avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatii dupa reabilitare - cine raspunde ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatii dupa reabilitare - cine raspunde ?

Buna ziua, locuiesc intr-un bloc de 7 etaje, la etajul 5. In urma reabilitarii proaste, cand ploua foarte tare apartamentul de la etajul 7 este inundat in unele locuri, inclusiv apa curge pe jos in bucatarie. Problema este ca de la ei, curgand pe la teava de calorifer, deci prin interiorul apartamentelor, apa ajunge la 6 si la mine la etajul 5. Ei se pare ca intentionat nu astupa-izoleaza in acel loc, ca sa se evacueze apa ! (Au si spus la un moment dat ca "doar n-o sa lasam sa se adune apa la noi" ) In aceasta situatie, cine raspunde ? Asociatia da vina pe primarie si pe firma de reabilitari. dar eu gandesc ca, chioar in situatia in care inundatiile de la etajul 7 sunt din cauza proastei reabilitari, ei ar avea posibilitatea sa faca in asa fel incat sa nu curga apa mai jos, fiindca aceasta nu curge prin pereti, ci asa cum spuneam, fix in jos de-a lungul tevii de calorifer, ajungand sa imi ploua in bucatarie si sa se faca un lac pe jos. Ori asta nu s-ar intampla daca nu ar exista acel orificiu. Daca ar fi in regula asa ceva, atunci ar fi aberant, as putea face si eu o gaura sa curga mai jos, nu ? Dar gandesc ca l;egea nu poate permite astfel de aberatii. Va rog, in aceasta situiatie, imi puteti spune daca ma pot indrepta cu o actiune in instanta impotriva vecinilor de la etajul 7, am sansa sa castig ? Va multumesc !:sorry:
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 01:03, 30 Septembrie 2014
In mesajul initial se spune ca aceasta infiltrare a apei a aparut in urma "reabilitarii proaste" si nu avem motive sa credem altceva. Ori o reabilitare a blocului, indiferent cu ce firma se face, cu primaria sau fara primarie, cu subventii ori fara subventi..., se face numai cu acordul asociatiei de proprietari.
Asa ca cei afectati trebuie sa sesizeze presedintele asociatiei de proprietari. Acesta, cu administratorul, membrii comitetului.., verifica sesozarea, constata, apeleaza la primarie, la executatnt, la inspectoratul de stst in constructii...
Daca apa provine de pe terasa, nu poate fi invinuit proprietarul de la ultimul etaj, ci trebuie sa fie alaturi de el toti proprietarii si conducerea asociatiei pentru a rezolva problema. Terasa blocului este proprietate comuna si nu a celui de la ultimul etaj.
de garantie , nu a auzit nimeni ?
constructorul raspunde , nu asociatia .....
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
ContSters324606, utilizator
Sa dau mai multe detalii.
Reabiltarea a presupus atat fatadele cat si schimbarea tablei de pe terasa/acoperis. Se pare ca din cauza unor spatii, a stresinii prost facute, etc (nu ma pricep) la o ploaie mai puiternica se produs infiltratii la etajul 7.
Am vorbit cu presedinta asociatiei si mi-a spus ca a facut multe sesizari la primaria sector 5 si nu se imntampla nimic. La un moment dat chiar a venit cineva de la primarie si a fotografiat.
Insa:
La etajul 7 curge apa infiltrandu-se de undeva de sus, prin tocul ferestrei termopan, si curge pe jos pe pardoseala. De acolo pe langa teava de calorifer curge in apartamentele de la 6 si 5. Ori fereastra nu mai este bun comun. Cum ajunge in tocul ferestrei lor, eu nu am de unde sa stiu (probabil infiltratii de sus), pemntrui asta trebuie facuta probabil o expertiza, insa cert este ca cei care locuiesc la ultimul etaj, daca ar strange apa de poe jos din bucataria lor si ar astupa orificiile pe care le au in podea, apa nu ar mai ajunge mai jos. Nu este aici o culpa a lor, macar partiala ? Repet, asa as putea face si eu o gaura sa se duca apa mai jos, si tot asa, pana la parter.
In aceasta situatie, este de vina firma care a reabilitat ? (se pare intrata in insolventa) ? Administratia ? (care da vina pe firma si pe primaria care nu ia nici o masura - de altfel se pare ca nu s-a receptionat lucrarea, deci nu poate fi vorba de garantie) ? cei de la 7 nu au nicio vina pentru faptul ca din neglijenta si poate rea vointa, lasa apa sa se scurga mai jos afectand si alte partamente, in loc sa ia niste masuri minime si la indemana lor pentru ca apa sa nu ajunga mai jos ?
Daca primaria este responsabila pentru reabilitare fatada si inlocuire tabla acoperis,iar inundatia se produce ca urmare a patrunderii apei pe la ferestre,inseamna ca exista deficienta atat la fatada reabilitate=culpa primarie dar si proprietar partea interioara a ferestrei termopan
Fata de cei de la etajul 7 ,exista dispozitie in vigoare
L nr 230/2007 Art. 14
Proprietarul este obligat să mentină proprietatea sa individuală, apartament sau spatiu
cu altă destinatie decât aceea de locuintă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare altă persoană care actionează în numele său provoacă daune oricărei părti din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligatia să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparatii.
Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiintă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalti proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
ynocentta, utilizator
tot constructorul este vinovat...chiar daca este in insolventa , raspunde administratorul societatii respective .
ca cei de la et. 7 nu iau minime masuri ...asta se numeste indiferenta , si nu prea aveti ce le face ....ca practic nu ei au provocat daunele .

Alte discuții în legătură

Buna ziua, locuiesc intr-un apartament din bucuresti, sector ... Georgianactn Georgianactn Buna ziua, Locuiesc intr-un apartament din Bucuresti, sector 4, unde blocul a intrat in reabilitare termica. Schela blocului a fost montata in august iar ei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul unui apartament, nelocuit (aflat la etj 3), ... GabM GabM Buna ziua, In cazul unui apartament, nelocuit (aflat la etj 3), neasigurat, dar inundat grav din cauza infundarii instalatiei de scurgere/canalizarii de la ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)