avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datornic la intretinere deja dat in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datornic la intretinere deja dat in judecata

Buna seara,

Ce se intampla daca un proprietar de apartament dintr-un bloc are datorii la intretinere si este deja in instanta? Ce urmari comform legii vor fi?


Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2014
valentinaman, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:53, 2 Septembrie 2014
Scuze nu m-am exprimat corect, am vrut sa intreb ca daca proprietarul are deja o datorie de 10000ron instanta poate solicita scoaterea la licitatie a apartmentului sau mai exista si alte variante precum poprire din salariu?


MULTUMESC!
Exista si posibilitatea popririi pe salariu sau pensie.
Dl. Adrian a explicat clar situatia:

Dupa ce judecatorii vor da o hotarare definitiva in favoarea asociatiei, cu suma stabilita de plata, asociatia poate apela la executorul judecatoresc pentru executarea silita. Executorul poate scoate la vanzare prin licitatie apartamentul la pretul pietii, pret stabilit de un evaluator....

In conditiile in care asociatia are o hotarare definitiva si executorie in favoarea sa, comunicata si paratului, acesta are datoria sa mearga la asociatie sa stabileasca cu presedintele stingerea imediata a debitului. Sigur ca acest lucru se putea rezolva mult mai simplu si fara costuri, inainte de declansarea actionarii in instanta - desigur prin buna intelegere, daca este intelegere si bunavointa din partea proprietarului.
Ei, in conditiile aratate mai sus (hotararea instantei in favoarea asociatiei), proprietarul poate merge la asociatie sa discute stingerea debitului, dar nu mai poate negocia nimic, ci trebuie sa se supuna conditiilor impuse de asociatie.
Sunt cazuri in care asociatia mai accepta niste esalonari, dar sunt si cazuri in care paratul nici nu vrea sa auda de stingerea debitului, caz in care asociatia apeleaza la un executor judecatoresc si se intampla situatiile aratate de dl. Adrian,,,
Se mai poate intampla ca datorita „lungirii” procesului (1-2 ani), proprietarul nu-si achita nici debitele acumulate in aceasta perioada, asociatia sa-l actioneze din nou in instanta si incepe iar „hora”. Ce sa faci in aceste conditii?
Noi chiar suntem in aceasta situatie, iar dl. ex. judecatoresc a obtinut proprirea din salariu a cate 2 x 100 lei pe luna pentru cele doua hotarari ale instantei - in conditiile in care cetateanul impreuna cu familia lui „consuma” servicii si utilitati in valoare de 125-175 lei pe luna - mai bine spus, nu are nicio treaba cu asociatia, astfel ca maine-poimane o sa trebuiasca sa-l actionam din nou in instanta... Nu mai vorbesc ca omul este de-o aroganta vecina cu prostia, adica are impresia ca noi avem ceva cu dansul si ca il persecutam, desi in instanta, prezent fiind i s-a explicat ca „si-o face singur”...

Ca sa raspund la ultima intrebare, desigur, asa cum am aratat, exista si posibilitatea propririi din salariu sau pensie, dar am mai aratat ca acest lucru depinde si de asociatie, deci proprietarul nu mai este in situatia in care sa negocieze, acest lucru fiind deja tardiv, nemai vorbind de faptul ca costurile initiale au fost mult depasite, costuri care cad fix in sarcina sa.
Pe de alta parte, sa zicem ca obtine acest favor, asociatia ii va impune sigur, achitarea debitului pentru luna curenta + suma negociata pentru stingerea debitului stabilit de instanta.

Noi avem si o astfel de actiune, urmand ca proprietarul sa-si achite debitul stabilit in instanta in urmatorii 5 ani... Va dati seama ce inseamna acest lucru!



Ce sa zic, multumesc frumos de raspunsuri acea persoana are de tras si tare imi e ca ii cam vad pe strada in urmatoarele luni
Parerea mea este ca, foarte greu executi un dator, dureaza peste un an, iar intre timp acumuleaza alte datorii si uite asa nu ajungi nicaieri.

Alte discuții în legătură

Neachitare datorie catre asociatia de proprietari, dupa scoaterea la licitatie a imobilului mirelamari mirelamari Buna ziua. Ieri la sedinta organizata de asociatia de proprietari am aflat ca cel care a cumparat apartamentul scos la licitatie pentru neplata datoriei la ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante de la proprietar cu probleme penale gabivoch gabivoch Buna seara. Revin cu problema Asociatiei noastre cu privire la acest proprietar de la care avem de recuperat aprox. 30.000 lei. Cele 2 apartamente au fost ... (vezi toată discuția)
Restanta la un apartament cu proprietarul decedat geroge geroge familia mea detine un apartement,avem restanta la intretinere ,ce se intimpla daca suntem actionati in judecata ,tinind cont ca tatal meu este decedat si nu ... (vezi toată discuția)