avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Limita de varsta martor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Limita de varsta martor

Buna dimineata,
intr-un dosar civil,exista o limita de varsta pentru martor? Este prevazuta aceasta in noul C PC?
MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:46, 5 Septembrie 2014
:rofl:

In cazul prezumtiilor legale absolute irefragabile... este inadmisibila proba
Și care e aici prezumția legală absolută irefragabilă?
Prezumtie prevazuta expres de lege, deplasarea obiectului probei facandu-se, deci, de catre legiuitor, de unde decurge si forta probanta a prezummtiilor respective.

Ele pot fi:
- relative (care pot fi combatute prin orice mijloace de proba; cea mai mare parte a prezumtiilor legale),
- absolute (sau irefragabile, care nu pot fi combatute prin nici un mijloc de proba);
- intermediare (mixte, care se deplaseaza intre prezumtia legala relativa si prezutia legala absoluta; ele pot fi combatute numai prin anumite mijloace de proba, in anumite conditii si de anumite persoane)
:D

Definiția o știu și eu...

Eu întrebam unde e prezumția „prevazuta expres de lege”, în cazul martorului sub 14 ani, sau a celui fără discernământ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Patrick_, utilizator
poate fi dedusa din multe multe dispozitii legale mergand pe principiile de interpretare a normei, fie ea civila sau penala

lipsa unei prevederi exprese nu face ca o norma sa nu fie onerativa

Normele imperative onerative prevăd expres obligaţia pentru părţi de a avea o anumită conduită. De exemplu: art. 1204 C.civ., conform căruia „consimţământul părţilor trebuie să fie serios, liber şi exprimat în cunoştinţă de cauză”;

:D

Alte discuții în legătură

Poate fi ascultat ca martor un copil de 10 ani? adixadi adixadi Intr-un proces civil ,un copil de 10 ani poate depune marturie? (vezi toată discuția)
Despre jurământul părților în procesul de partaj și costuri proces... cristian damian cristian damian 1. Procesul de partaj se derulează asemănător celui de divorț? Doar avocatul și martorii vorbesc (+ înscrisurile) sau instanța ia în ... (vezi toată discuția)
Martor handsu handsu De la ce varsta poate fi audiat ca martor un minor ? (vezi toată discuția)