themis a scris:
Fiindcă undeva, mai la deal, s-a pus problema naturii prezumţiei lipsei de discernămînt a minorului sub 14 ani, precum şi a legăturii (sau, mai corect, a lipsei de legătură dintre capacitate şi discernămînt) ar trebui să analizăm, pentru a stabili dacă ea este relativă sau absolută, posibilitatea conferită de vreun text de lege în ceea ce priveşte răsturnarea prezumţiei.
Iată cît de frumos şi de limpede glăsuieşte art.1366 NCC:
Răspunderea minorului și a celui pus sub interdicție judecătorească
Art. 1.366. -
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau persoana pusă sub interdicție judecătorească nu răspunde de prejudiciul cauzat, dacă nu se dovedește discernământul său la data săvârșirii faptei
(2) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani răspunde de prejudiciul cauzat, în afară de cazul în care dovedește că a fost lipsit de discernământ la data săvârșirii faptei.
Prin urmare, în ceea ce priveşte răspunderea minorului sub 14 ani (lipsit, deci, de capacitate de exerciţiu), textul de lege spune (şi mai limpede nici că ar fi putut să o facă) cum că, pentru a fi atrasă răspunderea minorului sub 14 ani, trebuie dovedit că a acţionat cu discernămînt.
Cu alte cuvinte, prezumţia lipsei de discernămînt a acestui minor este una relativă atîta vreme cît textul de lege permite răsturnarea ei.
Nici prezumţia potrivit căreia minorul de 14 ani (avînd capacitate de exerciţie restrînsă) are discernămînt nu este una absolută, putîndu-se dovedi că minorul a fost lipsit de discernămînt la data la care a acţionat.
So, iată de unde se naşte (sau cum se naşte, sau cum se dobîndeşte) discernămîntul înainte de dobîndirea capacităţii de exerciţie.
PS
Pentru una dintre halbele de bere de mai sus (de fapt, pentru amîndouă) v-aş mai spune ceva. A folosi sintagma prezumţie legală absolută irefragabilă este echivalent cu strigătul bietei taxatoare de troleu de pe vremuri: avansaţi înainte!. Dacă nu o daţi (pe ea, pe bere adică), îmi cumpăr eu halba. Nu de alta, dar prea am trudit pentru a lămuri nu chestiunea (care e limpede ca apa de izvor) ci nelămuririle lui milika. Ursus (neagră) ar fi taman potrivită.
domnule themis...daca eu dau o bere nu inseamna ca sunt de acord cu dvs
am apreciat ca as avea cu cine povesti
si va rog sa imi povestiti cum delimiteaza judele discernamantul intre zero ani si 14
dar mai ales cum apreciza ca merita admonistrata proba
cat de aceasta proba administrata ...care-ii coroborata:D..si da si o solutie...e bun asa
hai sa nu aiurim...