avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislaþia stufoasã lasã loc de interpretãri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislaþia stufoasã lasã loc de interpretãri

Citesc de ceva vreme o mulţime de normative şi ghiduri de interpretare şi norme de aplicare a Legii 230/2007 (incluzând şi discuţiile mai vechi găsite aici, pe site). Aş dori să ştiu dacă există un act legislativ UNITAR din care să aflu concret cum e legal să fie repartizate cheltuielile comune pentru utilităţile necontorizate pe apartament (pierderile de apă), pentru cele aferente spaţiilor comune (iluminatul scărilor, revizia şi reparaţiile accidentale ale liftului, vidanjările canalului colector sau al ghenei de gunoi), pentru plata indemnizaţei administratorului şi personalului de curăţenie.
Sau poate Adunarea Generală a Proprietarilor să hotărască modul de repartizare a acestor cheltuieli fără a putea fi apoi atacată în instanţă că a comis o ilegalitate ?
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 21:07, 24 Mai 2009
OK1
di.modi a scris:

....cum e legal să fie repartizate cheltuielile comune pentru utilităţile necontorizate pe apartament (pierderile de apă), pentru cele aferente spaţiilor comune (iluminatul scărilor, revizia şi reparaţiile accidentale ale liftului, vidanjările canalului colector sau al ghenei de gunoi), pentru plata indemnizaţei administratorului şi personalului de curăţenie.
Sau poate Adunarea Generală a Proprietarilor să hotărască modul de repartizare a acestor cheltuieli fără a putea fi apoi atacată în instanţă că a comis o ilegalitate ?


Pierderile de apa se platesc de cei cre le-au cauzat daca-i stiti. Diferentele de apa intre apometrul general si suma apometrelor din apartamente o stabileste adunarea generala si poate fi o combinatie intre nr de persoane, proportional cu consumul, cresterea pretului unitar, etc.
Iluminatul casei scarilor ca si consumul energiei electrice pentru lift se repartizeaza pe nr de persoane.
Orice reparatie, intretinere a liftului, desfundare de canal, ghena, reparatie de terase se repartizeaza pe cota parte indiviza ( in functie de suprafata utila a apartamentului).
Salariile tuturor celor platiti de asociatie se repartizeaza pe cota parte indiviza cu exceptia platii celui care colecteaza gunoiul (acolo unde exista asa ceva), nu a celor care matura scarile.
Adunarea generala poate lua anumite hotarario acolo unde legea si normele sunt permisive. Vedeti ca la anumite articole din lege sau norme scrie "conform hotararii adunarii generale", dar nu in afara legii.
O hotarare luata inpotriva prevederilor legale pote fi atacata in instanta in termen de 45 de zile.
Cititi legea 230/2007 si mai ales normele de aplicare .
Normă metodologică din 19/12/2007 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008


Legiuitorul nu putea da legi si norme pentru fiecare AP, in schimb ne-a dat posibilitatea ca prin STATUT si ROI sa ne rezolvam unele probleme specifice fiecarui condominiu respectand cadrul legislativ oferit de Legea nr.230 si normele de aplicare ale acesteia. Acestea, statutul si regulamentul de ordine interioara, nu vor fi modificate/completate in fiecare luna ori de cate ori apare o noua problema. Putem afla daca o hotarare a AG este legala sau nu, cand depunem la judecatorie un act aditional de modificare/completare a statutului, doar atunci cand instanta accepta sau respinge solicitarea, evitand astfel reclamatia unui proprietar nemultumit. Orice modificare/completare se face cu acordul a 2/3 din proprietarii membrii ai asociatiei.
Repartizarea cheltuielilor este prinsa in lege si punctata de @adriantot, iar pentru pierderi si diferente trebuie sa luati hotarari in AG si sa le mentionati in statut.
Repartizarea cheltuielilor pentru desfundarea canalizarii menajere (vidanjare) si a ghenei se face pe nr pers prez. Motivare: pentru aceasta operatie chem o firma de vidanjare care elibereaza factura si chitanta ce va fi repartizata pe nr pers prez, conform Art.34 sau Art.37-1. Repararea tubulaturii coloanei menajere si a ghenei se face pe cota-indiviza. In cazul cand am o fisura la coloana de gaz, la exterior intre bloc si bransament si exista doi consumatori cu contracte individuale incheiate cu furnizorul, iar cantitatea de gaz care se pierde este contorizata si facturata de firma, oare gresesc daca repartizez factura pe nr pers prez necontorizate sau trebuie pe cota-indiviza. Reparatia coloanei sigur o repartizez pe cota-indiviza, dar cei doi cu contract individual pot fi luati in calcul deoarece ei nu au renuntat la cota-indiviza cand li s-a dat acordul de debransare. Acest aspect ar trebui discutat si prins in statut.
In statut ar putea fi prinse si reglementari referitoare la cei care ne reprezinta in AG, etc.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Stabilire cote intretinere apartamente necontorizate Hestround Hestround Salut Am si eu o mare problema cu stabilirea cotelor de intretinere. Am un apartament de trei camere in care locuim 5 persoane, apartament situat pe o scara ... (vezi toată discuția)