As vrea sa stiu daca de un an si jumatate s-a procedata corect de catre firma la care lucrez.
Am doua popriri de la doua banci si de plata lunara o pensie alimentara, pana acum de la serviciu s-a facut poprire jumatate din salariu doar catre cele doua banici netinandu-se cont ca eu am de platit si pensie alimentara reprezentand 1/4 din venit. Mentionez ca eu am spus lucrul acesta de nenumarate ori ca eu am pensie alimentara insa nimic.
Vreau sa stiu cum sa procedes legal sa-mi pot recupera banii popriti in plus de la angajator, si pentru ai putea platii copilului cum ar fi fost normal.
Multumesc
Intrebarea esentiala este: pentru pensia alimentara, in baza hotararii pe care oa aveti, s-a dispus de catre cineva infiintarea popririi la acest angajator?
In mod uzual poprirea pentru pensie alimentara se dispune catre angajator direct de catre instanta.
Daca nu se intampla asta, atunci este sarcina mamei copilului sa puna popriea in executare printr-un executor judecatoresc. Executorul va trimite la angajator adresa de infiintare de poprire, exact cum au facut ceilalti in cazul dvs.
S-a intamplat vreuna din cele de mai sus?
Vis-a-vis de pensiia alimentara nu s-a pus problema de poprire, in momentul cand s-a dat hotararea judecatoreasca pentru pensie alimentara spune clar ca mama este obligata sa plateasca pensie reprezentand 1/4 din venituri iar eu imi fac datoria lunar prin posta sa trimit acesti bani, insa de la servici nu s-a tinut cont de acest aspect in concluzie jumatate din salariul meu se duce doar catre cele doua banci cu datorie nu si catre pensie alimentara. Aici este vorba doar de cum ar fi trebuit sa calculeze angajatorul. Angajatorul a luat in seama doar cele doua popriri fara sa se gandeasca, desi eu am spus ca platesc pensie alimetara, ca nu poate depasi 1/2 avand si alte indatoriri
Cei de la serviciu au procedat corect.
Cata vreme hotararea nu le-a fost comunicata sub forma infiintarii de poprire,ei nu aveau (1) de unde sa stie de ea in mod oficial si (2) cum sa considere suma din hotararea judecatoreasca drept retinere sau poprire.
Nici chiar daca le-ati dus dvs. hotararea, firma unde lucrati nu devie astfel tert poprit iar pensia alimentara nu devine astfel "retinere" din salariu, ca sa fie calculata impreuna cu celelate retineri.
Ca sa fie retinere, un organ de executare (instanat sau executorul) trebuia sa o transforme in asa ceva prin infiintarea unei popriri.
Daca nu este retinuta prin poprire, pensia alimentara are caracterul unei plati benevole pe care dvs. ati facut-o copilului, la fel ca plata intretinerii la boc, plata de cumparaturi etc.
Va rog sa recititi textee de lege si sa observati ca e vorba de "retineri" care nu pot depasi o anumita limita, nu de "indatoriri". In acest moment pensia dvs. nu este retinere.
Inteleg ca sunteti intr-o situatie delicata, dar firma nu a gresit cu nimic. In opinia mea, situatia se poate corecta doar pentru viitor astfel: veti ruga pe tatal copilului sa mearga la un executor si sa va puna poprire pe salariu direct a angajator, de acum inainte. Daca executorul este intelegator, va pune poprire fara sa verifice daca ati platit sau nu pana cum.
Abia dupa ce se intampla asta, veti avea trei popriri, toate pe 1/2 din salariu, distribuite astfel:
1/4 din salariu la copil.
1/4 in se imparte in mod egal la cele doua banci.
Pentru trecut nu mai este nimic de facut, in opinia mea.
p.s. sunt foarte surprins ca instanta care a pronuntat divortul nu a pus poprire din oficiu. automat. Ori nu s-a discutat in proces unde lucrati, ori v-ati schimbat locul de munca.
De la intrarea in vigoare a noului cod de procedura, instanta nu mai infiinteaza poprire din oficiu.
Puteti merge cu hotararea la angajator sa vireze pensia de intretinere cf hotararii, iar diferent pana la 1/2 din salariu sa o distribuie intre cei doi creditori.
Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Pai instanta nu avea cum sa faca sesizare in momentul acela pentru ca nu lucram insa eu acum trebuie sa procedez corect fata de copil, nu inteleg legile Romaniei cum sa se considere plata benevola pensia nu este tot o datorie fata de cineva mai ales in cazul unei pensii alimentare in care legea mai spune si ordinea in care trebuie facuta poprirea acolo nu specifica daca este poprita direct de angajator. Conform hotararii judecatoresti definitiva si irevocabila eu tb sa platesc aceasta pensie alimentara, deci ca atare trebuia sa se tina cont. Este strigator la cer cu aceste legi.
Nu se poate asa ceva sunt un om cu un salariu decent din care mai trebuie sa traiesc si sa dau si datoriile aferente cum credeti ca poate un om sa traiasca in Romania cu o diferenta din salariu de 700 ron din care din acesti bani mai trebuie sa platesc si pensie alimentara pe care legea imi calculeaza la cat am salariu nu la cat imi raman mie insa eu din 700 vreo 350 trebuie sa-i dau copilului, pentru ca dupa lege asa trebuie procedat " este o plata benevola" . nu cred ca este corect asa
[ Folositi functia editeaza cand aveti ceva de completat, nu mai postati mesaje consecutive !]
Cine incalca legea?
roy1958
buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)
O intrebare- poprire
exu
Buna ziua am si eu o intrebare am o popriere pe salar dar urmeaza sa dau pensie alimentare pentru fetita mea cat va fi poprirea totala la un salar minim pe ... (vezi toată discuția)