avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Darea/Luarea de bani la meditatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Darea/Luarea de bani la meditatii

Buna ziua , sunt profesor de engleza si am dat meditatii la franceza catorva elevi de la o clasa unde predau engleza.Nu am ore de franceza si nici franceza pe diploma de licenta (cunosc f bine si limba franceza).Cineva a facut o plangere in acest sens si acum sunt ceretat penal. Nu stiu cine a facut plangerea cert este ca unii dintre copii care veanu la mine au fost audiaiti(unii nu au recunoscut, iar de altii dintre cei audiati nu stiu) si urmeaza si alti copii sa fie interogati. Cert este ca eu nu i-am fortat ei m-au rugat sa ii ajut. Ce probleme pot avea daca se dovedeste ca am facut acest lucru, dat fiind faptul ca eu sunt totusi prof lor la clasa?Ce trebuie sa fac in cazul in care voi fi chemat la audiere? Cum e procedura legala? Va mutumesc.
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Martin Jurj , Traducator autorizat 12:10, 3 Septembrie 2014
Inaca odata multumesc pentru raspunsuri si inca mai astept raspunsuri la unele intrebari.
La momentu respectiv nu am crezut ca e ceva ilegal, atata timp cat eu nu eram implicat in procesul de evaluare( notare) a elevului. Ea vorba de meditatii la o alta disciplina, nu la cea care predau eu si tind sa cred ca nu un elev a facut plangerea. Pana acuma nu am fost chemat, si printre curiozitati era intrbarea ,, ma poate cita doar ca sa-mi spun parea, fara sa aiba probe, sperand ca eu sa recunosc ceva?"
Tot nu am inteles
Daca ma cheama ca invinuit am acces la declaratiile martorilor?
Domnul meu, va rog sa nu refuzati ceea ce e evident: evaziune fiscala. PUNCT. Daca 3-4 din toti acei elevi declara ca v-au dat bani, INDIFERENT care era materia la care ii pregateati - putea sa fie si Japoneza sau Plantatul pomilor - neavand o forma legala care sa va asigure (contract cu scoala, cu parintii, venituri declarate) sunteti "in offside". Luare de mita e cam greu de presupus, din ceea ce ati povestit dumneavoastra. Dar evaziune fiscala - SIGUR.
Iar cei care aplauda sau incurajeaza aceste forme de evaziune fiscala........ imi pare rau pentru ei, dar nu au nicio legatura cu legea.
Trebuie sa intelegeti ca plangerea pe care BANUITI ca v-a facut-o cineva nu are legatura cu mita, ci cu evaziunea fiscala.
Andrei_1988 a scris:

Ce probleme pot avea daca se dovedeste ca am facut acest lucru, dat fiind faptul ca eu sunt totusi prof lor la clasa?


nu le predati franceza si nu sepoate dovedi fara dubiu ca ati conditionat mediatiile de promovarea la materia pe care o predati;


Ce trebuie sa fac in cazul in care voi fi chemat la audiere? Cum e procedura legala?


va prezentati la data, ora si locul stabilite in citatia pe care o veti primi; se trimite citatie si dv tb sa va prezentati si sa va expuneti punctul de vedere - procedura legala pana la ac punct;


Eu inca nu stiu clar care este acuzatia si cine a facut-o (am aflat asta de la un copil care a fost chemat - eu nu am fost chemat inca). Se poate afla acest lucru?


aflati cand veti primi citatie;


Exista posibilitatea interpretarii pretinderii de bani in vederea promovarii la disciplina pe care o predau (desi, mentionez ca nu am niciun corigent la nicio clasa)? Daca da ce sanctiuni sunt prevazute?


exista orice posibilitate dar tb dovedit un fapt; nu stiu sanctiunile - tin de judecator, in principiu;


Cu avocatul pot sa ma prezint de la prima chemare?


da


Eu ce suma trebuie sa returnez - toata suma?


prejudiciul este suma pe care ar fi tb s-o platiti ca impoz pe venit + dobanzi si penalitati, probabil, calculate pt suma totala incasata de la data cand se presupune ca ati inceput sa dati meditatii;
Indiferent de cine a facut reclamatia , si de cine / ce a declarat in legatura cu dvs si acest incident , dvs. va trebui sa mergeti sa dati explicatii . Veti cunoaste motivul , deoarece in citatie va scrie exact despre ce e vorba.
Categoric că este vorba de evaziune fiscală, atât timp cât meditaţiile au fost contra cost şi nu gratuite, iar pentru această activitate nu aveţi înregistrare la organul fiscal şi nu plătiţi impozit cum e normal şi legal. Nu este nici etic şi nici colegial ceeea ce aţi făcut. Nu trebuia să vă băgaţi pe materia colegei dv. că asta e jignire: adică nu-i înveţi ce trebuie la clasă şi de aia vin la mine la meditaţii. Calea cea mai corectă era să vorbiţi în cancelarie cu tovarăşa de franceză şi să îi aduceţi la cunoştinţă că respectivii elevi şi-ar dori ore suplimentare la franceză şi s-o fi lăsat să rezolve ea problema aceasta, că sunt elevii ei la materia ei. Doar cu acordul şi la propunerea colegei de franceză ar fi trebuit să acceptaţi să faceţi aceste ore. Altfel, da, exact cum au mai scris şi alţii: acum, în capitalism, există din ce în ce mai multe centre de limbi străine, centre de meditaţii etc. care nu văd cu ochi buni că profesorii dau meditaţii pe cont propriu şi nu acceptă să lucreze ca un sclav, aproape de pomană, prin centrele lor care practică preţuri de dumping şi strică piaţa şi profesorului îi dau aproape praful de pe tobă. Am lucrat şi eu cu asemenea centre şi ştiu ce spun: mai bine nu. Exact ca birourile de traduceri; de altfel, unele sunt şi centre de limbi străine, şi birouri de traduceri şi îşi tratează atât profesorii, cât şi traducătorii ca pe sclavi. Înainte în socialism, pe vremea mea, nu era aşa ceva. Atunci nu numai că se făcea carte cum trebuie la clasă, fiindcă nu exista interesul privat - adică nu te învăţ nimic la şcoală şi îţi dau note proaste ca să faci meditaţii şi să scoţi banul ori la mine, ori la colegii mei de breaslă, care îmi trimit mie la schimb elevi de-ai lor; iar pregătirea suplimentară era sub formă de cercuri cu participare gratuită, la şcoală sau la Casa Pionierilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesor care imi cere bani ca sa ma promoveze stenk stenk Buna ziua, am si eu o problema urgenta cu un profesor care ma santajeaza si imi cere bani pentru a ma trece clasa. Sunt elev in clasa a XI-a si anul acesta ... (vezi toată discuția)
Meditatii interzise prin lege? pappzelma pappzelma Buna ziua, As dori sa ma interesez daca meditatiile in particular sunt interzise prin lege ori daca profesorii sunt obligati sa-si declare veniturile obtinute ... (vezi toată discuția)
Mita ana28b ana28b Buna ziua, In anul 2005 am aboslvit facultatea. In facultatea respectiva este un profesor care ia mita pt fiecare examen 100 de euro pt fiecare ... (vezi toată discuția)