avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Citirea si deschiderea unui testament- termen ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Citirea si deschiderea unui testament- termen prevazut de lege?

exista vreo clauza legala pentru care un testament al unei persoane decedate se va deschide la 60 de zile dupa inmormantare ? cineva apropiat tocmai a decedat aparand o procura speciala prin care se mentionau anumite lucruri si printre altele se spunea ca testamentul sau va fi deschis la 60 de zile de la inmormantare intrebarea mea este: acest lucru *deschiderea testamentului* se face la 60 de zile de la inmortmantare din cauza vreunei clauze legale sau pur si simplu din dorinta defunctului ca la o anumita data sa se deschida testamentul si sa aiba loc citirea sa...
Acesta este doar un forum.

Mi-e greu sa va explic aici cat de ... abracadabranta mi se pare mie "combinatia" dintre testament si procura pe care, nu stiu cine o fi vazut-o, dar eu sigur nu.

Testamentul este un act pentru cauza de moarte (produce efecte dupa moartea celui care l-a scris).

Donatia este un act intre vii. Nu prea se mai poate încheia între unul îngropat si altul viu.

Iar procura (mandatul) înceteaza, în principiu, prin moartea mandantului (celui care a dat procura).

Si de aici incolo ar insemna sa fac speculatii pe marginea unei ecuatii cu preeeaaa multe necunoscute. (Sa fi sperat ca va trai mai mult decat i s-a dat si atunci a mandatat pe cineva sa cedeze partile lui sociale, iar pentru cazul in care nu apuca sa le fi lasat direct prin testament!?). Nu cred ca va ajuta la nimic daca m-apuc de scris ...scenarii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
romascanu, moderator
parerea mea este ca deja donatia a fost facuta dar ca se va face cunoscuta persoana cui a fost facuta donatia doar la deschiderea testamentului...spun asta pentru ca altfel nici eu nu imi pot explica anumite lucruri...in orice caz cred ca a fost o decizie de ultima ora ceva de genul : "si daca totusi mor inainte de data la care cred eu..."
singurul mod real in care imi putea lasa mie ceva in asa fel incat sa nu se imparta(avand in vedere ca eu sunt in divort)era prin donatie ...si apoi da e posibil sa o fi mandatat pe mihaela sa faca donatia sau pe administratorul firmei dar asta vom vedea doar la 60 de zile de acum...
si legat de scenarii aveti dreptate nu ma ajuta la nimic ...sunt oricum prea multe posibilitati...
daca as aparea in testament nefiind ruda de sange ce masuri ar putea lua cineva ca prevederile testamentare sa nu poata fi duse la indeplinire?
ar putea ataca testamentul (asta ar fi o varianta daca testamentul ar fi fost scris in legea romana).dar pana nu se deschide testamentl nu pteti stii nimic cu certitudine,pteti face doar speculatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispozitii testamentare stefail stefail Buna ziua. Exista vreo dispozitie testamentara legala prin care mostenitorul are dreptul sa intre in posesia unor bani doar dupa ce a trecut o anumita perioada ... (vezi toată discuția)
Certificatul de mostenitor si testamentul silviu35 silviu35 TATAL meu a primit de la o matusa si un unchi o casa cu 250 mp in 1986 unchiul a decedat in 1997 si a ramas matusa. IN 1999 tata a decedat si matusa a spus va ... (vezi toată discuția)
Donatie prin testament fara certificat de mostenitor silviu35 silviu35 AM 29 ani persoana care vreau sa fiu cu ea are 31 ani are o fata de 4 ani si un baiat de 6 ani pot sa fac donatie cu testament fara sa le fac certificat de ... (vezi toată discuția)